Japonya da Kontakt lens mağazaları ya bağımsız perakendeciler ya da kontakt lens üreticilerinin kendileri tarafından işletilmektedir.
22 Mart 2025 - 13:58 'de eklendi.
Japonya’da kontakt lens pazarı kültürel ve sosyal özelliklerle karakterize edilmektedir. Katı kıyafet kuralları, özel mağazalar ve abonelik hizmetleri benzersiz bir pazar dinamiği yaratmaktadır.
Yükselen Güneş Ülkesi’nde güzellik idealleri ve konfor belirleyici bir rol oynarken, kontakt lensler pratik bir görsel yardımcı olarak giderek daha popüler hale gelmektedir.
Pazar, sağlık, teknoloji ve kültürün ne kadar yakından bağlantılı olduğunu göstermektedir.
Shibuya’daki ünlü “yürüyen kavşağı” andozen olmadan geçebilmek için iyi bir görme yetisi önemlidir. Muhtemelen bu yüzden neredeyse her köşede bir kontakt lens dükkanı ve iki göz muayenehanesi bulunmaktadır.
Japonya’yı düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor?
Muhtemelen aklınıza ilk olarak kiraz çiçekleri, suşi ve hatta anime ve manga geliyordur. Hakkında çok şey bildiğinizi düşündüğünüz, ancak bilinmeyen çok şeyin de olduğu, gelenek ve modernlik arasında bir ülke. Örneğin, Japonya’daki kontakt lens satışlarının Almanya’dakinden neredeyse beş kat daha fazla olması. Yükselen Güneş Ülkesi’nde sadece kontakt lens satan birçok mağaza var. Başka bir deyişle, Tokyo’da gözlük satın almak istiyorsanız, gözlük ve kontakt lenslerin satıldığı karma bir mağazaya gitmeniz gerekiyor.
Kontakt lens mağazaları ya bağımsız perakendeciler ya da kontakt lens üreticilerinin kendileri tarafından işletilmektedir. Örneğin Menicon ilk mağazasını 1958 yılında, şu anda 2,3 milyonluk nüfusuyla Japonya’nın dördüncü büyük sanayi merkezi olan Nagoya’da açmıştır. Bugün Menicon mağazaları “Miru” ve “Menicon Miru” adları altında faaliyet gösteriyor ve böylece şirketin Almanya’da da satılan kendi ürün serisiyle aynı adı taşıyor.
Almanya’da toplam 11.000 civarında gözlükçü varken, sadece Japonya’da 10.000’den fazla münferit kontakt lens mağazası var. Bu lens mağazalarının bazıları küçük bir büfeden biraz daha büyük, bazen modası geçmiş ve rustik ahşap panellere sahipken, özellikle de üreticiye ait olanlar, aydınlık ve modern dekorlu alanlara sahiptir ve daha çok bir butik boyutundadır.
Japonya’da ne usta bir optisyen ne de bir optometrist vardır
Bununla birlikte, Japonya’daki mağazalarda çok sayıda yüksek nitelikli kontakt lens uygulayıcısı olması gerektiğini düşünen herkes yanılmaktadır. Gerçek şu ki, lensler mağazalarda hiç takılmamaktadır. Her ne kadar personel ürün, kullanım ve bakım konularında eğitim almış olsa da, Japonya’da ne usta optisyen ne de optometrist niteliği bulunmaktadır. Japon Ortoptistler Derneği’ne göre, dünyada en fazla ortoptist Japonya da bulunmaktadır. Ancak, kontakt lens taktırmak istiyorsanız, bir göz doktoruna gitmeniz gerekir. Japonya’da 13.554 göz doktoru bulunmaktadır ve bunların 1.000 ila 2.000’i kontakt lens de reçete etmektedir. Öte yandan Almanya’da sadece 7.901 göz doktoru vardır ve bunlardan bile sadece birkaçı kontakt lens reçetesi yazmaktadır.
Almanya ve Japonya arasındaki pazar yapısı ne kadar farklı olsa da, Japonya’daki muayenehanelerde ve Alman optisyenlerde kontakt lens uygulaması çok benzerdir. Ishizuchi Göz Kliniği Başkanı ve Tokyo’daki Toho Üniversitesi Omori Tıp Merkezi’nde Oftalmoloji Doçenti olan Dr. Takashi Suzuki bu durumu şöyle açıklıyor “Muayene odasında, personel görme keskinliğini ve parametreleri ölçer ve bir kontakt lens seçer. Ortokeratoloji gibi özel lensler için gözün ön segmentinin optik koherens tomografisi (OCT) de yapılır. Konsültasyon odasında biz oftalmologlar kontakt lensi ve uyumunu kontrol eder ve reçeteyi yazarız.”
Doğrudan doktor muayenehanelerinde düzenli kontroller
Değiştirilebilir ve özel lenslerin yanı sıra renkli kontakt lensler de Japonya’da oldukça popülerdir. “Standart olmayan kontakt lensler – manga gözleri gibi çok parlak renklere ve desenlere sahip olanlar – klinikler tarafından ne reçete ediliyor ne de kontrol ediliyor. İnsanlar bu tür düşük kaliteli lensleri e-ticaret sitelerinden veya genel mağazalardaki perakende satış noktalarından satın alıyor,” diye vurguluyor Suzuki. Her yeni montajda, muayenehanelerdeki eğitimli personel kontakt lenslerin nasıl kullanılacağını ve bakımının nasıl yapılacağını açıklıyor ve yeni hastalarla lens takma ve çıkarma alıştırmaları yapıyor. Tokyo’daki Awajicho Göz Kliniği Direktörü Dr. Akari Yui, “Hastalarımız ilk takma işlemi sırasında bilgilendirildikten sonra, kontroller sırasında düzenli olarak lenslerin doğru takılıp takılmadığını ve bakımının yapılıp yapılmadığını soruyorum ve gerekirse daha fazla açıklama yapıyorum” diyor. Yui, kontakt lenslerin göz doktorları tarafından takılmasına ilişkin Japon yönetmeliğinde bir avantaj görüyor: “Hastalar şikayetlerini dile getirirse, onlarla doğrudan ilgilenebilir ve sorunların kontakt lensten mi yoksa gözden mi kaynaklandığını ayırt edebiliriz. Daha sonra uygun tedaviyi ayarlayabilir veya başka kontakt lensler reçete edebiliriz.”
Hem fiziksel mağazalar hem de çevrimiçi mağazalar olmak üzere mutlaka bir göz doktorunun reçetesinde ısrar etmektedir. Japon Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı da kontakt lenslerin bir uzman tarafından reçete edilmesini öneriyor. Sonuçta, Japonya’da bu küçük yardımcılar tıbbi cihaz olarak sınıflandırılıyor ve bu nedenle sıkı düzenlemelere tabi tutuluyor. Bu nedenle Japonya’da kontakt lensler yalnızca ilgili bir lisansla satılabilir, bu nedenle eczanelerde veya “konbinis” (süpermarket, restoran, satış noktası, banka ve postane karışımı) olarak adlandırılan yerlerde bulunmazlar.
Bu düzenlemelere ve tavsiyelere rağmen, Japonya’da kontakt lensleri önceden taktırmadan veya düzenli kontrol yaptırmadan internetten veya mağazalardan satın almak hala mümkün. Sonuç olarak, yanlış bakım ve kullanım nedeniyle göz şikayetleri olan hastaların sayısı artmaktadır. Akari Yui, “En yaygın nedenler, bakım eksikliği veya kontakt lensin musluk suyuyla temizlenmesi nedeniyle lens yüzeyinde biriken kir ve bakterilerdir” diye açıklıyor.
Bununla birlikte, ortaokuldan itibaren (12 ila 15 yaş arası) birçok genç kontakt lens kullanmaktadır ve bu sadece spor yapmak için değildir. “Gençlerin kontakt lens takmak istemelerinin birçok nedeni var. Gözlükleri burunlarına çok oturduğu için, makyaj yapmaya başladıkları için ve makyajlarının daha iyi görünmesini istedikleri için ya da kışın maske taktıkları için (Japonya’da, koronavirüs pandemisinden önce bile, başkalarını düşünerek hastalık belirtileri için maske takılır) ve gözlükleri buğulandığı için,” diyor.
Daha önce Tokyo’daki ana şirket Seed Co, Ltd. için çalışan Wöhlk CEO’su Hiroko Aikawa, “Kontakt lensler de çok iyi bir görsel konfor sunuyor ve renkli versiyonlar moda bilincine sahip Japonlar için hoş bir değişiklik” diye açıklıyor.
“Örneğin, gözlerin daha büyük görünmesini sağlayan kontakt lenslerin satışları son yıllarda artmaya devam etti.” Hijyene ek olarak, daha esnek değişim, çoğunluğun bir günlük lensleri ve ardından iki haftalık lensleri tercih etmesinin bir nedeni olabilir. Almanya’da ise haftalık ve aylık lensler daha popüler. Multifokal kontakt lensler Japonya’da yaklaşık yüzde beş ile en küçük paya sahip. “Presbiyopi başladığında, multifokal kontakt lensler öneriyoruz. İnsanlar bunlarla baş edemezse monovizyonu deniyoruz”,
Ortoptistler, göz hareketlerindeki kusurları ve gözlerin birlikte çalışma biçimindeki sorunları teşhis etme ve tedavi etme konusunda uzmandırlar.
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri De...
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...
Gerçekleştirilen operasyonda, ünlü markalara ait olduğu tesp...
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Me...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...