Stajyer öğrenciler; eğitim gereği uygulamalı öğrenim yapmaları zorunlu bulunan öğrencilerdir.
03 Nisan 2024 - 8:09 'de eklendi.
Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için eğitim yaptığı kurumun statüsünde mecburi staj şartı bulunması ve okul tarafından bir işyerine uygulamalı eğitimini yapmak üzere belirli bir süre gönderilmesi gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin b bendine göre, öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler 4/a kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlar ise sadece iş kazası meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır.
Sigorta Zorunluluğu
Öğrencinin zorunlu olarak yaptığı staj süresince işveren bu kişileri sigorta yapmak zorunda değildir. Staj süresince okulun bilgisi dâhilinde öğrenci bir işyerinde uygulamalı eğitimi görür, ancak o işyerinde sigortalı olmaz. İşverenlerin stajyer öğrencinin okulundan belge istemeleri ve staj sürelerine dikkat etmeleri gerekir.
Stajer öğrenciye ücret ödemesi
Stajyerlere ödenecek para ise asgari ücrete ve iş yerindeki personel sayısına göre belirleniyor. İşletmelerde staj yapan üniversiteli, meslek lisesi öğrencisinin staj ücreti de asgari ücretle birlikte arttı.
Staj Prosedürü
Staj Başvurusunda Bulunacak Öğrencilerimizin Dikkatine
1. Öğrenci, Okulundan “Staj zorunluluk belgesi” alır. Bu belge ile birlikte staj yapmayı düşündüğü işletme/işletmeler ile ön görüşme yapar. Staj yapmaya karar verdiği işletme için “Öğrenci Staj Fişi”nden iki nüsha doldurur ve onaylatılmak üzere Staj Komisyonuna teslim eder. Staj Komisyonu bu fişleri inceleyerek kabul ettiklerini onaylanmak üzere Dekanlığa iletir.
2. Dekanlık tarafından onaylanan fişlerin bir nüshası; öğrenci tarafından staj yapacağı firmaya ulaştırılır. Firma öğrenci adına bir “ Kabul Belgesi” düzenler.
3. Öğrenci, kabul belgesi ile birlikte, staja başlayacağı tarihten en az 10 gün önce sigorta girişlerinin yapılabilmesi için, Dekanlığa başvurur; sigorta girişi yapıldıktan sonra “ Staj değerlendirme Belgesi” ve okul tarafından onaylanmış “staj defterini” alır ve işletmede stajına başlar.
Öğrenciler; stajlarına ancak sigorta girişleri tamamlandıktan sonra başlayabileceklerdir. 03Sigorta girişleri yapılmadan işletmede yapılan çalışmalar staj süresinden sayılmaz.
4. Stajını Tamamlayan öğrenci, hazırlayacağı staj dosyasını ve raporunu (staj fişi ekli olarak) değerlendirilmek üzere, akademik takvimde ilan edilen son teslim gününden önce okuluna teslim eder. (İlan edilen tarihten sonra staj dosyası kabul edilmez ve dosyası/ raporu zamanında teslim edilmeyen stajlar geçersiz sayılır)
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...
New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...
30. Yıl gününde bir araya gelmemize vesile olan, şirketimizi...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...