Bugün birkaç tane mesul müdürlükle müessese işleten meslektaşlarımız, mesul müdürlük uygulamasından memnun olabilir,bazı meslektaşlarımız farklı düşünebilir, ama bu köleleşmeyi nesiller boyu meslektaşlarımız yaşayacaktır.
25 Ağustos 2011 - 11:29 'de eklendi.
Bu ifadeler gerçeği maalesef yansıtmıyor. Polemik yaratmak için yapılan dezenformasyonlardır. Toplantıya katılmıyorlar diye şikâyet edene kadar, daha önce bunlar yanımdan ayrılmazdı?
Biz Sayın Abdullah AYDIN’IN 70 den fazla toplantı davetine katıldık. TOOMD nin, üyesi ve Eğitim komisyonu başkanlığını yaptım.
İstanbul’a gittiğimde,2 kez Abdullah Aydın’ın evinde kaldım. Samsun, İzmir, İstanbul, Ankara, Sivas, Kayseri, Mersinde toplantılar düzenledik. Kendilerini Sivas’ta ağırladık, Bu toplantımıza Türkiye Gözlük sanayicileri derneği başkanı Sayın Mehmet DİBİ, Abdullah Aydın, Cemal Balıktutan, Hasan AKGÜL, Rahmetli Hüseyin Avni Güven katıldı. Kendilerini Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kongre yaptığı müzeye, Sivas’ta yeni açılan kontakt lens fabrikasına götürdük.
Dernek binamızda toplantı düzenledik. Üyelerimizle bir araya getirip görüş alışverişi yapmalarını sağladık. Sivas yazılı ve görsel basınını davet ettik, mesleki sorunlarımız konusunda açıklamalarda bulundular. Toplantıyı video kaydı altına aldık.
Sivas’ta TOOMD ile müşterek göz taramaları yaptık. İhtiyaç sahiplerinin gözlüklerini karşıladık.
Birlikte Muğla üniversitesini ziyaret ettik.
Lazer cerrahisinde etik dışı pazarlama uygulamaları ile ilgili ekte özeti sunulan bilimsel çalışmayı hazırlamak için çok büyük emek ve zaman harcadım. Bazıları TOOMD ile müştereken, bazıları sadece tarafımdan gözlükçülere, Lazer konusunda İzmir, Sivas, İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Bursa, illerinde MİSEP sunumlarımız oldu. Bu illerde 2–3 saatlik sunumlar yaptım. Hiçbir ücret almadım. Yol ve konaklama masraflarımı dahi kendim karşıladım.(Mersin Harcamalarımızı Rahmetli Avni Başkanım karşıladı) İzmir SKY TV de 2 si hekimlerle olmak üzere 4 kez canlı açık oturuma katıldım. Bunlardan birsine de Sayın Abdullah Aydın ile birlikte katıldık.(Bu çalışmanın harcamalarını Luxottica –İzi bey karşıladı),bu etkinliklerin bir kısmın TOOMD ile bir kısmını da bağımsız olarak yaptım.
TC Sağlık Bakanlığı, Lazer cerrahisinin sağlık açısından yapılma zorunluluğu olmayan, kişinin isteğine bağlı estetik cerrahi olduğuna dair hukuki görüş verdi, Sivas Optisyenler ve Gözlükçüler derneğinin yaptığı bu çalışma OvO dergisinde yayınlandı.
Kurs zamanı, komisyona derneklerin temsilcisi olarak seçildim. TC Sağlık Bakanlığı adına hazırlanacak kurs müfredat programını, gözlükçülük kitabının yazılması görevini bana ve Rahmetli Ertekin AKSAK hocama verdiler. Kitabın 21 ünitesini ben hazırladım. Çok büyük emek ve zaman harcadım. Kitaplar TOOMD organizasyonunda bastırıldı, Çok sayıda dernek destekledi. Katkı paylarını ödeyerek üyelerine kazandırdı(Sivas, Kayseri, Bursa …) Sivas Derneği olarak 40 üyemiz adına 680.000 TL, TOOMD’ NE ödeyerek meslektaşlarımızın bu kitapları edinmesi sağlanmıştır Bütün yazarlara telif hakkı ödendi, yasal olarak almam gereken 2.500 TL telif hakkımı TOOMD ne bağışladım. (sözleşme örneği ektedir).Bu kitap bugün TOOMD tarafından üyeleri için düzenlenen miseplerde ve Üniversitelerimizde örenciler tarafından kullanılmaktadır.
OvO dergisinin bir sayısında prizmatik etki ile ilgili mesleki bir makalem yayınlandı.
TOOMD nin üyesiydim. Turgut Çakar’la Abdullah Aydın sayesinde tanıştım.
Biz Sayın Abdullah Aydın la Ankara’da Mahmut Yetim ‘in derneğindeki bir toplantıda ilk defa karşılaştık ve tanıştık. Başkanın konuşmalarını dinledik. Çok etkilendik, adeta karşımızda bir filozof konuşuyordu. Konuşmalarından yaptığımız çıkarımda mesleğimizin, Mesul müdür, kurs, oda ve birlik, optometri, kooperatif vs gibi ana problemlerini birlikte çözebileceğimize ikna olduk. Takılın peşime dedi. Her davetine işlerimizi bıraktık koştuk. Sivas Dernek Başkanımız Gökhan GÖRKEN in arabası ile sadece 70 kez Ankara’ya gitmişiz. Bir tarafında Cemal Balıktutan, bir tarafında Gökhan Görken ve ben davet ettiği her toplantıya katıldık. Hem bilgimizi hem emeğimizi, hem zamanımızı, hem de, paramızı bu yolda harcadık.
Zaman ilerledi, yaptığımız çalışmaların sonuçlarını almaya başladık, Bize söylenen ve verilen sözlerle elde ettiğimiz sonuçların farklı olduğunu gördük.
Mesul müdürlük, kurs gibi temel konularda ayrışmaya başladık.
En son Kayseri toplantısından sonra, oda ve birlik konusundaki çalışmadan müspet sonuç alınamayınca biz, konfederasyon çalışmalarına başladık Sayın Abdullah Aydın’da Kayseri’deki sözlerini unuttu, kendisine ayrı yol çizdi, Derneğinin ismini değiştirdi. organik tasdiki derneği bunlar, bu kadar derneğe ne gerek var derken, dernek olan illerde Samsun, Diyarbakır, İzmir, Aydın illerinde şubeler kurmaya başladı. Bir mesleğin rekabet eden iki kutuplu meslek örgütü olur mu? Hangi meslekte bu var. ?
Daha sonra hiç kendisine yakıştıramadığımız davranışları başladı. Genel kurul konuşmaları ve OvO Dergisi üzerinden, bizlere, başta kendisi olmak üzere, eline kalemi alan hakareti, küfürü, iftirayı maharet saydı.
ECOO ile ilgili yapılan her çalışma önemli ve değerlidir. Kaldı ki birkaç kişinin katılmaması yapılan toplantının çalışmanın önemini değerini azaltmaz.
Değerli meslektaşlarımız, Sayın Abdullah Aydın’ın ECOO toplantısı için yapmış olduğu davete bazı başkanlarımızın katılmadığı doğrudur, ama katılmama sebebimiz yazısında açıkladığı gibi değildir.
Bize galiz küfürler eden, iftiralar atan hakarette bulunan birisinsin davetine neden kabul edelim katılalım?
Bizde Abdullah Aydın’ ı resmi yazı ile Anıtkabir de yaptığımız gözlükçüler günü kutlamalarına, Konfederasyon çalışmalarına katılması için davet ettik. Katılmadı. Anlayışla karşıladık.
Bir insanı davet edersiniz davet ettiğiniz kişi katılır katılmaz bu onun tercihi ve özgürlüğüdür.
Nejat Kayın hocamız, bu mesleğin batıya açılan yüzüdür. Hocamız İstanbul ‘daki ECOO otel toplantısına katılmış, aşağılanmış, yaşadıklarını da bizlerle paylaşmıştı.(Bu açıklamalarını yazı ekinde bulabilirsiniz).Katılmamamızın ne kadar isabetli olduğuna kötü bir örnektir.
Bu ifadeler gerçeği maalesef yansıtmıyor. Polemik yaratmak için yapılan dezenformasyonlardır. Toplantıya katılmıyorlar diye şikâyet edene kadar, daha önce bunlar yanımdan ayrılmazdı?Ben ozamanda genel başkan unvanını kullanıyordum. neyi yanlış yaptım da artık davetimi kabul etmiyorlar? Diye sorarsa doğru cevabı da bulur.
MESUL MÜDÜRLÜK MESLEKTAŞIMIZIN KÖLELEŞMESİDİR
Kanunumuzda yer alan mesul müdürlük Eczacılıkta muvazaa olarak isimlendirilmekte ve sözleşme feshini gerektiren suçtur. Eczacılar Eczanelerin hem sahibi hem de mesul müdürüdür.
Bütün derneklerin mesul müdürlüğe hayır dediği bir durumda sadece bir derneğimiz Mesul müdürlüğü istediğini kayıtlara şerh koyarak belirtmiştir.
Geleneksel optisyenlik müesseselerinin, zincir mağazalar ile ilgili hizmet sunumlarındaki rekabetlerini Misep ‘lerle, yeni teknolojiler kullanarak sağlayabilirsiniz. Fiyat konusunda rekabeti nasıl sağlayacaksınız? Bir sermaye birikimi olmayan geleneksel müesseseler, zincirlerle nasıl rekabet edecek? Buna da şu öneride bulunuyorlar, güçlerinizi birleştirin. Hiçbir pratiği olmayan palyatif bir öneri, zaten sermaye birikimi yok, güçlerinizi birleştirseniz ne değişecek. Parası olan bu işi yapsın diyorlar. Müteşebbis konuyu her zaman ticari olarak değerlendirecek, sağlık yönünü daima göz ardı edecektir. Meslektaşlarımıza iş alanı açılıyor diyorlar, bugün için öyle gözükebilir, öyle algılanabilir. Ama gelecek 5–10 sene içerisinde zincirlerin Pazar payı %35–45 civarında olacaktır. Doğal olarak geleneksel müesseseler birer birer kapanacak efendisi oldukları iş yerlerinde işçi olacaklar ya da işsiz kalacaklardır. Zincirler reklam ve sermaye birikimi sayesinde orantısız güç kullanacaktır. İşsiz optisyen ve gözlükçü sayısı artacaktır. Almanya da geleneksel müesseselerin yaptığı gözlük sayısı ortalaması günde bir adettir. Zincirlerde bu oran 29 dur.1.400 optisyen işsizdir. ZVA ilerleyen dönemde Almanya’da geleneksel mağaza sayılarının azalacağını, zincir ve isim hakkı devredilmiş mağazacılık sisteminin gelişeceğini açıklamıştır.
Almanya’da Filman Optik zincir mağazalarının sayısı 522 ancak yaptığı ciro 677 milyon Euro, bu rakam Türkiye’deki 4500 mağazanın yaptığı toplam cirodan fazla. Apollo optik mağazalar zincirinin 300 şubesi var. Yaptığı ciro 300 milyon Euro, Almanya da ilk on sırada bulunan 1555 zincir optisyenlik müessese zinciri toplam cironun %40 ‘ı kadar pay almaktadır. Almanya’da 9000 civarında optisyenlik müessesesi bulunmakta ama maalesef bireysel optisyenlik müesseseleri hızla kapanmaktadır.
Siz ,geleneksel müesseselerin vitrinlerine ,muayene +çerçeve+ cam ……TL yazanları ,devleti zarara uğratıyor diye ,kurumlara şikayet edeceksiniz .
Ama bunu zincirler yapınca reklam diyeceksiniz. (Hassas ölçü bedava+şu kadar çeşit ….TL).Sigorta gözlüğümle bedavaya aldım demek talep yaratmak değil midir? Buda kamu zararı değil midir? Meslek adamı olmak her ikisine de yanlış demeyi gerektirir.
.AB ye aday ülkede kurs sınav olmaz olamaz, bunun için mesul müdürlük gereklidir, mesul müdürlük AB müktesebatı diyeceksiniz. Yani biz mesul müdürlüğü kanunumuza koymasaydık bizi AB ‘ne almayacaklar mıydı? AB müktesebatıdır diyerek mesleğin omurgası çökertilmiştir Bugün ve yarın yaşayacağımız problemlerin ana sebebi bu olacaktır. Ülkemizdeki küçük küçük müesseseleri yaşatmamız sosyal devlet olmanın gereğidir. İşte bunları yok ederseniz asıl o zaman devleti ve halkı soydurur talan ettirirsiniz.
Bugün birkaç tane mesul müdürlükle müessese işleten meslektaşlarımız, mesul müdürlük uygulamasından memnun olabilir,bazı meslektaşlarımız farklı düşünebilir, ama bu köleleşmeyi nesiller boyu meslektaşlarımız yaşayacaktır. İlerleyen dönemde artan optisyenlik programları sebebi ile de işsiz optisyenler artacaktır.
Tüm sağlık mesleklerinde “fertlerin ve toplumun sağlığını korumak” temel deontolojik kuraldır.5193 sayılı optisyenlik hakkındaki kanunda bizlere, fertlerin ve toplumun sağlığını koruma görevi vermiştir. Bu cümle sağlık mesleği olduğumuzun kanunla tescilidir. Mesleğin temel politikalarını ve faaliyetlerimizi belirlerken, ticari değil fertlerin ve toplumun sağlığı esas alınmak zorundadır.
http://www.gozder.com/ sitesinden alınan dernek faaliyetlerini gösteren, aşağıdaki yazıdan TOOMD nin mesul müdürlük konusundaki düşüncesini yansıtması açısından çok önemlidir.
http://www.gozder.com/content.asp?ID=115
16. Mes’ul müdürlüğün kaldırılması için girişimde bulunan bazı derneklerin
çabalarını engellemeye çalıştı. Sağlık Bakanlığı, Resmi Kurumlar ve çeşitli
illerimizin milletvekillerini bilgilendirme toplantıları düzenledik. www.gozder.com
17. Yazılı ve görsel basında yer aldık.
Taylan KÜÇÜKER
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Bu ifadeler gerçeği maalesef yansıtmıyor. Polemik yaratmak için yapılan dezenformasyonlardır. Toplantıya katılmıyorlar diye şikâyet edene kadar, daha önce bunlar yanımdan ayrılmazdı?
Diye bir başlık var. Başlıktaki “bu ifadeler” den kasıt ne? “bunlar yanımdan ayrılmazdı” daki bunlardan kasıt kim? Cümlenin sonunda niye soru işareti var?
Bir de yorum yapan arkadaşlara hatırlatmak isterim. Türkçede noktalama işaretleri ücretsizdir. Yapmanız gereken sadece klavyede yerini bulup basmak. Cümleleriniz nerede başlıyor nerede bitiyor belli değil. Bu durumda sizin gibilerin yerini zincir işletmelerin alması bence çok yerinde olur. En azından Türkçe’miz kurtulur.
hocam çok doğru laf yıllardır kaldırılsın diye diye dilimde tüy bitti ben mesül müdürüm ama aynı zamanda gerçek gözlükçüyüm.mesleğin ilerlemesi için her türlü fedakarlığa hazrız.
MESUL MÜDÜRLÜK MESLEGİMİZİ KÖRELTEN KANINI EMEN BİR İŞLEV GÖRMEKTEDİR PARASI OLANI OPTİSYEN ÜZERİNDE HAK SAHİBİ YAPAN GERCEKTEN KOLELESTIREN BIR DURUM ALMISTIR.BU MESLEGIN IYI YERLERE GELEBILMESI ICIN MANTAR GIBI OPTIK DUKKANI ACANA KADAR YETKILI BILGILI UZMAN ELLERIN OPTIK SEKTORUNDE YER ALMASI GEREKIR BU BENIM DUSUNCEMDIR BANA KATILMAYACAKLARA SAYGIM VARDIR AMA EMINIM KI HEPSI KIRALIK DIPLOMAYLA BU SEKTORDE IS YAPMAYA CALISAN KISILERDIR.NE OLURSA OLSUN HER KES BILDIGI ISI YAPACAK YOKSA BIZLER NEDEN GURBET ELLERDE ZOR SARTLARDA DIRSEK CURUTEREK OKUDUK.
bence mesul md lük bir an önce kalkmalı yoksa meslek bitecek ne demek ya mesul md diploması olan açsın olamayanda baksın işine gücüne
bencede doğru benim diplomam yok ama bu doğru mesül müdürlük kalkmalı