Optisyen ve gözlükçü; meslek ve sanatının icrası sırasında öğrendiği sırları, kanuni zorunluluk olmadıkça, ifşa edemez. Mesleki toplantı veya yayınlarda hastanın kimliği açıklanamaz.
12 Aralık 2012 - 22:55 'de eklendi.
Optisyenin ve gözlükçünün başta gelen görevi, birbirleriyle, göz hekimleri ile tam bir anlayış ve işbirliği içinde çalışarak insanın göz ve görme sağlığı, görme keskinliğini korumaya ve devamını sağlamaya ihtimam göstermektir.
Bu yükümlülüklerini yerine getirebilmek için, gelişmeleri yakından izlemelidir.
Optisyen ve gözlükçü, sağlık ve hekim kuruluşları ile işbirliği yapar; kendileriyle diğer tıp mensupları arasında saygı ve güven hisleri yaratmaya çalışır. Müşterileri ve diğer iş sahipleri ile ilişkilerinde meslek ahlâk ve adabına uygun şekilde hareket eder.
Optisyen ve gözlükçü; reçeteyi yazan hekim, reçetede adı yazılı hasta veya reçeteyi getiren kişi kim olursa olsun; cinsiyet, ırk, milliyet, felsefi inanç, din ve mezhep, ahlaki düşünce, karakter ve kişilik, toplumsal seviye, mevki ve siyasi düşünce ayrımı yapmaksızın gözlüğünü hazırlama ve reçete sahibine verme hususunda azami dikkat ve ihtimamı göstermekle yükümlüdür.
Optisyen ve gözlükçü; meslek ve sanatının icrası sırasında öğrendiği sırları, kanuni zorunluluk olmadıkça, ifşa edemez. Mesleki toplantı veya yayınlarda hastanın kimliği açıklanamaz. Hastanın ölmesi ya da optisyenle ilişkisinin sona ermesi, optisyenin bu yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Optisyen, ve gözlükçü hekimin iznini almadan yazılan reçeteden başkasını öneremez ve hekimin isteği dışında hastaya veya hastanın yakınlarına tavsiyede bulunamaz.
Optisyen ve gözlükçü; hastaların veya hasta sahiplerinin, göz hastalığın çeşidi veya uygulanan tedavi şeklinin iyi olup olmadığı hakkındaki sorularını, onların maneviyatını yükseltecek şekilde ümit verici ve teselli edici sözlerle karşılar.
Optisyen ve gözlükçü; sanat ve mesleğinin icrası sırasında veya dışında meslek ahlak ve adabı ile bağdaşmayan hareketlerden kaçınır.
Optisyen ve gözlükçü; mesleğin şeref ve haysiyetine aykırı olarak, açık veya gizli, herhangi bir şekilde hileli veya muvazaalı anlaşmalarla ya da hediye vermek yoluyla satış yapamaz.
Göz hekimi veya herhangi bir şahsı aracı olarak kullanamaz; hastanın dilediği gözlükçüyü serbestçe seçmesine engel olamaz.
Optisyen ve gözlükçü; yapacağı yayınlarda gözlükçülük(optisyenlik) mesleğinin şerefini üstün tutmak zorundadır.
Optisyen ve gözlükçü; yazı veya sözle, her ne şekilde ve surette olursa olsun kendi reklâmını meslek örgütlerinin belirlediği sınırlar dışında yapamaz. İş kâğıtlarına ve faturalara reklâm mahiyetinde ibareler koyamaz.
Optisyen ve gözlükçü; müessesesine koyduğu tabelaya ancak, kendisinin adı ve soyadı ile optik kelimesinden ve reklâm mahiyetinde olmamak şartıyla buna eklenebilecek kelime veya ibareden kurulu müessesenin adı yazılabilir.(Bayiliği varsa bayii olduğu firmanın adı yazılabilir)
Gerek resmi ve gerekse meslekî teşekküllerde görevli bulunan optisyenler, bu görevlerinin sağladığı nüfuzu, kişisel çıkarları için kullanamazlar.
Optisyen ve gözlükçü; meslektaşları ile iyi ilişkiler kurarak maddi ve manevi bakımdan birbirlerine yardım ederler. Meslekle ilgili anlaşmazlıkları önce kendi aralarında çözmeye çalışırlar ve bunu başaramadıkları takdirde bağlı oldukları meslek örgütlerine durumu bildirirler.
Optisyen ve gözlükçü; staj yapan öğrencileri, müessesenin faaliyetine, özellikle laboratuar çalışmalarına katarak iyi yetişmelerini, meslek sevgi, saygı ve ruhunun yerleşmesini sağlamaya çalışır.
Optisyen ve gözlükçü meslek örgütlerinin aldığı her türlü deontolojik kararlara ve resmi makamlarca verilen kararlara uymak zorundadır. Tüketicilerin bilgisizliğini istismar edecek, gerçekle bağdaşmayan reklâmlar yapamazlar. Yönlendirici ve meslektaşlar arasında haksız rekabete yol açıcı davranışlarda bulunamazlar.
Optisyen ve gözlükçü; mesleğini icra ederken, bilimsel ve çağdaş uygulama yöntemlerini göz önünde bulundurarak bilimsel olmayan yöntemleri uygulayamaz.
Uluslararası Sözleşmelere Uyma Zorunluluğu: Optisyen ve gözlükçü, başta İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi olmak üzere tüm insan hakları belgelerine ve optisyenlik mesleği ile ilgili ortak kurallara uymakla yükümlüdür.
Taylan KÜÇÜKER
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
BAKALORYA ANTLAŞMASININ ÖZETİ 1.Eğer bir meslek uluslararası alanda kabul görmüş ve eğitimi ve uygulaması ve Kanunu varsa, bu mesleğin herhangi bir ülkede KANUNLA tanınmıyor olması durumunda, o ülke bu meslek eğitimini almış o ülke vatandaşları için KANUNLA bu mesleği kabul etmek zorundadır. GELELİM İKİNCİ KISMA; 2.Mesleklerin karşılıklı mübadelesi/değişimi gereği AB ülke vatandaşları bu meslekleri istediği her AB ülkesinde yapabilir BİZ şu an AB ülkesi ve vatandaşıolmadığımız için, AB ülkelerinde hem optisyenliği hem de optometristliği yapamayız. Başka bir ülkenin (hem AB hem diğerleri) optisyenleri ve optometristleri bizim ülkede çalışabilir mi? SORU ZOR AMA CEVABI VAR Ben bu soruyu ancak, optisyen/gözlükçüler için… Read more »
Sayın, Sabit SALMAN Tıp literatüründe insan/halk sağlığına doğrudan müdahele etmeyen ve reçete yazma yetkisi olmayanlar ve de TIP EĞİTİMİNİ tamamlamayanlar sağlık mensubu olarak TEKNİSYENDİR. (TEORİK OLARAK ebe, sünnetçi, sağlık memurları,hemşireler dahil, ECZACILAR hariç) optisyenler teknisyendir.Optometristler ise tıp eğitimini tamamlamadığı halde teknisyen değildir, çünkü reçete yazma yetkileri vardır. Spesifik örnek, psikologlar reçete yazamaz, ama klinik psikologlar reçete yazar. psikologlar teknisyendir, klinilk psilologlar teknisyen değildir. YAZINIZIN İÇERİĞİNDE ÇOK GÜZEL KONULARA DEĞİNMİŞSİNİZ.. Şu an bildiğiniz gibi bir derneğin öncülüğünde ÇEK CUMHURİYETİNDE optometri eğitimi için her yıl TÜRKİYE’ye ayrılmış bir kontenjan mevcut. Eğer eğitiminiz müsait ise, size veya çocuklarınıza orada , yazınız içerği tüm… Read more »
önce bir tespitte bulunayım benim katılmadığım cümle kurallar silsilesinin 4. paragrafında yer alan ifadedir. Elbette ülkemizde tüm engellemelere rağmen optometri ile tanışacaktır. Tanışmak zorundadır. Siz optisyenlik mesleğini “teknikerlik” seviyesine indirgerseniz bende size programda yer alan bir çok dersin neden okutulduğunu anlatın derim!.http://ects.ogu.edu.tr/ects/bolumdetay.aspx?F=12&B=1202 Teknikerin göz hastalıkları, görme optiği ve refraksiyon, halk sağlığı, gözün anatomik fizyolojisi gibi derslerle ne işi olabilir? ver mekanik dersi alsın gözlüğü taksın camı, ayarlasın gözlük kolunu teslim etsin göndersin müsteriyi!.. Siz optisyen ile atölye teknikerinin görev ve selahiyetini buna indirgerseniz yolunun açık olsun demekten öte söyleyecek sözüm yok kimseye.
Sayın Ertuğrul TIĞLI ve Sabit SALMAN,
Katılmadığınız cümleyi bir kere daha yazalım:
“Optisyen ve gözlükçü, sağlık ve hekim kuruluşları ile işbirliği yapar; kendileriyle diğer tıp mensupları arasında saygı ve güven hisleri yaratmaya çalışır. Müşterileri ve diğer iş sahipleri ile ilişkilerinde meslek ahlâk ve adabına uygun şekilde hareket eder.”
SAĞLIK VE HEKİM KURULUŞUNDAN BİZE BİR REÇETE GELDİ..REÇETEDE UZAK VE YAKIN DİOPTRİLERİ VAR.. SAĞ YAKIN ADİSYONU +1.50, SOL YAKIN ADİSYONU +2.50
BİZ ŞİMDİ BÖYLE BİR REÇETENİN DOĞRULUK TEYİDİNİ KİME SORACAĞIZ..
a) Mahalle muhtarına
b)Çaycıya
c)çırağa
d)sağlık ve Hekim Kuruluşuna
e)Hiçbiri
SÜRE 20 SANİYE
CEVAPLAYINIZ
.
”Optisyen ve gözlükçü, sağlık ve hekim kuruluşları ile işbirliği yapar”YOK BÖYLE BİR ŞEY bu kadar saçma bir telefuz yok , işte böyle anlatılınca meslek erbabı olmayan kişiler meslek içinde zannediyorlarki hastane icinde recete avcılğı yapacağız.doktora komisyon vereceğiz ve tüm receteler bize gelecek bunun böyle olmadığını ne zaman öğrenecekler. mesleğe saygı ne zaman gelişecek,bırakılsada hastalar istediği gözlükcüden rahat rahat gözlüğünü alsa.
Optisyen, ve gözlükçü hekimin iznini almadan yazılan reçeteden başkasını öneremez ve hekimin isteği dışında hastaya veya hastanın yakınlarına tavsiyede bulunamaz. Sayın Küçüker yukarıdaki cümlenize katılmıyorum. Günümüzde göz hekimleri maalesef refraksiyon kusurunu ölçüyor!. Hastanın yaşam alışkanlıklarını, mesleki koşullarını hatta çoğu kez kronik rahatsızlığını ve ilaçlarını görmezden geliyor hekimler. Sektörü ürün bazında takip etmiyorlar, gelişmelerden bi haberler!. Optometri bilimi bu noktada önem kazanıyor!. Meslek yaşamım boyunca hastanın PD değerini yazan 2 doktor tanıdım. Gözlükçünün görevi; hastasını ve reçetesini birlikte değerlendirip, hikayesini dinleyip ona göre yorum yapıp hastasının rahat edeceği konforu, ona sunmasından ibarettir. Optisyen/gözlükçü atölye teknikeri değildir!. Yansıttığınız “teslimiyetçi zihniyet “ sektörel… Read more »