a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Hastaların gözlük hak ediş süresi 3 seneden 2 seneye indirilmelidir.

  SGK kurumunun 3 seneye çıkarılan, çerçeve hak ediş süresini tekrar iki sene olarak düzenlemesi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı konusundaki mağduriyetlerini, giderecektir.     Gözlük hak ediş süresi 3 seneden 2 seneye indirilmelidir. Gözlük hak ediş süresinin tasarruf amacıyla iki seneden üç seneye çıkarıldı. Aşağıdaki gerekçelerle bu sürenin tekrar iki seneye düşülmesinin halk sağlığı […]

25 Kasım 2013 - 16:29 'de eklendi ve 1461 kez görüntülendi. A+A-

Hastaların gözlük hak ediş süresi 3 seneden 2 seneye indirilmelidir.

taylan1

 

SGK kurumunun 3 seneye çıkarılan, çerçeve hak ediş süresini tekrar iki sene olarak düzenlemesi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı konusundaki mağduriyetlerini, giderecektir.

 

 

Gözlük hak ediş süresi 3 seneden 2 seneye indirilmelidir.

Gözlük hak ediş süresinin tasarruf amacıyla iki seneden üç seneye çıkarıldı. Aşağıdaki gerekçelerle bu sürenin tekrar iki seneye düşülmesinin halk sağlığı adına, uzun vadede tedavi hizmetlerine misli ile yapılacak harcamalar düşünüldüğünde tam tersine tasarruf sağlayacağı kanaatindeyiz.

Üç kurumun (ES; SSK; BAĞKUR ) birleşerek SGK kurumun kurulması, sağlık hizmetlerine(ilaç ve tedavi hizmetleri) kolay ve hızlı erişim ve ekonomik ulaşması hedeflendi. Ancak bu kolay erişim, geldiğimiz noktada sağlık harcamaları da devasa boyutlara ulaşarak 46 katrilyonu aşmıştır. Sağlık harcamalarındaki artışın nedeni gözlükçüler değildir.

Bu artışta gözlükçülerin hiçbir müspet ya da menfi katkısı yoktur.Aksine üzerlerine düşen bedeli 10 senedir hiçbir fiyat artışı olmadan üstlenmişlerdir. İlaç provizyon sistemine günde bir milyondan fazla ilaç reçetesi girilmektedir. Medula optik provizyon sistemine günde 15.000–20.000 civarında reçete hak ediş girişi yapılarak provizyon alınmaktadır. Gözlükçüler SGK tarafından ödenen gözlük fatura bedelleri aylık ortalama 25 milyon civarındadır.

Sağlık harcaması olarak yapılan 46 katrilyondan, gözlükçülerin aldığı pay binde altıdan azdır.(Bir senelik 300 milyon)

Gözlük harcamaları 2002 yılından itibaren hiç artmadığı gibi tersine fiyatlar düşürülerek sağlık harcamaları içerisindeki payı binde altıların altına çekilmiştir. Tasarruf amacıyla reçete hak ediş süreleri 3 yıla çıkarılmıştır. Oysa bir sigortalı bir yılda 7 kez ilaç ve tedavi için muayene olmaktadır. Gözlük hak ediş süresi 3 senede birdir. Gözlükten sağlanan çok küçük tasarruf, misli ile tedavi masrafı olarak dönmektedir. Sağlık harcamalarından aldığımız pay küçük ama sigortalılara sunduğumuz hizmetin fonksiyonu çok büyük ve kutsaldır.

Körlük oranı ülkemizden çok düşük olmasına rağmen, Gözlük ödemeleri Kıbrıs Rum kesimi hariç AB ülkelerinin tamamında 18 yaşına kadar ve yaşlı % 20 Avrupa nüfusunun tamamında sosyal güvenlik sistemleri tarafından ödenmektedir. Ülkelerin çoğunda tamamı, Az sayıda ülkede yetişkinler için katkı payı artırılmıştır. AB’de gözlük ödemeleri kaldırıldı” şeklinde söylemler doğru bilgilendirmeler değildir. Bu gerekçelerle gözlük fiyatlarının düşürülmesi ya da çerçeve hak ediş sürelerinin uzatılması yöntemiyle sınırlanması öncelikle Türk halkının göz ve görme sağlığına yapılan bir haksızlık olduğu kanaatindeyiz.

Konuya ticari değil mesleki perspektiften bakıyoruz. Biz sigortalılarınıza sadece gözlük değil, sağlık danışmanlığı ve ücretsiz iki sene gözlük bakım ve servis hizmeti de sunuyoruz. Gözlük ödemelerinin düşürülmesi ya da tamamen kaldırılması için faaliyet gösteren malum kesimin amacı perakende de ve toptan tedarikte sermayenin lehine tekel oluşturmaktır. Hala reklamı ve ödemlerin kaldırılmasını savunan nasıl bu mesleğin temsilcisi olabilir?

AB de % 20 ler civarında olan yaşlı nüfusu, Ülkemizde %6,8 civarındadır. Türkiye’de gözlük kullanma oranı %15 ler AB ülkelerinde %60 lar civarındadır. SGK kurumunun gözlükle ilgili ödediği sağlık yardımı, koruyucu sağlık hizmetidir. Aksi takdirde oluşacak hastalıkların tedavi masraflarına ödeyeceği gözlük bedelinin misli ile fazlası olacaktır. Gözün görme yeteneğinin azalması, yaşlanma ile ilgili doğal bir süreçtir. Az bir masrafla her zaman restore edilebilir. Gözlük hak ediş süresinin 2 yıldan 3 seneye çıkarılması, gözün kör olmasına sebep olacak hastalıkların takibini de ötelemektedir. Göz; ağrı hissi duymadan kör olur. Glakom, retina dekoltmanı gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi gecikirse, kurumun bu hastalar için ödeyeceği tedavi masrafları gözlük harcamalarının misli ile fazlası olacaktır.

Körlük oranı DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre AB ülkelerinde ,%0,4(binde dört) ‘den azdır. TUİK rakamlarına göre Türkiye’de körlük oranı %0,6(Binde altılar civarındadır.) Yaşlılarda bu oran facia boyutunda %2 ler civarındadır. Düzenli 2 senede bir muayene koruyucu sağlık hizmetidir. Ayrıca yeterli görme keskinliğinin olmaması öğretim ve eğitimi de olumsuz etkilemektedir. Trafik kazalarında her yıl kurtuluş savaşından fazla can ve 20 milyar TL den fazla mal kayıplarına neden olmaktadır. En önemlisi ülkemizde 15 milyon vatandaşımızın daha gözlük kullanmasının sağlanması 26 milyar dolar iş gücü, katma değer sağlayacaktır.

Şaşılık gözlerin yanlış pozisyonda bulunup farklı noktalara doğru baktığı bir durumdur. Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri içe, dışa, yukarı ya da aşağıya bakmaktadır. Çocuklarda sık karşılaşılan bu duruma rastlanma sıklığı %4’ ün üzerindedir.
Göz tembelliği iyi gören gözün belirli sürelerle kapatılmasıyla tedavi edilmektedir. Erken tanı konulmuş olan hastalarda amblyopi (göz tembelliği) başarıyla tedavi edilmektedir. Tedavi ne kadar geç başlarsa başarı şansı da o kadar küçüktür.

Tedavide amaç görmenin korunması, gözlerin tekrar orta konuma getirilmesi ve binoküler görmenin sağlanmasıdır. Bu amaçla:
6 yaşına kadar şaşılık 43 TL lik uygun bir gözlükle çoğu zaman düzeltilerek tedavi edilebilir. 6 yaşından sonra gözlüğün bir yararı olmaz Cerrahi tedavi yapılabilir. Cerrahi tedavi masraflıdır. Her ameliyatta olduğu gibi şaşılık ameliyatlarının da ufak ta olsa komplikasyon riski vardır. Bunlar enfeksiyon, kanama çok nadir de olsa görme kaybıdır.

Ambliyopi için kapama tedavisi yapılabilmektedir. Küçük kaymaların tedavisinde prizmatik gözlük camları, çift görmenin azalmasını sağlar.

Bu yüzden Tüm Avrupa kıtasın sosyal güvenlik sistemleri 18 yaşına kadar çocukların ve yaşlıların görme testi ücretini ve gözlüğünün tüm masraflarını karşılar. Ülkelerin çoğunda gözlük yardımlarının tamamı körlük oranı ülkemizden düşük olmasına rağmen hala ödenmektedir. Yetişkinlere yapılan yardımlarda az sayıda ülkede katkı payı yükseltilmiştir. Çerçeve süresinin 3 seneye çıkarılması bu tip muayeneleri geciktireceği için yapılan tasarruftan fazla tedavi masraflarına gideceği bilimsel bir gerçektir.

Başarılı bir sağlık hizmeti; zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Erken müdahale çocuklardaki kör edici hastalıkların birçoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır.

Gözlük çocuğunuzun gözlerini dünyaya açabilir.

Çocuklardaki görme bozukluğunun en sık rastlanan nedeni gözlükle düzeltilebilen kırma kusurlarıdır. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir.

Ülkemizde 78.000 çocuk görme engellidir. Ülkemizdeki görme engelliler okuluna devam eden çocuk sayısı 10.000 civarındadır. Bu durumda binlerce görme engelli çocuğumuz temel hakkı olan eğitimden yararlanamamaktadır.

Ebeveynleri de acı çekmektedir.  SGK kurumunun 3 seneye çıkarılan, çerçeve hak ediş süresini tekrar iki sene olarak düzenlemesi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı konusundaki mağduriyetlerini, giderecektir.

taylanküç

 

Taylan Küçüker/ Eczacı Gözlükçü

GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER KONFEDERASYONU YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Kaynak : http://www.sorgulahesapla.com/tc-sifresiz-bagkur-sorgulama/

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’dir. Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’d...

Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Çanakkale zaferi mi?” başlıklı yazımı küçük eklemelerle tekrar hatırlatmak i...

Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü

Güneş gözlüklerinin koruyucu gözlük olarak sınıflandırılmaları, göz sağlığınızı koruyan tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini değişti...

Ben neymişim be! Ben neymişim be!

Ben her bahar aşık olurum diyor ya Sezen Aksu, ben de her bahar 18 yaşımda olurum. 18 yaşımı hatırlarım....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Şubat Ayı Katılım Payı Ödemesi Şubat Ayı Katılım Payı Öd...

Şubat ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığ...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Magazin HABERLERİ
Web TV