Quantum World

Hayatta Kalma Modu!

Sektör 2021’de neden ve nasıl pazar payı kazanacak?

17 Aralık 2020 - 10:51 'de eklendi.

Hayatta Kalma Modu!

COVID krizinin zirvesinde, çoğu işletmenin pandemiye yönelik iki yaklaşımdan birini seçtiğini gördük.

Birincisi, şirketlerin sadece hayatta kalmayı umarak tüm pazarlama ve yatırımlarını kestikleri “Hayatta Kalma Modu” idi. İkincisi, şirketlerin pazarlamalarını artırdığı, şirketlerini ve çalışanlarını korumayı amaçlayan modeli idi.

2021’e baktığımızda, pazar payı kazanmak için kimin şu anda daha iyi konumda olduğu belli değil. Ayakta kalmayı ümit eden müesseseler, artık müşterilerinin kalplerini ve zihinlerini yeniden kazanmak için savaşıyorlar. Yılın son günlerindeki umutlar yavaş yavaş 2021’e taşınırken sektörün dinamikleri yeni yılın neler getireceğini tahmin etmeye çalışıyorlar.

2021 yılının da Optik sektörü açısından gelen bilgilere, oluşan şartlara göre şekilleneceğini tahmin ediyoruz. Günlerdir, aylardır salgının yarattığı krizi ekonomik rakamlarla anlamaya çalışıyoruz ama belki de rakamsal kayıpların yanında virüs salgınının tüm sektörlerde olduğu gibi optik sektöründe de bazı değişimleri getireceğini öngörmemiz ve salgın sonrası dönem için hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Kamu bankalarından sağlanan sembolik kredilerin geri ödeme zamanı geldi çattı bile! Halen bir çok müessesenin bu kredileri ödeyecek durumu yok, çünkü kriz devam ediyor. Dileğimiz bir an önce yeni desteklerin gündeme gelmesi ve bu zor günlerin hızlıca sona ermesi.

PANDEMİNİN OLUMLU YANLARI OLDU MU?

Pandemi süreci tüm olumsuzluklarına rağmen hepimizin yeni şeyler öğrendiği bir dönem de oldu. 2020’yi belki kayıp bir yıl olarak geride bırakıyoruz ama 2021’e de yeni kazançlarla giriyoruz. Sektörün pek çok aktörü pandemi sürecini, ertelediği işleri hayata geçirmek için değerlendirdi. Bu süreçte daha önce gözden kaçan pek çok ayrıntı fark edilip yeni yöntemler hayata geçirildi.

COVID-19 salgını sürecinde; sadece reçete akışı ve müşteri davranışı değil, aynı zamanda çalışma şekilleri de değişti. Yeni yılın ilkbahar aylarından itibaren bir çoğumuz sektör de hareketliliğin başlayacağını öngörüyoruz. Pandeminin getirdiği bazı endişeler hemen yok olmayacak, olmamalı da.

Dünyanın belki de son yüzyılda yaşadığı en kötü bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Geçen yıl bu zamanlar şu an yaşadıklarımızı birileri bize “böyle böyle olacak” diye anlatsa muhtemelen “aklını kaçırmış olmalı” diye değerlendirirdik. Ancak gelişmeler öyle bir hal aldı ki televizyonlarda geçmiş yıllarda komplo teorisi olarak seyrettiğimiz virüs merkezli tehdit filmleri bir de baktık gerçek oluverdi.

2020 yılı içerisinde tüm dünyayı saran COVID-19 virüsü, insanoğlunun birçok alışkanlığı ve davranışını temelinden sarstı, ülke ekonomilerine zarar verdi ve birçok sektörü yerle bir etti. Ülkemizde bu krizin etkilerinin azaltılmasına yönelik bazı çabalar var ancak yine de sektörün bileşenleri ekonomik açıdan oldukça zor durumda.

BİZİ NE BEKLİYOR?

Geleceğe yönelik iki farklı görüş olduğunu söylemek mümkün. Bunlardan ilki Aralık ayı sonlarına doğru dünya genelinde başlaması beklenen aşılama çalışmaları ile ilaç geliştirilmesine dair haberlere dayanıyor. Bu görüş 2021 yılında hızlı bir toparlanmanın yaşanacağına işaret ediyor.

Diğer görüş ise biraz karamsar. Buna göre COVID-19 virüsü etkilerini daha uzun yıllar sürdürecek ve insanların kısıtlı yaşam sürdürmelerine neden olmaya devam edecek. İnsanların bu dönemde gelir seviyelerinin düşmesi ve bütçelerinin azalması bu görüşü destekliyor. Biz elbette bu görüşü benimsemiyoruz. İnsanlar virüsün gerilemesi sürecinde ayıracakları bütçelerini bir şekilde temin ederler diye düşünüyoruz.

Temennimiz virüsün mutasyona uğrayarak ortadan yok olması. Bu olmazsa aşı ve ilaçların COVID-19 karşısındaki mücadelede başarı sağlaması. Bu sayede vaka ve ölüm sayılarının azalarak dünyanın yeni normalden yeniden eski normale dönüş yapmasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma! 7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma!...

Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir araştırma, çocuklarda hızla artan miyopi sorununa karşı geliştirilen yeni nesi...

Optik sektörü denetimlerden payını alıyor Optik sektörü denetimlerden payını alıyo...

Bakanlık kaynakları, kayıt dışı ekonomiye karşı sıkı denetimlerin devam edeceğini ve 2025 yılı sonunda hedeflenen tahsilat rakamlarına ...

Robotun Gözlüklüsü Robotun Gözlüklüsü

Mesleğimizde her müşteri bir hikâye getirir. O gün kapıdan giren müşteri ise bana, yaptığımız işin ne kadar değerli olduğunu yeniden ha...

Fielmann, 2030’a Kadar 4 Milyar Euro Ciro Hedefliyor Fielmann, 2030’a Kadar 4 Milyar Euro Cir...

Fielmann, orta vadede hedeflerini de yükseltti. Şirket, yıllık bileşik büyüme oranını (CAGR) yüzde 10 seviyesinde tutarak 2030 yılına k...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma! 7.500 Çocuk üzerinde yapı...

Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir ara...

Optik sektörü denetimlerden payını alıyor Optik sektörü denetimlerd...

Bakanlık kaynakları, kayıt dışı ekonomiye karşı sıkı denetim...

Robotun Gözlüklüsü Robotun Gözlüklüsü

Mesleğimizde her müşteri bir hikâye getirir. O gün kapıdan g...

Fielmann, 2030’a Kadar 4 Milyar Euro Ciro Hedefliyor Fielmann, 2030’a Kadar 4 ...

Fielmann, orta vadede hedeflerini de yükseltti. Şirket, yıll...

Elektronik Evrak Dönemi Başladı! (Tarama yok) Elektronik Evrak Dönemi B...

SGK, MEDULA Optik’te evrakların yalnızca elektronik ortamda ...

Mezunlar Çok, Kadrolar Yok! Mezunlar Çok, Kadrolar Yo...

Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun olurken, kamu kur...

Birlik ve Dayanışma İçin Halı Saha Turnuvası Birlik ve Dayanışma İçin ...

Gaziantep Optikçiler Derneği, sektördeki dayanışmayı pekişti...

META, EssilorLuxottica’ ya 3.5 milyar dolarlık yatırım yaptı META, EssilorLuxottica’ y...

Meta kesenin ağzını bir açtı, kapatmak nedir bilmiyor. Mühen...

TOBB’den KOBİ’lere Can Suyu! TOBB’den KOBİ’lere Can Su...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), küçük ve orta ölç...

Gözlük Sektörü “Tarife Şoku”nu Atlattı Gözlük Sektörü “Tarife Şo...

ABD’nin 2 Nisan’da açıkladığı “karşılıklı gümrük tarifeleri”...

Magazin HABERLERİ
Web TV