01 Ağustos 2013 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan bir değişiklik ile sadece Göz branşında günlük muayene sınırı 60 iken 40’ a düşürüldü. Tıbbi gerekçelere dayanmayan ve hiç bir hukuki alt yapısı olmadan yapılan bu haksız değişiklik başta Özel Göz Hastaneleri, Özel Göz Dal Merkezleri olmak üzere tüm Özel Hastaneler tarafından kabul görmedi ve değişikliğin çok […]
13 Ağustos 2013 - 16:48 'de eklendi.
01 Ağustos 2013 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan bir değişiklik ile sadece Göz branşında günlük muayene sınırı 60 iken 40’ a düşürüldü.
Tıbbi gerekçelere dayanmayan ve hiç bir hukuki alt yapısı olmadan yapılan bu haksız değişiklik başta Özel Göz Hastaneleri, Özel Göz Dal Merkezleri olmak üzere tüm Özel Hastaneler tarafından kabul görmedi ve değişikliğin çok büyük mağduriyete sebebiyet olacağı öngörülüyor.
SGK, 1 Ağustos 2013 tarihli SUT değişikliği ile özel hastane ve tıp merkezlerinde göz hekimlerinin günlük muayene sayısını 60 iken 40 ile sınırladı. Eğer göz hekimi katarakt ameliyatı yaparsa her ameliyat için 2 muayene daha az yapacak. Bu sınırlama diğer ameliyatlar için geçerli olmayacak. Yine diğer branşlarda günlük hasta muayene sayısı 60 iken ameliyat yapıldığında ise yapılabilecek günlük muayene sayısı azaltılmadı.
Konunun uzmanı göz hekimleri yaptıkları değerlendirmede şunlara dikkat çekti:
SGK bu kararla ne amaçladığını belirtmemektedir.Eğer amaç Özel sektörde bakılan hasta sayını ve ameliyat sayını azaltmaksa bu amaca bu şekilde ulaşamaz ! Çünkü sağlık sunucuları 1-2 hekim ilavesi ile hasta sayılarını koruyacaklardır.Ameliyat sayıları ise zaten düşmeyecektir. Bu durumdan etkilenecek kısım yine hekimler olacaktır. SGK bu kararlarla kaliteyi amaçladı ise kalite sadece göz hastalıkları ile mi sınırlıdır?
Veya sadece özel sağlık sunucuları ile mi sınırlıdır?
Yani kamu hastanelerine giden hastalara nasıl bakılırsa bakılsın mı denmek isteniyor? Göz muayenesi süre olarak diğer muayenelerden çok uzun değildir ancak en pahalı muayenedir. Buna karşılık SUT muayene fiyatı en az olan bölümler arasındadır. Şimdi en pahalı, en uzun süreli ve en az ücretlendirilmiş muayene göz muayenesi olacaktır.
Öte yandan göz hekimleri sadece katarakt ameliyatı yapmaz. Katarakt ameliyatının yanı sıra çok sayıda ameliyat çeşidi vardır. Katarakt ameliyatı için ortalama 30 dakika zaman öngörülmektedir. Oysa bir vitrektomi ameliyatı çok daha uzun (3-4 saate kadar olabilir) sürebilmektedir.
Her katarakt ameliyatı için 2 hasta muayene sayısından azaltılırken vitrektomi için böyle bir sınırlama konmamıştır. Günde 4-5 vitrektomi yapılsa bile günlük 40 hasta bakılabilmektedir. Yani burda kalite değil katarakt ameliyatı sayısını azaltmanın amaçlandığı ortaya çıkmaktadır.
Şimdi bu değişiklikten en çok faydalanacak kısım ise az hasta bakıp yüksek ücretler alan sağlık sunucuları ve hekimler olacaktır. Hastalar ve işini etik kurallar içinde yapmaya çalışan hekimler olmayacaktır.
Son olarak eğer SGK olur olmaz katarakt ameliyatlarını önlemeyi amaçlamışsa yukardaki izahlardan anlaşıldığı gibi bunun yolunun bu değişikliklerle olmayacağı açıktır.”Bu değişikliklerden sadece namusuyla çalışan hekimler ve özellikle poliklinik yoğunluklu çalışan hekimler etkilenecektir”.Etik dışı ameliyat yapan kurum ve hekimler değil. SGK etik dışı çalışanları tespit etmeli ve onları cezalandırmalıdır. Topyekün cezalandırma devletin işi değildir !
Bu önemli konunun sektörel dinamikler tarafından ivedilikle tartışılması için “GÖZÜMÜZE DOKUNMAYIN” temalı sektör toplantısı düzenlenecek. Toplantının amacı sektör dinamikleri ile interaktif çözüm yolları bulabilmek.
Toplantı 16 Ağustos 2013 (Cuma) tarihinde , 14.00-18.00 saatleri arasında “The GREEN PARK HOTEL&RESORT – TAKSİM – Abdülhakhamit Caddesi No : 34 TAKSİM / İSTANBUL adresinde gerçekleşecek.
Toplantıya tüm Özel Göz Hastaneleri , Özel Göz Merkezleri ile branşında göz olan tüm Özel Hastaneler ve Özel Tıp Merkezleri ile değerli Göz Hekimlerimiz davetlidir.
Katılımlarınızı önemle rica ederiz…
(Not : TOPLANTIYA KATILIM ÜCRETSİZDİR !)
GÜNDEM: “GÖZÜMÜZE DOKUNMAYIN !”
Moderatör : Dr.Feza ŞEN – Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri
Konuşmacılar : 1-) Prof.Dr.Ömer Kamil DOĞAN –Avrupa Göz Hastaneleri Grubu
2-) Bilal YILDIRIM – Kolan Hastaneler Grubu – Genel Koordinatör
3-) Serdal SERİN –Medical Park Hastaneler Grubu – Grup Muhasebe Md.
4-) Av.Bülent ÖZER – Özer Hukuk & Danışmanlık Ofisi
(Diğer Katılımcılar bilahare bildirilecektir)
PROGRAM :
14.00-14.30 : TANIŞMA
14.30-14.45 : AÇILIŞ KONUŞMALARI
14.45- 16.00 : 1. OTURUM:SUT DEĞİŞİKLİĞİNİN DAYANDIĞI TIBBİ GEREKÇELER NELERDİR ?
16.00-16.15 : Çay Kahve Arası
16.15-17.30 : 2. OTURUM: İNTERAKTİF BÖLÜM
SGK İLE ÇÖZÜM YOLLARI OLUŞTURMA
HUKUKİ GÖRÜŞLER
ÖNERİLER – SORU –CEVAP
Ticaret Bakanı Bolat'tan ek gümrük vergisi açıklaması: Amacı...
Optometri ve optisyenlik birbiriyle bağlantılı meslekler olu...
“Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar B...
Louis Vuitton’dan Dior’a birçok lüks markası olan LVMH, spor...
Ekim ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...
Sektörümüzde haksız kazanç elde edilmesine yönelik her türlü...
211 bin 770 adet numaralı ve güneş gözlüğü ile çerçevenin ya...
Ülkelere Göre Gözlük Ve Kontakt Lens Kullanan Nüfusun Yüzdes...
OECD tarafından yayınlanan "2023 Health at a Glance" Raporun...
Uzun ve kısa boylu iki kişinin ekranla arasındaki mesafeye v...