
Bildiğiniz gibi, 5193 Sayılı yasaya göre; Her türlü(numaralı-numarasız) kontakt lensler sadece optik mağazalarında satılır optik mağazaları dışında kontakt lens satmanın cezası Otuz bin TL dir.
Evet, Gözlükçüler dışında hiçbir kurum, kuruluş, şahıs ve meslek erbabının kontakt lens satış yetkisi yoktur!
Yasaya rağmen; Göz hekimleri, medikal firmalar, gözlükçülük ruhsatı olmayan birçok eczane, parfümeri mağazaları, büyük marketler, çok sayıda İNTERNET sitesi ve özel hastaneler yasaya aykırı bir biçimde aynı işporta tezgâhlarında satılan güneş gözlükleri gibi hiçbir yasayı ve kuralı tanımaz bir halde hiçbir engelle karşılaşılmadan fütursuzca ve serbestçe kontakt lens satmaktadırlar.
Bu satışlarda, devletin de vebali vardır ve bu vebal yadsınamaz bir ölçüde vurdumduymazlık derecesindedir. Herkes bilmektedir ki halk sağlığı bir yana, devletin ekonomik olarak kaybı da dikkat çekecek miktarlardadır.
Yetkisiz kişi ya da firmalar, hastalara direkt lens satmaya yetkileri olmadığından fatura tanzim edememekte, bu da ciddi miktarlarda katma değer vergisi kaybına, yani kamu zararına neden olmaktadır.
Tedarikçi ve ithalatçı firmalar açık yasa hükümlerine rağmen yetkisiz kişilere kontakt lens satışı yaparak bu yasadışı ticarete dolaylı olarak katkıda bulunmaktadırlar.
Posta ve Kargo şirketleri üzerinden yapılacak basit bir denetimle bu satışların tamamı kolaylıkla belgelenebilir. Yetkisiz ve mesleki niteliği bulunmayan bilgisiz kişi veya kurumlar tarafından yapılan bu satışlar, sağlık bilgisinden yoksun kullanımlara neden olmakta, dolayısıyla toplum göz sağlığı tehlikeye atılmaktadır.
Kozmetik olarak tabir ettiğimiz, numarasız bir kontakt lensle, numaralı lenslerin risk açısından bir farkı yoktur. 5193 sayılı kanunun amaç bölümünde “toplumun ve fertlerin sağlığını korumak” görevi yasa ile gözlükçülere emredilmiştir.
Uluslararası lens firmalarının rolü;
Yasa dışı lens satışının halen tüm hızıyla sürdüğü gerçeğinden hareketle, aşağıdaki sorular yanıt beklemektedir.
—Yasa dışı lens satanlar, satacak malı nereden bulmaktadır?
—Bu yasadışı ticarete kim ya da kimler aracılık etmektedir?
—Lens ithalatçısı ve/veya tedarikçisi firmalar “Parayı veren, düdüğü çalar” diye mi? Düşünmektedir?
—Bu gidişle, gelecekte sokak işportacılarında da Lens satışı görme ihtimalimiz var mıdır?
—Kontakt lens satış yetkisinin “SADECE” optik mağazalarının olduğu neden görmezden gelinmektedir?
Çok geç olmadan, YASA DIŞI kontakt lens satışı yapan; İnternet siteleri, Göz hastaneleri veya Göz doktorları, Optik ruhsatı olmayan eczaneler, kozmetik dükkânları, kuaförler, medikal ürün firmaları, süper marketlerin satmış oldukları kontakt lensleri nereden temin ettikleri araştırılmalıdır.
Bu ticarete göz yuman ithalatçı/Tedarikçi firmalarda bir an önce yaptıkları bu illegal uygulamaya son vermelidirler.
Yetkililere saygıyla duyurulur.
İyi güzel söylüyorsunuz optikçi kendini düşünüyor kendince haklıdır belki ama vatandaşı düşünen yok örnek bir lens siparişi için sadece bir telefon la sipariş geç 100 tl 120 tl zarsız zahmetsiz cebe indir kusura bakın isterseniz ama vatandaşın sağlığı sizin için sorundeğil para kazanında gerisi hikaye