1984 yılında Amerika’ da kurulmuş olan dünyanın en büyük bilgi ve bilişim güvenliği derneği, 42 Ülke de 153 bölümü bulunan, 70’ den fazla ülkede 10,000’ den fazla üyesi bulunan dünyanın en büyük güvenlik konsorsiyumu olan ISSA, Mayıs 2009’ da Türkiye Başkanlığını oluşturmuştur. SGK aşağıdaki ödüllerini ISSA’ dan almıştır. 1) Elektronik Reçete: Mansiyon Ödülü Sosyal Güvenlik […]
06 Temmuz 2013 - 16:02 'de eklendi.
1984 yılında Amerika’ da kurulmuş olan dünyanın en büyük bilgi ve bilişim güvenliği derneği, 42 Ülke de 153 bölümü bulunan, 70’ den fazla ülkede 10,000’ den fazla üyesi bulunan dünyanın en büyük güvenlik konsorsiyumu olan ISSA, Mayıs 2009’ da Türkiye Başkanlığını oluşturmuştur.
SGK aşağıdaki ödüllerini ISSA’ dan almıştır.
1) Elektronik Reçete: Mansiyon Ödülü
Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizde sosyal güvenlik alanındaki başat yetkili organ olarak Genel Sağlık Sigortasının bilgi altyapısını yürütmek üzere MEDULA sistemini kurmuştur. MEDULA sistemi, Kurum ile sağlık hizmet sağlayıcıları arasında tıbbi bilgilerin ve tedavi ödemelerinin elektronik ortamda paylaşımını sağlayan bir sistemdir. Hastane, eczane, optik ve geri ödeme uygulamalarından oluşan bu sistemin eczane kısmının yeni bileşeni “E-Reçete Uygulaması” dır. Bu uygulama, reçetelerin doktorlar tarafından elektronik ortamda yazılmasını ve kaydedilmesini sağlayarak Kurumun reçete yolsuzluğunun önüne geçmesine imkân vermektedir.
2) Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi: Liyakat Ödülü
Ülkemizde neredeyse tüm nüfusun sosyal güvenlik kapsamında olması ve sağlık hizmet sunucularının ve geri ödeme kapsamında sunulan sağlık hizmetlerinin çeşitliliği, sağlık kullanımında bazı suiistimalleri beraberinde getirmektedir. Sağlık alanında bu suiistimallerin önüne geçilmesine yönelik olarak 15.09.2012 – 15.10.2012 tarihleri arasında belirlenen 20 ilimizde yer alan özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde, avuç içi damar izi tarama yöntemiyle kimlik doğrulaması uygulamasına başlanmıştır. Sistem, 15.11.2012 – 01.04.2013 tarihleri arasında geri kalan 61 ilimizde yer alan özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde de uygulamaya geçmiştir.
3) Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP): Liyakat Ödülü
Strateji Geliştirme Başkanlığı AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığımız bünyesinde hazırlanan ve yürütülen bu projeyle, cezalandırma yerine önleyici ve bilgilendirici bir anlayışla sosyal güvenlik sistemine kayıt oranını artırmaya ve kayıtdışı istihdamla mücadele etmeye dayanan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni anlayışını desteklemek amaçlanmıştır. Bu nedenle proje, Kurum personeline, ilgili kurumlara ve sosyal taraflara eğitimler; hibe desteği; bilgi teknolojileri çözümleri; kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan çalışma grupları, akademik destek ve alan çalışmaları ile mal alımı bileşeninden oluşan kapsamlı bir çerçevede yürütülmüştür. Bu kapsamda, 1500 kişiye eğitim verilmiş, kurumlararası veri paylaşımına olanak tanıyan bir yazılım geliştirilmiş, kayıtdışılığın yerel saiklerini ortaya koymak için alan çalışmaları yapılmış, 10 milyon avro civarında hibe dağıtılmış, KADİM servisleri tefriş edilmiş ve kayıtdışılık hakkında politika çözümleri üretilmiştir.
4) Mali Yönetim ve Otomasyon Sistemi Projesi (MOSİP): Liyakat Ödülü
MOSİP sistemi kurulmasından önce Kurumun mali işlemleri çok dağınık sistemler üzerinden yürütülmekte ve muhasebe kayıtları işlemlerin toplam mali sonuçları itibariyle tutulmaktaydı. Herhangi bir kişiye ait mali olaya ilişkin sorun yaşandığında, muhasebe kayıtlarından yola çıkarak işlemin bütçe ve mevzuata uygunluğunu takip etmek imkanı bulunmamaktaydı. Öte yandan sağlık harcamaları, başka bir sistem üzerinde tahakkuk ettirilmekte, kişilere ait listeler bu sistem üzerinde düzenlenerek bankalara gönderilmekte, sadece toplam parasal tutarlar muhasebe kayıtlarına alınmaktaydı. Kişilere yapılan ödemelerin gerçek mahiyetinin bütçe ile olan ilişkisinin kopuk olması, mali tabloların yanlış düzenlenmesine sebep olduğu gibi hak ve yükümlülüklerin muhasebe kayıtları üzerinden takip edilmesini ve denetlenmesini imkansız kılmaktaydı. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için tasarlanan ve uygulamaya konulan MOSİP, net, anlaşılır ve tutarlı düzenlemelerle bütçe hazırlanması, yürütülmesi ve harcamaların bütçeye uyumunun sağlanması, e-satın alma modülleri ve diğer harcama yöntemleri ile yolsuzluğu önleyecek şekilde kamu gider ve gelirlerinin etkin denetimi ve izlenmesinin sağlanması ile Kamu harcamaları ve gelirleri hakkında düzenli olarak raporlar üretilmesini sağlamak üzere kurulmuş bir sistemdir.
5) Optikte Karekod Uygulaması: Liyakat Ödülü
Optikte Karekod Uygulaması, optik malzemelerinin bütün taraflar açısından takibini kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilmiş bir projedir. Proje kapsamında öncelikle sigortalılarca temin edilen görmeye yardımcı tıbbi malzemeler ve bu malzemelerin ithalatçı, imalatçı ve pazarlamacı firmalarının elektronik ortamda takip edilebilmesi için 2009 yılında Optik Bilgi Bankası oluşturulmuştur. Daha sonra MEDULA Optik Bilgi Bankası’nın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) ile entegre edilmesine karar verilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın 24.08.2011 tarihinde yaptığı duyuru ile gözlük çerçevelerinin yanı sıra numaralı gözlük cam ve çerçevelerinin üretici, ithalatçı ve pazarlamacı optisyenlik firmaları kayıt altına alınmıştır. Optik Bilgi Bankasında oluşabilecek kayıp, kaçak ve yersiz ödemeleri önlemek için 2011 yılının üçüncü çeyreğinde barkod uygulamasına geçilmiştir. Nihayetinde 01.01.2012 tarihi itibariyle tek boyutlu barkodlardan çok daha fazla veri saklama kapasitesine sahip olan karekod uygulamasına geçilmiştir. Böylelikle görmeye yardımcı tıbbi malzemelerin; ihale, teklif, sipariş, nakliye, satın alma, stok, hastaya reçete edilmesi, fatura ve ödeme gibi süreçlerinin konuyla ilgili sigortalılar, üreticiler, ana tedarikçi optisyenlik müesseseleri ile bayileri, söz konusu ürünlerin piyasasının düzenlenmesinden sorumlu Sağlık Bakanlığı, Genel Sağlık Sigortalıları için finansmanından sorumlu SGK ve elektronik alım satımlarının düzenlenmesinden sorumlu Kamu İhale Kurumu tarafından elektronik ortamda yürütülebilmesi ve takip edilebilmesi sağlanmıştır.
6) Pozitif Listelerin Oluşturulması: Liyakat Ödülü
Pozitif listelerin oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılmadan önce Türkiye’de geri ödenmesi sözkonusu sarf malzemeleri hariç olmak üzere yatan hasta tedavilerinde kullanılan tıbbi malzemeler için omurga cerrahisi ile ortopedi ve travmatoloji branşının artroplasti alan grubunda kullanılan malzemelerden oluşan iki pozitif liste vardı. Geriye kalan branşlarda geri ödemeye esas pozitif liste olmadığı gibi, mevcut listelerin de güncellenmesi gerekiyordu. Bu kapsamda, konuyla ilgili farklı paydaş grupları olan branş hekimliği dernekleri, ülke çapında farklı hastanelerden çağrılan uzman hekimlerden oluşan bilimsel komisyonlar ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun görüşleri ve katılımlarıyla pozitif listeler oluşturularak yayınlanmış ve ülkemizde faaliyette bulunan üretici ve tedarikçilerin ürünlerini listede yer alan SUT kodlarına (geri ödeme kodları) barkod bazında eşleştirmeleri ilan edilmiştir. Daha sonra, firma ürün bilgilerinin toplanması esnasında diğer paydaşların listede karşılığı olduğunu düşünmedikleri ürünler için başvuruları toplanmış, bilimsel komisyon toplantılarında tekrar ele alınmış ve listeler revize edilmiştir.
Sonuç olarak tüm tarafların ortak kararı ile yedi adet pozitif liste oluşturularak yürürlüğe konulmuştur.
Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...
New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...
30. Yıl gününde bir araya gelmemize vesile olan, şirketimizi...