Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Mehmet Orhan, internetten lens alışverişinin riskine dikkat çekti. Ankara’daki özel bir hastanenin Göz Hastalıkları Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Orhan, kullanım oranı hayli yüksek olan kontaks lenslerle ilgili uyarılarda bulundu. Gözde kırma kusurlarının; miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olarak üç grupta incelendiğini anımsatan Prof. Orhan, “Bu üç kırma kusuru her yaş grubunda […]
27 Şubat 2014 - 17:55 'de eklendi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Mehmet Orhan, internetten lens alışverişinin riskine dikkat çekti.
Ankara’daki özel bir hastanenin Göz Hastalıkları Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Orhan, kullanım oranı hayli yüksek olan kontaks lenslerle ilgili uyarılarda bulundu. Gözde kırma kusurlarının; miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olarak üç grupta incelendiğini anımsatan Prof. Orhan, “Bu üç kırma kusuru her yaş grubunda görülebilmektedir.
Kırma kusurlarının çağımızda giderek artması sonucunda gözlük kullanmak istemeyen kişiler için kontakt lens alternatifi bulunmaktadır.
Gaz geçirgen sert lensler yüksek astigmat ve keratokonus tedavisinde kullanılırken, oksijen geçirgenliği yüksek yeni nesil yumuşak kontakt lensler; miyopi, hipermetropi, astigmat ve yakın görme güçlüğü için kullanılmaktadır. Kontakt lens kullanırken hijyen – temizlik kurallarına uyulması gerekir. Uygun çaplı ve kornea üzerinde yeterince hareket edebilen, oksijen geçirgenliği yüksek kontakt lensler tercih edilmelidir.” dedi.
İNTERNETTEN LENS ALINMASI RİSKLİ
Günlük kullan-at lensler, aylık kontakt lensler, yakın ve uzağı düzelten multifokal kontakt lensler ve astigmatizmayı düzelten torik yumuşak kontakt lensler gibi çeşitli özellikte lensler bulunduğunu kaydeden Prof. Orhan, şöyle devam etti: “Bilimsel çalışmalarda, düzgün bir göz muayenesi olmadan, deneme lensi kullanmadan ve hekim kontrolü olmadan internet ortamından temin edilen kontakt lenslerde, özellikle renkli kontakt lenslerde kornea – göz yüzeyinde sorun çıkma ihtimali çok daha yüksek bulunmuştur. Kontakt lens kullanımı sırasında ortaya çıkan göz kızarıklığı, batma, çapaklanma, ışık hassasiyeti ve ağrı gibi şikayetler önemsenmeli ve vakit geçirmeden kontrol edilmelidir.”
LENS KULLANANLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Mehmet Orhan, lens seçimi ve kullanımına ilişkin ise şu önemli uyarılarda bulundu:
“Kontakt lens kullanan kişiler el, yüz, kirpikli kenar, kontakt lens, lens kabı temizliğine çok dikkat etmek zorundadır. Lens takmadan ve çıkarmadan önce eller en az 1 dakika süre ile sabunlanmalıdır. Lensler ile uyumamalı, denize, havuza, duşa girilmemelidir. Gözde kızarıklık, batma, ağrı, görme bulanıklığı, ışığa karşı hassasiyet, çapaklanma ve aşırı sulanma olması halinde lensler takılmamalı, takılı ise hemen çıkartıp vakit geçirmeden hekime müracaat edilmeli, eş-dost tavsiyesi damlaları kullanılmamalıdır. Kontakt lensin süreli olduğu unutulmamalı, süresinden uzun kullanıp göz sağlığı riske atılmamalıdır.
Temizlik kurallarına uyarak, göze uygun lens kullanılması, gözde hasara yol açmadan uzun yıllar lens kullanılmasını sağlar. Lens kullanan kişiler şikayetleri olmasa da göz doktorlarına 6 ayda bir periyodik kontrollerini yaptırmalıdır.
Renkli kozmetik kontakt lensler ile asla uyunmamalı, nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olunduğunda, dudak kenarında uçuk çıktığı durumlarda enfeksiyon geçinceye kadar lens takılmamalıdır.”
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...