a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Optisyenlik Müessesesi açsam kaça mal olur?

Optisyen sayısının sürekli arttığı bu şartlarda, yeni mezun bir optisyen kendine optik mağaza açabilir mi? Maliyetleri ve geleceği açısından bu konuya değerlendirelim.

01 Aralık 2018 - 12:20 'de eklendi ve 35927 kez görüntülendi. A+A-

Optisyenlik Müessesesi açsam kaça mal olur?

Optisyen bir sağlık personelidir ve eğitimi de sağlık meslek yüksek okullarından alınır.

Ülkemizde aktif olarak 48 farklı üniversitede eğitimi verilmektedir. Özel üniversitelerin ağırlıklı olduğu bu eğitimlerin ücretleri yüksek olmasına rağmen bölümler genelde iyi ilgi görmektedir. Her optisyenlik müessesesinin bir optisyen çalıştırma zorunluluğu mevcuttur fakat sayıları sürekli artan mezunlar ile maaşlar cazibesini yitirmeye başlamıştır.

Toplamda SGK ile anlaşmalı 6850 optisyenlik müessesesi var iken, 10 binin üzerinde optisyen olduğu düşünülüyor. Optisyen sayısının sürekli arttığı bu şartlarda, yeni mezun bir optisyen kendine optik mağaza açabilir mi? Maliyetleri ve geleceği açısından bu konuya değerlendirelim.

Optisyenim, Optisyenlik Müessesesi açsam kaça mal olur?

Optik mağazası açmak için gerekli olan şartlar şunlardır: Pupillametre yaklaşık 500 TL , cam kesme makinesi otomatik olanlar ortalama 50.000 TL, kanal açma makinesi (genelde cam kesme makinalarında bu özellik de sunuluyor), çerçeve ısıtıcısı 400 TL, matkap ve küçük el aletleri 1.000 TL, kontak lens için saklama dolabı 200 TL, okuma eşeli 10 TL ve fokometre 5.000 TL. Bu rakamlar gayet uygun sayılabilecek rakamlar olup giriş maliyetleri açısından sadece fikir vermesi için yazılmıştır.

Optik mağaza dükkan alanı minimum 25m2 olmalı, 4 m2 de laboratuvara sahip olmalıdır. Bu makine ve aletler minimum düzeyde işleri halledebilmek için gerekli olanlar, ayrıca satın alınması gereken iç dekorasyon ve tasarımı da var. Bunun da bedeli günümüz şartlarında yaklaşık 50.000TL. Bununla beraber optisyen, dükkanın hem sahibi hem de mesul müdürü olabilir. Tek başına dükkan işletebilir.

Bu saydıklarımızla bir yer kiralasak ve açılış yapsak her şey mümkün gibi duruyor fakat gerçek ne yazık ki bundan daha fazlası. Biraz daha derine dalmamız gerekecek.

Optisyenlik mesleğini yapmanın 2 şartı vardır. Birincisi iyi bir optisyen olmak. İkincisi ise iyi bir işletmeci olmak. Bir optisyenin stajyerlik süresini tecrübe etmeden bir optik mağaza açması doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü kullanacağı makineleri ve el aletlerine alışması zaman alacaktır. Bu aletlere alışmak ve müşterilere hitap etmeyi öğrenmek için en güzeli bir optik mağazada bu işin önceliklerini de öğrenmektir.

Optisyen sadece gözlük ile değil insan ile de muhatap olduğu için satış kısmında çok ufak detaylar bile iş yerine ivme kazandırabilir veya aksi şekilde çöküşe götürebilir. Kabaca 110,000 TL makineler ve dekorasyon, aylık 5000 TL kira ve diğer masraflar ile ilk senede sadece kendi işletmemize 170,000 TL yatırım yapıyoruz. Ayrıca alacağımız optik ve güneş çerçeveleri, kontakt lensler bu maliyetlere dahil değil iken.

Yeni bir mezunda böyle bir para olamayacağı aşikar iken ailesinden destek görebilir, devlet ve özel kredilerden faydalanabilir. Tabi burada kritik soru şu; kendimize bir maaş bile belirlemeden senede 170 bin TL yatırmayı göze almışken günde veya ayda kaç tane gözlük satarsam bu rakamlara ulaşabilirim ? Toplamda, ayda 24 gün çalıştığı varsayılırsa sadece 5000 tl kirayı çıkartabilmek için günlük ortalama 210 tl kar yapılmalıdır ( ciro değil kar ).

Kurum çerçeve satışlarının büyük bir kısmında SGK emekli çerçeve bedeli kdv dahil 43 TL’dir. Bu rakam gözlük bedeli ve diğer masraflar düşünüldüğünde uçup gitmektedir. Aylık maliyetlerinizi aylık satışlara böldüğünüzde maliyetleri tutturabilmek önemlidir. İşletmenin kar yapabilmesi için bu rakam dışında müşteriden ekstra para istenmesi ve özel satışlara yönelmek gerekir. Tek başına satış ve gözlüklerle uğraşmak gayet zor olduğu için ileride bir yardımcı kalfa da gerekecek ve maliyetler artacaktır. Bu şartlar altında optik mağaza açmak kişinin tecrübesi, tanıdığı çevresi, mağazanın konumu, verilen hizmet, satılan ürünlerin kalitesi gibi onlarca detaya bağlıdır.

Optik mağaza açmak için sağlık meslek yüksekokulundan mezun olunuyor fakat işletmek için ayrı yetenekler devreye giriyor. Esnaflık ve müşteri ilişkileri zamanla tecrübe kazanılıyor. İnsanların alış veriş için AVM’lere akın ettiği, güneş gözlüğü almak için internet sitelerinde fiyat sorgulatıp geldiği bir sektörde kar yapmak için müşteri memnuniyeti ve sunulan hizmetin sağlık odaklı olması çok daha önce gelmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen bir sağlık personeli olarak alınan maaş aylık ortalama 2.800 TL fakat devletin hala optisyenler için açtığı bir kadro bulunmamaktadır. Bu durumda optisyenlik müesseseleri daha uygun rakamlarda optisyen çalıştırabilmektedir. Ayrıca kendi mağazasını açan bir optisyenin bu işletmeyi karlı bir şekilde yürütüp masraflarını çıkarır hale gelmesi yıllarını alabiliyor iken optisyenlik sektörünün bu kadar ilgi görmesi acaba bir yanılgı mıdır?

Gözlükçü çok kazanıyor imajı yüzünden kiralar bile abartılırken bu sektörde optik mağaza açacakların en az 2 yılı idare edecek mali dengeyi sağlayabilmesi gerekmekte ve bu şekilde sektöre girmelidir. Kendine mağaza açamayacak durumda olanlar ise esnaflığı bir optik mağazasında çalışarak öğrenmeli ve bu tecrübeyi gelecekte mağaza açmak için kullanmalıdırlar. Yoksa, 2 sene ve yüklü eğitim ücreti heba olacak ve işsiz kalınacaktır , açıkçası başka sektörlerde iş aramak da en zorlusu olacaktır.

 

Kenan DibiOptisyen 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane ...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile 10 saat arasında görme bozukluğunu giderdiği belirtildi....

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı!

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, mucizelerinin yanında beklenmedik sorunları da beraberinde getirebiliyor....

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı ne kadar?

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteyen birçok genç için staj, kariyer yolculuğunun en önemli adımlarından biridi...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hakkı

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nasıl kullanılacak? Bilinen adıyla işçi olanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamınd...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Güneş gözlüğünüzü 2-3 yılda bir değiştirin! Güneş gözlüğünüzü 2-3 yıl...

Nasıl ki lens veya numaralı gözlüklerinizi yeniliyorsanız, g...

Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...

2024’te fuarcılık hizmetlerine 83 milyon TL bütçe 2024’te fuarcılık hizmetl...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 2023 yılında fuarcılık hizmetleri...

Magazin HABERLERİ
Web TV