23 Nisan 2012 - 10:55 'de eklendi.
Bazı arkadaşlarımız bu uzatmayı gerekçe göstererek, diyorlarki, bu yürütmeyi durdurma kararı 1 Martla ilgilidir, kurum 15 Nisan a uzattığı için yürütmeyi durdurma kararı geçersizdir, süreç devam ediyor diyorlar?
Av.Raziye ÜNAL ın açıklamaları
.
Değerli meslektaşlarım,
.
Cuma günü, bu bilgi kirliliğini netleştirmek, konuyu hukuki açıdan anlamak için Ankara toplantısına katıldım. Çünkü bazı arkadaşlarımız önce bu mahkeme kararının olmadığını daha sonra da hukuki bir geçerliliğinin olmadığını ilan ettiler.
Avukat hanımla ikili görüşmelerimden ve yaptığı açıklamalardan çıkardığım sonucu sizlerle paylaşıyorum.
.
Soru: Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sadece kurumun 1 Mart taki duyurusunu mu kapsıyor? Kurum uygulama tarihini 15 Nisan a kadar uzattı. Bazı arkadaşlarımız bu uzatmayı gerekçe göstererek, diyorlarki, bu yürütmeyi durdurma kararı 1 Martla ilgilidir, kurum 15 Nisan a uzattığı için yürütmeyi durdurma kararı geçersizdir, süreç devam ediyor diyorlar? Ve meslektaşlarımızın TİTUBB kayıtlarını ve girişlerini yaptırmaları gerektiğini iddia ediyorlar?
CEVAP : (RÜ)
Yürütmeyi durdurma kararı 15 Nisanı da bağlıyor, ben sürekli SGK sitesini takip ettim. 15 Nisan duyurusunu da mahkemeye sundum. Yasal bir düzenleme yapılmadan, mahkeme sonucuna kadar karekod süreci durdurulmuştur.
.
Soru: Bir kısım arkadaşlarımız girdi, bir kısım arkadaşlarımızda henüz hiçbir giriş ve kayıt işlemi yapmadı. Giriş yaparak ürünlerinizi yasal hale getiriniz diyorlar, 15 Nisan a kadar giriş yapmamış arkadaşlarımızın bir hak mahrumiyeti söz konusu mudur?
.
CEVAP(RÜ)
Hayır, bir hak mahrumiyetleri söz konusu değildir. Bu uygulama mahkeme süreci sonunda tekrar hayata geçtiğinde, kurum giriş için tekrar bir takvim belirleyecek ve giriş ve kayıt işlemlerine imkan verecektir..
.
Soru: Bu mahkeme süreci ne kadar sürer?
.
Cevap(RÜ)
Kurum bu mahkeme kararına bir itirazda bulunacak, sistemin Sağlık Bakanlığı ile entegrasyonunun alt yapısı yapılmadığı için itirazının kabul edilmeyeceğini düşünüyoruz.
SGK Yasal bir düzenleme yaparsa buna müdahale edeceğimiz bir şey kalmaz.
.
Ancak normal mahkeme devam ederse en iyimser tarih 2013 ünün sonuna kadar bu süreç ertelenir, bundan sonra içinde birde Danıştay evresi var.
.
Değerli meslektaşlarım, bu konuda ilkyazımı, karekod gibi muhteşem bir proje heba edildi diye yazmıştım. Arkadaşlarımız Gerçekten bu süreci çok kötü yönettiler, çok kötü yönetmeye de devam ediyorlar. Sektörü adeta cendereye aldılar. Giriş yapmazlarsa ürünlerinin yasal olmayacağını ilan ettiler. Tedarikçilerimizin ürün satamamalarına neden oldular. Hukukçu olmadıkları halde, doğru olmayan hukuki mütalalarda bulundular.
.
CE li üreticisi aktif ürünleri TC Sağlık bakanlığı TİTUBB üzerinden tedarikçilerin takibini yapmaktadır. Gözlükçünün CE li üreticisi aktif ürünleri, CE siz gibi mütalaa ederek 237 ile geçici barkodla girişinde ısrarcı olması, bu konuyu bu hale getirdi ve kilitledi.
.
Biz baştan beri karekod uygulamasını istiyor ve destekliyoruz. Bundan sonrasında yapılacak işlem çok basit.
Tedarikçilerimizin bu konuda samimi ise, yapacağı işlem, bu inatlarından vaz geçerek, envanterlerimizdeki ürünleri orijinal karkodlarını vermeleridir.
.
Meslektaşlarıma önerim,
Artık Karekod suz ürün almamalarıdır. Envanterlerindeki karekodsuz ürünleri hızla eritmeleri ve envanterlerindeki CE li üreticisi aktif ürünler için tedarikçilerinden orijinal karekodlarını istemelerdir.
Sisteme giriş yapmamış ya da yapamamış meslektaşlarımızın bir hak mahrumiyeti söz konusu değildir.
.
Meslektaşlarımızın, şahısların beyanına yönlendirmelerine açıklamalarına göre değil, Konfederasyonumuzun,TC Sağlık Bakanlığının, SGK kurumunun yapacağı açıklamalara göre hareket etmeleri yararlarına olacağı kanaatindeyim.
.
SGK nun da acil olarak tüm tarafları bir araya getirerek bir toplantı tertip etmesi, bundan sonraki süreçle ilgili kurumun resmi görüşünü açıklamasını bekliyoruz..
Taylan KÜÇÜKER
“Değerli meslektaşlarım, bu konuda ilkyazımı, karekod gibi muhteşem bir proje heba edildi diye yazmıştım. Arkadaşlarımız Gerçekten bu süreci çok kötü yönettiler, çok kötü yönetmeye de devam ediyorlar. ” Yazar yukarıda İşin özünü net olarak vurgulamış. Heba edilen bir durum sözkonusu değil, aklınyolu birdir ve bu uygulama mutlak hayata geçecektir, geçmelidir. SGK sektörün hayrına bir girişimde bulunmuştur. Tartışmanın temelinde elektronik yaşama geçişin sancıları yatmaktadır. Geçmişte Emekli Sandığının JAVA optik programında da benzer tartışmalara şahit olduk.. Emekli Sandığı geçmişte gözlükçüyü bilgisayarla tanıştırmış, eposta haberleşme alışkanlığı kazandırmıştır. Önümüzdeki dönemde de optik yazılımların daha da yaygın kullanımının önü açılacaktır. Meslektaşımız babadan usul muhasebe düzeninden… Read more »
Sayın İsmail Gürel beyin düşüncelerine katılmamak mümkün değil çok teşekkür ederizki bizlerin düşüncelerine tercüman olduğu için başkanımız biz perakendecilerin haklarını gözetmiyor karebarkotları tedarikçi firmalar karşılaması gerekirken biz perakendecilere yükledi bu çok sorumsuz bir davranıştır etrafında aslında uğraşması gereken Avmler giyim mağazaları işportada satıla numaralı gözlükler ve güneş gözlükleridir ama ne yzıkkı bu işlerle uğraşmayıp bizleri kıskaca alıyor bizler bu sektörden ekmek yiyoruz lütfen sahip çıkalım .
Sayın başkan, sektör yeterince cezalındırılmıştır. Artık bu tür söylemleri şakada olsa dile getirmemek gerekir. Son 6 aydan beri meslektaşlarımızın yaşadığı maddi ve manevi eziyet, sektörün bunca geçmiş tarihinde asla vuku bulmuş değildir. Her şeyin bir bedeli olduğuna göre, zamanı geldiğinde her kim olursa olsun bedel ödenir veya ödetilir. Ayrıca meslektaşlarına tavsiyene katılmıyorum. “Karekod’suz ürün almayın ” hem haberinizde iyimser tarih olan, 2013 yılından söz ediyorsunuz, hemde yukarıdaki ifadeyi kullanıyorsunuz. Tekrar başlangıçtaki söylemlere dönmeyelim. Su akacaksa eğer, elbette mecrasını bulacak. Bunu hiç bir güç engelleyemez.
Saygılarımla
Numan Hocaoğlu
Sevgili İsmail Gürel Dostum, SGK’nın bizlerden envanterlerimizde aktif olan ürünler ile ilgili tituba kayıt yapmamızı istediğine dair bir ifade yada duyurusu yok, dolayısı ile bu uygulama talebi sadece ve sadece TOOMD’nin BAŞKANIN’dan gelmiştir, dikkat ederseniz bu ifadeyi imalatçılar derneği bile Abdullah Başkandan yüksek sesle kullanmamıştır.. Konu ile ilgili çok etraflı bir açıklamayı önümüzdeki iki gün içinde yapmaya çalışacağım, Derneklerinizde çatlak ses yoktur sadece bir dernekte aykırı bir ses vardır. Böyle bir durum ise arzu edilmemekle birlikte kaçınılmazdır. Bu vesile Ankara toplantısında aynı tezleri savunduğumuz Taylan Hocamada teşekkürler eder iyi günler dilerim. Kamil Nuri GİZER – Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri… Read more »
sgk neden aktif ürünleri titubba perakendecilerin kaydetmesi gerektiğinde ısrar ediyor? sgk için,devletimiz için bu bir fayda sağlayacak mı?sağlayacaksa sözüm yok ama sağlamayacaksa neden bazı derneklerin sözüne bakıp bize bunu şart koşuyor? aktif olmayanları ben sorumlulugum altına alayım,kaydını yapıyım.ama neden aktif olanları ana satıcısı dururken bunun yükü perakendeciye yükleniyor?sgk için süreç ve sonuç daha önemli değilmi? şimdiye kadar çoktan karekoda geçmiştik.envanterdeki sattıgımız ürünlerden hepimiz sorumluyuz,amenna.ama neden tedarikçileri aradan çekiyorsunuz.bu sektörden tedarikçi tuğlasını çekip aldığınız zaman bu duvar göçer.sgk bu duvarın çatısını oluşturuyorsa adil çözümlerle bu sürece dahil etmesi lazım tüm organları.sgk ve derneklerdeki çatlak sesler yani çok seslilik bizi sürecin dısında… Read more »
Sayın Başkanım,
Bir başkanın arkasında oldugu her işlem yanlış ve bizler için yapılmıyor birileri için çalışılıyor. bizleri geliştirecek yükseltecek işlerle ugraşsın bizleri daraltmaya degil, tedarikçilere ve o başkana sesleniyorum işportada benzinlikte avm de magazada bakalda giyim magazalarında satılan güneş gözlükleri ile ugraşsınlar bizim elimizde tek kalemimiz olan cam çerçeve güneş gözlügü bitti bunlarla ugraşılsın.Perakendeciyi nasıl daraltım ile degil. başkanlıgı ben mi alıştırayım birilerine başkanlık egitim seminerimi vereyim .