Hem Uzman hem ekonomik ve mağaza ünvanının kullanılması sebebiyle 11.04.2013 tarihli yazı ile 03.07.2012 tarih ve 67996 sayılı makam oluru ile yasaklara uymayanlara gereken idari para cezası uygulanmıştır. Değerli meslektaşlarımız, Optisyenlik müesseselerinin yapacakları reklam ve tanıtımları düzenleyen mevcut kanun ve yönetmeliklerde İl ve ilçe sağlık müdürlükleri tarafından farklı yorumlanarak Optisyenlik müesseseleri arasında haksız rekabeti tırmandıran, […]
01 Ağustos 2013 - 12:11 'de eklendi.
Hem Uzman hem ekonomik ve mağaza ünvanının kullanılması sebebiyle 11.04.2013 tarihli yazı ile 03.07.2012 tarih ve 67996 sayılı makam oluru ile yasaklara uymayanlara gereken idari para cezası uygulanmıştır.
Değerli meslektaşlarımız,
Optisyenlik müesseselerinin yapacakları reklam ve tanıtımları düzenleyen mevcut kanun ve yönetmeliklerde İl ve ilçe sağlık müdürlükleri tarafından farklı yorumlanarak Optisyenlik müesseseleri arasında haksız rekabeti tırmandıran, ticaret mesleği algısını ortaya çıkaran diğer unsurlardan birisidir. Hekim reçetesi ile yazılan ilaç ve tedavilerin reklamının yapılması kanunlarımızda yasak olduğu hükmü sabit olduğu halde 5193 sayılı Optisyenlik hakkındaki kanunun Optisyenlik unvanına atıfta bulunulan 11 inci maddesinin 2 bendindeki ifade madde başlığı ünvan olmasına rağmen reklam paragrafının burada yer alması farklı yorumlanmak suretiyle reklamın önü açılmaya çalışılmaktadır.
Reklâmın; reklam yapanın pazarını genişletip, talep oluşturacağı, tüketimi artırıp kamu zararı oluşturacağı gerçeğine göz yummak, tanımı Sağlık mesleği olarak yapılan bir mesleğin gerçekleri ile örtüşmemektedir.
Gözlük çerçevesi, Optik cam ve lens üreticisi ve satıcılarının; satışını yaptıkları ürünlerin reklam ve tanıtımını yapabilmeleri ticaretin gereğidir. Ancak nihai tüketiciye hizmet sunan optisyenlik müesseseleri tarafından reçete ile satılması zorunlu olan gözlük cam, çerçeve, numaralı, numarasız kontakt lensler reklamı ve tanıtımı yapılmamalıdır.
5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki kanun ve 25596 sayılı yönetmeliğimizdeki reklam ve tanıtımla ilgili maddelerin yeniden düzenlenerek Optisyenlik müesseselerinin hiçbir şekilde reklam yapamayacağı hükmünün getirilmesini gerekmektedir.
Diğer taraftan;
RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYIN HİZMETLERİ HAKKINDA KANUN
Kanun No : 6112 Kabul Tarihi : 15/2/2011. Yayımlandığı R.G.: Tarih:03/03/2011 Sayı:27863
Belirli ürünlerin ticarî iletişimi
MADDE 11 – (1) Alkol ve tütün ürünleri için hiçbir şekilde ticarî iletişime izin verilemez.
(2) Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz.
(3) Reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamları dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde hazırlanır.
(4) İlaçlar ve tıbbi tedaviler için tele-alışverişe izin verilemez.
Hükmü de yok sayılmaktadır.
Yukarıda kısaca açıkladığımız gerekçeler ile 5000 meslektaşımızın hakları için ülkemizde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası zincir optisyenlik müesseseleri hakkında ;
1-) 20.12.2012 tarihli yazımız ile altın, bronz kapmalalı cam kampanyaları, hem uzman hem ekonomik, uzman hizmet garantisi ifadeler için yapılan yazışma sonucu Sağlık Bakanlığı’nın 22.02.2013 tarih ve 20315 sayılı cevabi yazısı ve İstanbul İl sağlık Müdürlüğü’nün 15.03.2013 tarih ve 26917 sayılı yazı ile cezai müeyyide uygulanmak üzere Beşiktaş İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne 07.03.2013 tarih ve 24315 sayılı yazılım bildirimde bulunulmuştur.
2-) Hem Uzman hem ekonomik ve mağaza ünvanımı kullanılması sebebiyle 11.04.2013 tarihli yazı ile 03.07.2012 tarih ve 67996 sayılı makam oluru ile yasaklara uymayanlara gereken idari para cezası uygulanmıştır.
3-) İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün 15.03.2013 tarih ve 27200 sayılı yazısı ile müesseseleri hakkında Sağlık Bakanlığımızın emirleri doğrultusunda cezai işlemler başlatılmıştır.
4-) İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 16.04.2013 tarih ve 37665 sayılı yazısı ile Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Kanun 11 inci maddesi ile Yönemeliğin 24 üncü ve 25 inci maddesi birinci fıkrası d) bendi hükümlerine aykırılık teşkili nedeni ile yine aynı kanunun 11 inci maddesine muhalefetten yine aynı kanunun 15 inci maddesine göre cezai işlem uygulanması gerektiğini bildiren Sağlık Bakanlığımızın görüş yazısı kapsamında cezai müeyyide uygulanmak üzere Beşiktaş İlçe Sağlık Müdürlüğüne yazılı bildirimde bulunulmuştur.
5-) Web sayfalarında “SGK reçetenizi getirin 2 yıl garantili optik çerçeve ve camlarınızı alın” kampanyaları hakkında da gereken yazışmalar yapılmış olup, gelen cevaplar ve cezai işlemler ayrıca siz değerli üye meslektaşlarımız ile paylaşılacaktır.
6-) İnternetten gözlük çerçeve, cam ve numaralı numarasız lens satışı yapan tüm siteler hakkında da gereken yazışmalar yapılmış ve cezai müeyyideler uygulanmaya başlamıştır.
Diğer taraftan üye meslektaşlarımız tarafından derneğimize intikal etmiş olan tüm şikayetler doğrulukları kontrol edildikten sonra kamu kurum ve kuruluşlar aracılığı ile gereken işlemlerin yapılması ve kanun ve yönetmeliğe uyan meslektaşlarımızın haklarını korumak adına işlemler yürütülmektedir.
Bilgilerinize,
Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu
2023 yılının Ordu’da vergi rekortmenleri açıklandı. Ancak li...
Milleri liderliğindeki İtalyan-Fransız devi, Meta'nın başken...
Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...
İnşallah bir sonuç alınabilir. Gerçi yapacakları reklamları yaptılar, ama işte zararın neresinden dönülse kardır…