Dört yıllık lisans eğitimi veren bir üniversiteden mezun olduktan sonra Devlet Kurumlarında KPSS ile ön lisans mezunu alan birimlere başvuru yapamazsınız.
25 Temmuz 2023 - 10:00 'de eklendi.
Bugünlerde OptisyeninSesi Haber‘ e sıkça sorulan bir konunun haberini tekrar paylaşıyoruz.
DGS; ÖSYM tarafından yapılan ve eğitimine 4 yıllık bir lisans programında devam etmek isteyen meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin girmek zorunda olduğu, 2000 yılından bu yana yapılan bir sınavdır.
Dikey Geçiş Sınavı her sene temmuz ayının ikinci haftasında yapılmaktadır ve ortalama 70 bin aday sınava girmek için başvuruda bulunmaktadır.
Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Bu bağlamda ALES ile benzer nitelik taşır. 60 sözel ve 60 sayısal toplamda 120 sorudan oluşan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için ayrılan süre 140 dakikadır. Her iki bölümde de 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.
OptisyeninSesi Haber Sitemize son günlerde oldukça çok gelen bir soruyu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
İki yıllık optisyenlik ön lisans mezunu olduktan sonra, dikey geçiş veya lisans tamamlama yaparsam, ön lisans diplomam iptal olur mu?
Dört yıllık Lisans mezunu olduğunuz da daha önceden almış olduğunuz ön lisans diploması yine siz de kalır. İptal diye bir şey olamaz.
Elinizdeki ön lisans diplomasıyla şu an okuduğunuz dört yıllık bölümü bitirince istediğiniz kadar tekrar tekrar lisans tamamlama yada dikey geçiş yapabilirsiniz.
Eğer DGS sınavına girdiyseniz bu dikey geçiş olur ama girmeden lisansınızı tamamlamayı düşünüyorsanız, bu lisans tamamlama olur.
Ancak dört yıllık lisans eğitimi veren bir üniversiteden mezun olduktan sonra Devlet Kurumlarında KPSS ile ön lisans mezunu alan birimlere başvuru yapamazsınız.
Ön Lisans diplomanızla özel sektör de çalışabilirsiniz.
Dikey geçiş için her üniversitenin %10 kontenjan açma zorunluluğu vardır. Ancak rakamsal olarak her bölüm için 5 ila 10 kişi arasında kontenjan açıldığı için rakam bir hayli azdır. DGS tercihleri 2009 yılından önce sınava girmeden yapılmaktaydı, ancak bu uygulama kaldırıldı. Artık sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihler yapılıyor ve daha mantıklı karar verme olanağı tanınıyor. Adaylara 18 tercih hakkı tanınıyor.
DGS’yi kazanan ve lisans öğrenimine başlama hakkı kazanan öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Programda öğrencilere 1 ve 2. sınıfta eksik olduğu dersler yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır ve ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur.
Bu konuya bilgileri ile destek vermek isteyen arkadaşlarımızın, yorum kısmına düşüncelerini yazmaları rica olunur.
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri De...
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...
Gerçekleştirilen operasyonda, ünlü markalara ait olduğu tesp...
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Me...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...
Şimdi ben bu yılki lisans tamamlama tercihi yaptım ve bu afad geldi optisyen olarak. Ancak ben bunu bitirir isem diplomam skntı ya girermi birde atamamız gelirse tercih yapabilirmiyim .
Lisans tamamlama yani dgs hakki sınırsızdır dilediginiz kadar volum okuyabilirsiniz tek sartla ayni anda ayni seviyedeki iki örgün öğretim programina kayitli olamazsiniz. Ayrica ygs-lys tekrar girip dgs yapan biri ile ayni haklara sahip olarak da bolumlere gidebilirsiniz. Hem yelpazeniz de genis olur
optometri bölümünde lisans tamamlama hakkım olana kadar lisans tamamlama hakkımı kullanmayacağım. Kamu yönetimi yada sağlık kurumları işletmeciliği dayatmasını kabul etmiyorum. Alanımda lisans tamamlama bölümü gelmesini istiyorum. Bu şuna benziyor roman kitabı yazmaya başlıyorsun yarısına gelmişsin sana dayatıyorlar hayır bundan sonrasını matematik kitabı olarak yazacaksın gibi sonra bu ülke neden gelişmiyor