Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TBMM Sağlık Komisyonunda Kabul Edildi
04 Temmuz 2025 - 10:46 'de eklendi.
Sağlık alanında önemli değişiklikler içeren kanun teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi.
Komisyon tutanaklarından detaylar
Özellikle optisyenlik mesleğini ilgilendiren düzenlemelere dair Atilla Karip’in yaptığı uyarılar dikkat çekti.
Komisyonda kabul edilen teklife göre, optisyenlere kayıt tutma zorunluluğu (5193 sayılı Kanun’un 12. maddesi reçetelerin sıra ve tarihle deftere kaydedilmesini öngörürken, yeni kanun tasarısında sadece “kayıt tutmak” ifadesi yer alıyor. Bu da Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı düzenleme ile optisyenlik müesseselerinde dijital kayıt döneminin başlayabileceğinin sinyalini veriyor.), Optisyenlik uygulamalarına aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. Ancak teklif, sektörde tartışmaları da beraberinde getirdi.
Tutanaklara Yansıyan Ses: Atilla Karip
Tutanaklarda, Tüm Optik ve Optometrik Meslek Adamları Derneği Genel Başkanı Atilla Karip’in, düzenlemeye ilişkin detaylı eleştiriler sunduğu görülüyor. Karip, sektör adına hazırladıkları raporu komisyona sunduklarını belirterek şunları söyledi:
“Teklifte öngörülen idari para cezaları çok yüksek ve alt-üst sınır aralığı çok geniş. Bu, keyfi ve farklı uygulamalara kapı aralayabilir. Optisyenlerin esnaf odasına kaydı uygun değildir. İl bazında oda kurulması için belirlenen 150 kişilik sınır 200-250’ye çıkarılmalı. Oda organları arasında denetleme kurulunun yer almaması büyük eksikliktir.”
Karip, ayrıca, genel kurulun çoğunluk aranmadan yapılması, üyelikten silme yoluyla dolaylı meslekten men, disiplin cezalarının objektif olmaması, anayasal sözleşme özgürlüğüne aykırılık teşkil edebilecek hükümler ve yedek üyesiz toplanma gibi pek çok teknik ayrıntının düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.
“Adil ve Uygulanabilir Olmalı”
Karip’in tutanaklara geçen konuşmasında öne çıkan bir diğer nokta, sektörün ihtiyacını karşılayacak bir düzenlemenin aynı zamanda Anayasa’ya ve hakkaniyete uygun olması gerektiği mesajıydı.
“Fiil ve hâllerin ağırlığına göre adil bir denge gözetilmeli. Disiplin cezaları ve oda işleyişine dair hükümler objektif kriterlere bağlanmalı. Aksi halde uygulamada ciddi mağduriyetler doğabilir” dedi.
Demircan: Memnuniyetimizi Dile Getiriyoruz
Toplantıda söz alan İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Ayhan Demircan ise üç buçuk yıldır bekledikleri düzenlemenin gündeme gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. “Müstakil bir kanun talebimiz vardı ancak bu teklifin de eksikliklerimizi gidereceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Komisyon Başkanı: Görüşler Değerlendirilecek
Komisyon Başkanı Vedat Bilgin, sektör temsilcilerinin ilettiği eleştirilerin değerlendirileceğini ve bazı önerilerin önergelerle karşılanabileceğini belirterek teşekkür etti.
Tutanaklarda Ne Var?
Komisyonun resmi tutanaklarında, sektör temsilcilerinin itiraz ve önerilerinin detaylıca kaydedildiği görülüyor. Ulaştığımız belgelerde özellikle Atilla Karip’in hukuki ve teknik eleştirileriyle öne çıktığı, sektörün uzun süredir dile getirdiği taleplerin de açıkça ifade edildiği dikkat çekiyor.
Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TB...
Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam ede...
Öğrenciler meslek öğrenmek için girdikleri stajlarda temizli...
Uzmanlara göre Türkiye’de güneş gözlüğü satışlarının yaklaşı...
Danıştay kararı sonrası ithalatçılar çıkmazda: Belgeler alın...
Del Vecchio’nun mirasçıları arasında artan bir çoğunluk, hol...
Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla tic...
Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...
Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...
Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...