a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Mavi Işık uykunuzu ne kadar geciktirir?

Çoğumuz için, aksiyon dolu ve yorucu bir gün, tipik bir rahatlama rutini ile sona erer. Yatakta ışıklar kapalı, elimizdeki telefonlar ile kıvrılırız.

24 Ağustos 2024 - 15:27 'de eklendi.

Mavi Işık uykunuzu ne kadar geciktirir?

Teknoloji ve uyku hakkında en yaygın mesajlardan birinde, ekranlardan gelen parlak, mavi ışığın kolayca uykuya dalmamızı engellediği söylenir.

Bu nedenle de yatmadan önce veya yataktayken telefonlarımızda gezinmekten kaçınmamız önerilir. Mavi ışığı filtrelemeye yardımcı olması için gözlükler satılır. Mavi ışığa maruz kalmayı en aza indirmek için telefonlarımızı “gece moduna” alıyoruz.

Peki bilim bize bu konuda gerçekte ne söylüyor?

İsveç, Avustralya ve İsrail’den uyku uzmanlarından oluşan bir grup bunu doğrudan test eden bilimsel çalışmaları karşılaştırdığında, genel etkinin neredeyse anlamsız olduğunu gördü. Uyku da gecikme vardı ancak bu ortalama olarak üç dakikadan daha azdı.

Teknoloji kullanımı uykuyu nasıl etkiliyor?

73 bağımsız çalışmadan elde edilen kanıtlar değerlendirildiğinde teknoloji kullanımı ile uyku arasında bir bağlantı olduğu görüldü. Ancak bu tam olarak düşündüğünüz gibi değildi. Teknoloji kullanımı bazen kötü uykuya yol açıyor, bazen de uyku sorunları daha fazla teknoloji kullanılmasına neden oluyordu.

11 deneysel çalışmada, yatmadan önce mavi ışık yayan parlak bir ekran kullanan kişiler ortalama 2,7 dakika sonra uykuya daldığı görüldü. Bazı çalışmalarda, kişiler parlak bir ekran kullandıktan sonra daha iyi uyudular.
Yedi çalışmada da, daha fazla uyarıcı veya “heyecan verici” içerikle (örneğin, video oyunları) ilgilenen kişiler, daha az heyecan verici bir şeyle (örneğin, TV) ilgilenenlere kıyasla ortalama sadece yaklaşık 3,5 dakika uyku kaybettiler.
Bu bize, teknolojinin tek başına uykuyu düşündüğümüz kadar etkilemediğini gösteriyor. Gece uyku kesintisi (örneğin, kısa mesajlarla uyanmak) uyku kaybına yol açar. Ancak bunun da ekranlardan gelen parlak, mavi ışığa maruz kalmakla ilgisi yoktu.

Neden mavi ışığı suçluyoruz?

Açık havada, güneş ışığı mavi ışığın ana kaynağıdır. İç mekanlarda, ışık kaynakları (ışık yayan diyotlar (LED’ler) ve dijital cihazların ekranları gibi) çeşitli derecelerde mavi ışık yayar. Mavi ışık teorisi, uykuyu düzenleyen bir hormon olan melatonini içerir. Gün boyunca, yüksek miktarda mavi ışık içeren parlak, doğal ışığa maruz kalırız. Bu parlak, mavi ışık, gözlerimizin arkasındaki belirli hücreleri harekete geçirir ve bu hücreler beynimize uyanık olma zamanının geldiğine dair sinyaller gönderir. Ancak geceleri ışık azaldıkça beynimiz melatonin üretmeye başlar ve bu da bizi uykulu hissettirir.

Cihazlardan gelen yapay ışığın melatonin üretimini etkileyebileceğini ve böylece uyku düzenimizi etkileyebileceğini düşünmek mantıklıdır. Ancak çalışmalar, önemli bir etki yaratmak için yaklaşık 1.000-2.000 lüks (ışık yoğunluğunun bir ölçüsü) ışık seviyelerinin gerekli olduğunu göstermektedir. Cihaz ekranları ise yaklaşık 80-100 lüks yayar. Ölçeğin diğer ucunda, güneşli bir günde doğal güneş ışığı yaklaşık 100.000 lüks sağlar.

Peki, bundan çıkarılacak ders nedir?

Parlak ışığın uykuyu ve uyanıklığı etkilediğini biliyoruz. Ancak araştırmamız, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlardan gelen ışığın uykuyu bozacak kadar parlak veya mavi olmadığını gösteriyor. Uykuyu etkileyen birçok faktör vardır ve parlak, mavi ekran ışığı muhtemelen bunlardan biri değildir.

Ana fikir, kendi uyku ihtiyaçlarınızı ve teknolojinin sizi nasıl etkilediğini anlamaktır. Belki bir e-kitap okumak veya sosyal medyada gezinmek sizin için iyidir. Sonucunda vücudunuzu dinleyin ve uykulu hissettiğinizde cihazınızı kapatın. Bu yeterli olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
6,5 milyon liralık kaçak gözlük ele geçirildi 6,5 milyon liralık kaçak gözlük ele geçi...

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 6,5 milyon lira değerinde olduğu belirtilen toplam 14 bin 95 gümrük kaçağı gözlük ele geçirildi....

Müesseselerimizi İşyeri güvenliliğine nasıl hazırlayacağız? Müesseselerimizi İşyeri güvenliliğine na...

31.12.2024 tarihinden itibaren işveren sıfatı ile risk değerlendirilmesi yapılarak personelinize tebliğ edilmesi gerektiğinden, bu form...

İşyerleri için İSG yükümlülüğü başladı İşyerleri için İSG yükümlülüğü başladı...

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu yen...

Gözlük hırsızı yakalandı! Gözlük hırsızı yakalandı!

İzmir’in Konak ilçesinde kapalı olan bir gözlük mağazasına gece saatlerinde girerek hırsızlık yapan ve güvenlik kameraları tarafından g...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hakan Ertunk
Hakan Ertunk
24 Ağustos 2024 21:30

Genel aydınlatma amaçlı hiç bir ampul, ekran, tablet, mobil telefon, TV vs kötü mavi ışık içermez.

https://optisyeninsesi.com/mavi-isik-korumali-camda-mesleki-dezenformasyon/

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
6,5 milyon liralık kaçak gözlük ele geçirildi 6,5 milyon liralık kaçak ...

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 6,5 milyon lira değerinde oldu...

Müesseselerimizi İşyeri güvenliliğine nasıl hazırlayacağız? Müesseselerimizi İşyeri g...

31.12.2024 tarihinden itibaren işveren sıfatı ile risk değer...

İşyerleri için İSG yükümlülüğü başladı İşyerleri için İSG yüküml...

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işy...

Gözlük hırsızı yakalandı! Gözlük hırsızı yakalandı!...

İzmir’in Konak ilçesinde kapalı olan bir gözlük mağazasına g...

169 bin kaçak gözlük ele geçirildi 169 bin kaçak gözlük ele ...

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla...

ABD’deki çerçeve alıcılarının kriterleri ABD’deki çerçeve al...

Yeni rapor ABD'deki çerçeve alıcılarının kriterlerini ve alı...

SGK Sözleşme Duyurusu SGK Sözleşme Duyurusu

Mevcut sözleşmeler, aynı şartlarda tekrar sözleşme metni imz...

İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu İlaç ve Tıbbi Cihaz Tesli...

Kılavuzda belirtilen geliştirmelerin 24.01.2025 tarihine kad...

İstemezükçüler ne ister? İstemezükçüler ne ister?...

Siyasi iktidarın ayak sürdüğü, sermaye şirketlerinin de iste...

Miyopi salgınına karşı uluslararası mücadele Miyopi salgınına karşı ul...

2021 yılında Muş’un Varto ilçesinde başlayan ve “Aydınlık Bi...

Magazin HABERLERİ
Web TV