a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Hamilelik döneminde göz rahatsızlıkları

Hamilelik sürecinde kırma kusurlarını düzeltmek amacıyla uygulanan excimer lazer tedavisi kesinlikle yaptırılmamalıdır. Excimer lazer tedavisi olmuş kişilerin de altı ay boyunca hamile kalmaması önerilmektedir. HAMİLELİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN GÖZ RAHATSIZLIKLARI YANILTICI OLABİLİR Anne adaylarında hamilelik döneminden önce görülen göz rahatsızlıkları, özellikle gebelik döneminde artabiliyor ve kalıcı görme kaybı gibi riskler de doğabiliyor. Prof. Dr. Dilaver Erşanlı, […]

17 Ekim 2013 - 14:09 'de eklendi.

Hamilelik döneminde göz rahatsızlıkları

angeline-jolie-hamile-kiyafetleri1Hamilelik sürecinde kırma kusurlarını düzeltmek amacıyla uygulanan excimer lazer tedavisi kesinlikle yaptırılmamalıdır.

Excimer lazer tedavisi olmuş kişilerin de altı ay boyunca hamile kalmaması önerilmektedir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN GÖZ RAHATSIZLIKLARI YANILTICI OLABİLİR

Anne adaylarında hamilelik döneminden önce görülen göz rahatsızlıkları, özellikle gebelik döneminde artabiliyor ve kalıcı görme kaybı gibi riskler de doğabiliyor. Prof. Dr. Dilaver Erşanlı, hamilelik döneminde rastlanan göz rahatsızlıklarını anlattı.

Gebeliğe bağlı olarak hormon düzeylerinde oluşan değişiklikler sonucunda diğer organlarımız gibi gözlerimiz de etkilenmektedir. Gebelik sürecinde gözde görülen bu etkilerin birçoğu fizyolojik olarak değerlendirilmekte ve kalıcı olmamaktadır. Prof.Dr.Dilaver Erşanlı, anne adaylarında gebelik öncesinde de görülen göz rahatsızlıklarındaki artışın kalıcı görme kaybı gibi riskleri doğurabileceğini söyledi.

GÖZLÜK DERECELERİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Prof.Dr. Erşanlı, hamilelik sürecinde kornea kalınlığında görülen artışa bağlı olarak gözlük numaralarında değişiklikler olduğunu kaydetti. Ancak, bu değişikliklerin doğum sonrasında düzeldiğine değinen Prof.Dr. Erşanlı, “Hamilelere gözlük değişikliklerini doğum sonrasında yapmaları önerilmektedir. Ayrıca hamilelik sürecinde kırma kusurlarını düzeltmek amacıyla uygulanan excimer lazer tedavisi kesinlikle yaptırılmamalıdır. Excimer lazer tedavisi olmuş kişilerin de altı ay boyunca hamile kalmaması önerilmektedir. Yüksek miyopisi olanlar retina incelmesi ve yırtık riski nedeniyle gebelik sırasında yakın takip edilmelidir” dedi.

GÖZYAŞI YETERSİZLİĞİ (GÖZ KURULUĞU)

Sözlerine gözyaşı yetersizliği hastalığı ile devam eden Prof.Dr.Dilaver Erşanlı, “Hamilelikte kornea tabakasında, kalınlıkla beraber duyarlılık da azalmaktadır. Bunun neticesinde gözyaşı salınımı azalarak gözde kuruluk, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, görmede bulanıklık gibi şikâyetler olabilir. Bu durumda göz hekiminin önereceği suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. Kontakt lens kullanımı bu dönemde rahatsız edici olabilir” diye konuştu. Prof.Dr. Erşanlı, kornea hassasiyeti azaldığı için kontakt lens kullanımı sırasında kornea hasarı ve enfeksiyon risklerinin artabileceğinin altını çizdi.

GÖZ İÇİ BASINÇ DEĞİŞİKLİKLERİ

Prof.Dr. Erşanlı, “Hamilelerde göz içi sıvısının dışa akım hızında artış olmakta ve yaklaşık 3 – 4. aylarda göz içi basıncında azalma görülmektedir. Bu durum doğum sonrası dönemde de devam etmektedir. Hamilelik öncesi glokom nedeniyle damla kullanan anne adayları gebelik öncesi ve sonrasında göz kontrollerini yaptırarak doktor tavsiyesi doğrultusunda damlalarını kullanmalıdır. Bilindiği üzere göz damlaları hamilelikte ve emzirme döneminde sakıncalı olabilmektedir” dedi. Prof.Dr. Erşanlı ayrıca, hamilelik boyunca yakına uyum(akamodasyon) bozuklukları ve görme alanı daralması gibi doğum sonrası düzelen rahatsızlıklar da yaşanabileceğini kaydetti.

GEBELİKTE RETİNA TABANINDAKİ ETKİLENMELER

Hamilelik sürecinde hipertansiyon görülebileceğini söyleyen Prof.Dr. Erşanlı, bu durumda hipertansiyon ve idrarda protein kaybı olduğunda gebelik zehirlenmesi rahatsızlığı oluştuğunu vurguladı. Prof.Dr. Erşanlı, “Gebelik sürecinde gelişen hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi nedeniyle sıklıkla görme bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet, çift görme ve göz kararması gibi şikayetlere neden olabilir. Göz dibinde göz içi ve retina kanamaları ile görme sinirinde ödem gelişebilir. Ağır seyreden olgularda ise retina altına sıvı birikmesi sonucu retina dekolmanı ve ciddi görme kayıpları oluşabilir.” açıklamasını yaptı.

Prof.Dr. Erşanlı, ayrıca yüksek miyopi ve retina dejenerasyonları olan anne adaylarında doğum esnasındaki ıkınmalar nedeni ile retina dekolmanı gelişme riski yüksekteceğini ifade etti. Bu nedenle bu durumdaki anne adaylarına gebelik öncesi detaylı retina muayenesi önerildiğini söyleyen Prof.Dr. Erşanlı, retina deliği veya yırtığı olan kişilere argon lazer tedavisi yapılmasını, bunun gelişebilecek retina dekolmanını engelleyeceğini hatta bu tarz durumlarda doğumun sezeryanla yapılması gerektiğini tavsiye etti.

DİYABETİK RETİNOPATİ

Prof.Dr.Erşanlı, yalnızca gebeliğe bağlı diyabet varsa bunun diyabetik retinopati için bir risk taşımadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Diyabetik Retinopati retina içi hasarı ve damarların retina önüne doğru çıkması olarak iki evrede değerlendirilir. Hamilelikten önce diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati mevcut değilse yaklaşık olarak %10 oranında hamilelik sırasında hafif düzeyde diyabetik retinopatinin gelişme riski bulunmaktadır. Bu hastalarda ilk muayene ilk üç ay içerisinde,tekrarlanan muayeneler ise gebeliğin altıncı ayından sonra yapılmalıdır.”

GENEL TAVSİYELER

Özellikle göz tansiyonu damlaları ve bazı antibiyotik damlalarının hamilelik ve emzirme esnasında kullanımının sakıncalı olabiliceğine değinen Prof.Dr.Erşanlı, bu nedenle mevcut göz hastalığı sebebiyle düzenli olarak göz damlası tedavisi alan kişilerin hamilelik ve emzirme dönemleri boyunca göz doktorları tarafından değerlendirmelerinin ise uygun olacağını söyledi.

Prof.Dr.Erşanlı, baş ağrısı şikayeti olan tüm gebe kadınlar kan basıncı, görme alanı ve göz dibi bulguları yönünden mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini, bazı beyin tümörlerinin gebelik esnasında büyüyebileceği sözlerine ekledi.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yağmur Yağmur

Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görünce masasına kuruldum....

Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE AİT “ÜNİVERSAL GÖZLÜK MENKULLERİ”NİN SATIŞINA İLİŞKİN İLAN...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapıları...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli etkinliklerinden biri olan Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024, kapılarını 11. ...

ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Gö...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücretsiz göz taraması yapıldı....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yağmur Yağmur

Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...

Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulle...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuar...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...

ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencil...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...

OptisyeninSesi e dergi/ 132.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Lens Solüsyonlarında Kdv değişikliği Lens Solüsyonlarında Kdv ...

"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...

Ağustos 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Ağustos 2024 SGK Reçete b...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

LVMH, Mykita’ya yatırım yapmayı planlıyor LVMH, Mykita’ya yat...

Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...

6-13 yaş arası çocuklarda ekran süresi günde ortalama 6,4 saat 6-13 yaş arası çocuklarda...

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...

Şeyh Optik Şeyh Optik

Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...

Magazin HABERLERİ
Web TV