Bakanlığın bu dava konusunu açık bir şekilde yazması ve halkı bilgilendirmesi gerekmektedir. Değerli Meslektaşlarım; Evet muradıma eremedim diyorum. Muradıma ermem için bu mesleğe ve meslektaşlara yararlı bir şeyler yapmam lazım ki öyle muradıma ereyim. Bu aşağıda saydıklarım hayata geçtiği takdirde muradıma ermiş olurum. 1. 5193 sayılı yasanın 7 ve 8 maddesinin rehabilite edilmesi 2. Oda […]
18 Nisan 2013 - 17:25 'de eklendi.
Bakanlığın bu dava konusunu açık bir şekilde yazması ve halkı bilgilendirmesi gerekmektedir.
Değerli Meslektaşlarım;
Evet muradıma eremedim diyorum. Muradıma ermem için bu mesleğe ve meslektaşlara yararlı bir şeyler yapmam lazım ki öyle muradıma ereyim. Bu aşağıda saydıklarım hayata geçtiği takdirde muradıma ermiş olurum.
1. 5193 sayılı yasanın 7 ve 8 maddesinin rehabilite edilmesi
2. Oda ve Birlik Yasasının çıkarılması
3. Reklam ile ilgili düzeltme yapılması
4. Güneş gözlükleri ile ilgili denetimlerin Sağlık Bakanlığı’na verilmesi.
5. 0,25 diyoptri artışlarını ödemeyen kuruluşa bu artışa ilişkin ödemenin yaptırılması
6. Cam fiyat listesinin gözlükçü derneklerinin mutabakatı ile hazırlanması
7. Optisyenlik okullarından mezun olan optisyenlere Devlet Personel Daire Başkanlığı’nda kadro tahsis edilmesi
8. Şu an eğitimlerini sürdürmekte olan optisyenlik bölümlerinde eğitim kalitesini arttırarak yenilerinin açılmasının durdurulması
Bunları yaptığım takdirde muradıma ermiş olurum.
Değerli Meslektaşlarım;
12.04.2013 tarih ve 511.17 sayılı T.C sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumunun bize gönderdiği yazının alt paragrafında;
” Bu hükümler doğrultusunda bazı optisyenlik müesseselerinin yazılı ve görsel basında yapmış olduğu düşünülen reklamların Yönetmeliğin 24 üncü maddesi ile Kanunun 11 inci maddesi hükümlerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesi ile müesseselere 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun Cezai Hükümler başlıklı ( Değişik 23/1/2008-5728-552md) 15 inci maddesi hükmü İl Sağlık Müdürlüklerince tesbit edilmiş, ancak sahiplikler tarafından bahse konu idari yaptırım kararları yargıya taşınmış, yargılama sonucu dava konusu idari yaptırım kararları hukuka uygun olmadığı, idari para cezasının haklı ve yerinde olmadığından, idari yaptırım kararlarının iptaline karar verilmiştir.
Bu paragrafta 08.02.2008 tarih 26781 sayılı resmi gazete ile değişiklik yapılan “TEMEL CEZA KANUNLARINA UYUM AMACIYLA ÇEŞİTLİ KANUNLARDA VE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” ile 5193 Optisyenlik Hakkında Kanunun 15 inci maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve ceza miktarları arttırılmıştır.
MADDE 552-5193 sayılı Kanunun 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 15-11 inci maddede belirtilen yasaklara uymayanlara yirmibin Türk Lirası idari para cezası verilir. 6 ncı maddede zikredilen yasaklar hilafına hareket eden optisyenlere altıbin Türk Lirası idari para cezası verilir ve üç ay süre ile optisyenlik mesleğini icra etmekten men edilirler. Bu Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrası ile 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında şarta üst üste iki denetimde de uymadığı belirlenen optisyenler ile 9 uncu maddenin ikinci fıkrası ile 8,10,12 ve 13 üncü madde hükümlerine uymayanlar altı bin Türk Lirası idari para cezası verilir.
6,8,9,10,11,12 ve 13 üncü maddelerdeki yasakların tekrarı halindeki idari para cezası iki kat olarak uygulanır.
Bu Kanunda yazılı olan idari yaptırım kararları mahalli mülki amir tarafından verilir.”
Ancak gönderilen yazıda anlaşılacağı üzere firma sahipleri dava açmış denmektedir. Hangi firma veya firmalar dava açmış, açılan dava tarih ve sayısı da bahs edilmeyerek ve hangi kararla, hangi gerekçeli kararıyla dava sonuçlandığını yazmamaktadır. Bakanlığın bu dava konusunu açık bir şekilde yazması ve halkı bilgilendirmesi gerekmektedir.
Burada böyle üstü kapalı bir cevabın verilmemesi, insanları çelişki içersinde bırakmaması ve çifte standartın uygulanmaması gerekmektedir.
Bütün meslektaşlarımıza önemle duyurulur.
Tüm Optisyen Gözlükçüler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
MAHMUT YETİM
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Sayın Hakan Tanık Reklam konusu ile ilgili Eskişehir ticaret mahkemesinde açılmış bir dava olsa ve neticelenmiş olsa bir şekilde gözlükçülerimizin mutlaka birbirinden haberi olur ve bu konu yayılırdı.
Kaldı ki derneğimiz bünyesinde isminiz bile geçmiyor. ortaya sallama fikirler atarak bu sektör mensuplarının aklını karıştırmayın. Bildiğiniz bir şey var ise açıklayın herkes doğruyu öğrensin.
Konu ile ilgili Eskişehir 1.Ticaret Mahkemesi’nde açılmış dava ve alınmış karar var.
Anlı şanlı sektör ”temsilcileri”nin haberi olması gerekirken görüyoruz ki oldukça bihaberler ve
sektörü bu konuda sürekli yanlış yönlendirmekteler..
Sayın Hakan Tanık bu bilgiye nereden ulaştınız bunla ilgili mahkeme kararını bu sitede yayınlarsanız hepimiz bilgi sahibi oluruz.
Mahkeme kararları, mahkemeler tarafından konunun tarafları dışında kimse ile paylaşılmaz.
Bununla birlikte dava dosyası, avukatlar aracılığı ile yerinde görülebilir ve incelenebilir.
Davacı firmanın daha önce bu sitede yayınladığı yazıda, dava karar tarihi ve numarası belirtilmişti,.sektör temsilcilerinin yapması gereken avukatları aracılığı ile yerinde kararı inceletmesidir.
Mesleğimiz olan optik gözlükçülük değeri meslektaşlarımız tarafından anlaşılmış olmadığı aşikardır. VE HAL böyle olunca (” çoğu optik dükkanlarında iki al bir öde, bir kutu lens alana bir büyük solüsyon bedava”’) % 50 ye varan indimler ve buna benzer daha neler neler. İşportada satılan güneş gözlüklerinin yanı sıra yakın okuma gözlükleri köşe başlarında , camii önlerinde, ayrıca denetim yapılmadığı için açılmış dükkanlar var ve bunlar güneş gözlüğü satıyorlar . Bu denetim ve kontrollerin sağlık bakanlığı tarafından yapılması gerekmektedir.
cezalar artsa ne olurki.insanların
beyninden etkisini silebilcekmiki bu cezalar tabiki hayır atı alan üsküdarı çoktan geçti artık.