Yeni düzenlemeye göre Güneş gözlüklerinin ithalatçısı, Tedarikçisi kadar perakende satışını gerçekleştiren müesseseler de artık sorumlu olacaklar.
19 Ekim 2019 - 16:41 'de eklendi.
Güneş gözlükleri, Sağlık bakanlığından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına geçmesi ile birlikte, Tıbbi cihaz kategorisinden çıkmış kişisel koruyucu donanım sınıfına girmişti.
Hal böyle olunca güneş gözlükleri, market, benzin istasyonları, konfeksiyon mağazaları ve daha bir çok yerde (Gözlüklerin üzerindeki camın özelliklerini bilen, bilmeyen herkes) satılmaya başlandı.
Standart’a uymayan güneş gözlüklerinin gözlere vermiş olduğu zarar, bilgisiz yada yüksek kar amacıyla kalitesiz getirilen bu gözlüklerin satışlarının denetimlerinin artırılması gerekmektedir.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM YÖNETMELİĞİ
Şu an Güneş gözlüklerinin dahil olduğu Kişisel koruyucu donanım yönetmeliğinde 1 Mayıs 2019 tarihinde yeni bir düzenleme yapıldı.
Yeni düzenlemeye göre Güneş gözlüklerinin ithalatçısı, Tedarikçisi kadar perakende satışını gerçekleştiren müesseseler de artık sorumlu olacaklar.
Eski yönetmelikte sadece ithalatçı ve imalatçı yükümlülüklerinden bahsederken, yeni yönetmelikte ise iktisadi işletmeler yükümlülükleri olarak başlık açılmış (3. Bölüm) ve altında imalatçıların yükümlülükleri (madde 9) , yetkili temsilcilerin yükümlülükleri (madde 10), ithalatçıların yükümlülükleri (madde 11), dağıtıcıların yükümlülükleri (madde 12) olarak ayrılmıştır.
Dağıtıcının tanımı ise madde 4 d) bendinde şu şekilde yapılmıştır;
d) Dağıtıcı: Kişisel koruyucu donanımı tedarik zincirinde yer alarak piyasada bulunduran, imalatçı ve ithalatçı dışındaki gerçek veya tüzel kişiyi
Yükümlülükleri de aşağıdaki gibidir;
MADDE 12 – (1) Dağıtıcı, piyasada bulundurduğu KKD’nin bu Yönetmelik hükümlerine uygunluğunu gözetir.
(2) Dağıtıcı, piyasada bulundurmadan önce KKD’nin “CE” işareti taşıdığını ve gerekli belgeler ile Türkçe kullanım kılavuzunun KKD ile birlikte sunulduğunu, imalatçının 9 uncu maddenin beşinci ve altıncı fıkraları ile ithalatçının 11 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen gereklilikleri sağladığını teyit eder. Dağıtıcı, KKD’nin Ek-2’de yer alan temel sağlık ve güvenlik gereklerini taşımadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği durumlarda uygun hale getirilene kadar KKD’yi piyasada bulundurmaz. Ayrıca, KKD’nin risk teşkil ettiği durumda, dağıtıcı bu hususta imalatçı veya ithalatçı ile Bakanlığı bilgilendirir.
(3) Dağıtıcı, kendi sorumluluğu altındaki KKD’nin Ek-2’de belirtilen temel sağlık ve güvenlik gereklerine uygunluğunu tehlikeye düşürmeyecek şekilde saklanmasını ve nakliyesini sağlar.
(4) Piyasada bulundurduğu KKD’nin bu Yönetmeliğe uygun olmadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği durumda dağıtıcı, söz konusu KKD’nin uygunluğunun sağlanması, piyasadan çekilmesi veya geri çağırılması için uygun düzeltici tedbirlerin alındığından emin olur. Ayrıca dağıtıcı, ürünün risk teşkil ettiği durumda uygunsuzluğun nedeni ve gerçekleştirilen düzeltici tedbirlere ilişkin derhal Bakanlığı bilgilendirir.
(5) Bakanlığın gerekçeli talebi üzerine dağıtıcı, KKD’nin bu Yönetmeliğe uygunluğunu gösteren her türlü bilgi ve belgeyi yazılı veya elektronik ortamda sunar. Bakanlığın talebi üzerine dağıtıcı, piyasada bulundurduğu KKD’nin taşıdığı risklerin bertaraf edilmesine ilişkin alınacak her türlü tedbirle ilgili olarak Bakanlıkla işbirliği yapar.
İlgili yönetmelik linki
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190501-5.htm
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...