14 Mart 2012 - 0:13 'de eklendi.
Kurumca gerekli görülmesi halinde, hastaya verilen malzemelerin ilgili firmaya ait olup olmadığı TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ’nde kontrol ettirilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ne istiyor, Tedarikçiler (imalatçı ve ithalatçılar) ne diyor, Gözlükçüler ne istiyorlar;
Aylardır perakende gözlük müesseselerinin gündemini meşgul eden BARKOD/KAREKOD konusunda Konfederasyonumuz geçtiğimiz günlerde kurum yetkilileri ile biz gözlükçülerin taleplerini içeren kapsamlı bir görüşme yaptı.
.
İçeriği çeşitli internet sitelerine de yansıyan bu toplantılar da görüşülen konuların daha net anlaşılması için her cemiyet temsilcisinin üzerine büyük görevler düşmektedir, bu cümleden; Öncelikle Barkod/karekod uygulamasına geçilmesinden kurumun ne beklentisi olduğu anlaşılmalıdır.
.
Kurumun asli amacı gözlük bedellerini ödeme konusunda katkıda bulunduğu hak sahipleri ve yakınlarının, Sağlık Bakanlığı ve dolayısıyle TSE onaylı ürünler kullanması olmalıdır. Öte yandan kurum bazı çevrelerce maksatlı olarak servis edilen ve sektörde asli unsur olan perakendecileri töhmet altına sokan kayıt dışı (dolayısıyla kontrolsüz) ürünlerle mücadele etmek isteyebilir, bunların hiçbirine itirazımız olamaz ve olmamıştır.
.
Ancak Barkod/Karekod uygulamasına geçmenin bütün bu haklı talepleri hayata geçiremiyebileceği, kötü niyetli unsurların kural, sözleşme hükümleri ve meslek ahlakını hiçe sayabilecek kişilerin ve müesseselerin de olabileceği 2012 Optik Sözleşmesincede kabul edilmiş ve şu maddeler sözleşmeye dahil edilmiştir.
.
4.3.12. Müessese tarafından temin edilen malzemelerin Sağlık Bakanlığınca onaylanmış ve TİTUBB’a kayıtlı malzeme olması gerekir. Bu nedenle Müessese tarafından hastaya, Sağlık Bakanlığına sunulmuş, onaylanmış ve Kurumca istenilen belgeleri kabul edilmiş firmalara ait malzemeler verilir. Kurumca gerekli görülmesi halinde, hastaya verilen malzemelerin ilgili firmaya ait olup olmadığı TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ’nde kontrol ettirilir.
.
6.1.14. Hastaya verilen malzemelerin Sağlık Bakanlığı’nca onaylanarak TİTUBB’ a kayıtlı malzeme olmadığının tespit edilmesi halinde 1.000 (bin) TL cezai şart uygulanır ve müessese yazılı olarak uyarılır. Aynı fiilin tekrarı halinde 3.000 (üçbin) TL cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 3 (üç) ay süreyle sözleşme yapılmaz.Yukarıdaki maddelere bakıldığında BARKOD/KAREKOD’un kötü niyetli unsurlara karşı, etkin denetim yapılmaması halinde engelleyici olamayacağı görülmekte adeta sözleşmeyi hazırlayan kurum yetkilileri tarafındanda itiraf edilmektedir.
Sözleşmenin 6.1.7. maddesi ”Barkod bilgisi ve Belgesinin” Reçete ekinde olmamasının ceza gerektiren bir suç olduğunu ifade ederken reçete ekine eklediğimiz garanti belgesi yerine bu kere Barkod/karekod ekleyeceğimizi işaret etmektedir. Gözlükçü adına hiçbir kolaylık sağlamayan bu uygulama 6.1.8 maddesi ile de reçete ekine sehven barkod/karekod eklenmesinide ayrıca ”Kurum zararı doğurmasa bile” suç olarak nitelemekte ve cezai şart getirmektedir. Kısaca özde hemen hiçbir yenilik getirmeyen Barkod/Karekod uygulamasına apar topar geçmeye çalışmak bu geçiş sürecinde Gözlükçü Müesseselerine zaman tanımamak anlaşılır değildir.
.
Bu nedenlerle sektörün, gerek perakende optik müesseselerini temsil eden,gereksede tedarikçi firmaları temsil eden yetkililerini KONFEDERASYON’umuzun tezleri ve önermeleri doğrultusunda buluşmaya davet ediyorum. Daha açık bir ifade ile ” Perakende Optik Müesseseleri 2 (iki) yıl boyunca stoklarında (MEDULA Sisteminde karşılığını bulan) ürünleri Barkod/Karekod’lu ürünler ile birlikte girebilmeli ve böylelikle hem perakende optik müesseseleri hemde tedarikçiler anlamsız ve zahmetli bir süreçten kurtulmalı.
.
Aksi halde aylardır süregelen bu kaotik süreç enerjimizi çalmaya devam ederken perakende gözlük müesseselerinin huzuru ile huzur bulacak değerli tedarikçilerimizi de yeni yeni erteleme kararları (ki çıkması muhtemel) üzmeye devam edecektir.
.
Önümüzdeki dönemde sektörümüzde aklın ve vicdanın hakim olması ümidiyle bütün meslekdaşlarıma ve toptancı dostlarıma sevgilerimle.. .
.
GÖZLÜKÇÜ
Kamil Nuri GİZER
TEL: 0555 5187058