02 Ocak 2013 - 23:54 'de eklendi.
Bir gözlükçünün önüne seyyar bir tabela koymak yasak, vitrine yazı yazmak yasak, bu bir anlamda yönlendirmedir.
Ulusal TV kanallarında,
SİGORTA REÇETEM LE GELDİM, YOK PAHASINA HEMDE İKİ GÖZLÜK ALDIM,
.
Sloganı ile reklamlar verildi, yayınlandı.
.
Reklamda SGK ,Bağkur,Emekli Sandığı logoları SGK dan izin alınmadan kullanılmaktadır. SGK dan izin alınmadan ,SGK logo sunu kullanmak da ayrıca suçtur. Siz bir kere hak sahibinin bilinç altına SGK reçetesi ile ………Gözlükçüsü 2 gözlüğü veriyor düşüncesini kazırsanız ,sonra ona kamu zararı ,devletin harcamaları artar ne derseniz ne söylerseniz sizi dinlemez.
.
Reklam talep yaratır. Kamunun sağlık harcamaları Sağlık Bakanlığı hazırladığı yönetmelik eliyle artırılır. Reklam, reklam verenin pazarını artırır. Sektörün gelişimine bir katkısı olmaz. Bu tarz reklam ticari amaçlıdır, gözlükçülük alanında reklama izin verilirse, diğer sağlık mesleklerinde de reklamı tartışmalı hale getirir, sağlık mesleklerine olan güven ve saygıyı azaltır.
.
Böyle bir reklamın halk sağlığı adına, kamu sağlık harcamalarında tasarruf adına ne yararı olabilir?
.
Kamunun kıt kaynaklarının belli bir sermaye gurubuna artarak talep yaratılarak yönlendirilerek akmasını sağlar. 5.000 gözlükçü, 24 gözlükçü derneği reklam istemiyor. Şu anda sağlık harcamaları geldiğimiz noktada 4 misli artarak 46 katrilyona ulaşmıştır. Önümüzdeki 10 senede 100 katrilyonu aşacaktır. Bir müddet sonra reklam maliyetleri ile fiyatlar artar, ödemeler misli ile katlanarak artar. Bir gözlükçünün önüne seyyar bir tabela koymak yasak vitrine yazı yazmak yasak bu bir anlamda yönlendirmedir. Haksız rekabet haksız kazançtır. Halk sağlığını istismar kamu zararıdır.
GERÇEĞE AYKIRI REKLAM YAPILIYOR.
.
Ulusal TV kanallarında,
.
HEM UZMAN HEM EKONOMİK OPTİK ….
.
“Hem uzman hem de ekonomik” optik unvanını kullanarak kanunun 11 maddesine de aykırı tanıtım ve reklam yapılmaktadır. Diğer gözlükçülerden farklı olarak uzman olmasını gerektirecek uzmanlık eğitimi nedir? Hangi ihtisası yaparak hangi konuda uzman olmuşlardır? Uzman gibi ifadeler tanıtım ve reklâm göz muayenesini çağrıştırmakta talep yaratmaya yönelik haksız rekabet ve kamu zararı yaratmaktadır. En yüksek eğitim ön lisans tır. Zaten mesleği icra edecek bilgi ve donanıma sahip olmasalar müesseselere ruhsat verilmez. Kendi müesseselerinde çalışan mesul müdürlerin farklı bir uzmanlık eğitimi varmış gibi bir algı yaratılmakta, toplum yanlış ve eksik bilgilendirilmektedir. Bu tanıtım ve reklam Sağlık Bakanlığının 81 il Sağlık müdürlüğüne, 29.11.2011 Salı tarih ve : B.10.0.THG.0.86.01.00-090.99/*45208 sayılı bilgilendirme ve tanıtım konulu genelgesine de aykırıdır. Ben senden iyi yaparım Hemde %50 ucuza veririm ,sağlık mesleğinde bu tür tanıtım ve reklam olmaz.
.
ÖZEL HASSAS ÖLÇÜMLER FİYATLARA DAHİL, GÖZLÜK UZMANLIK İŞİDİR
.
Reklam Kurulu kararları 181. nolu Bülteni ile reklam durdurma cezası verilmiştir.. Zaten bütün optisyenler bu ölçüleri bilir ve ücretsiz yaparlar.
Ayrıca, Size özel hassas ( 3) ölçüm ifadesi meslek kanunumuzun 6 cı maddesine de uygun değildir. Bu cümlede neyin ölçüm yapılacağı açıkça ifade edilmemiştir. Çok doğal olarak tüketici bunu görme ölçümünün ücretsiz yapıldığı gibi bir algılama ile değerlendirecektir. Bu talep yaratmaya yönelik haksız rekabet yaratmaktadır. Eğer gözlük yapımı ile ilgili ölçüler kastediliyorsa, bu ölçümleri Türkiye’deki her müessese zaten ücretsiz olarak yapmaktadır. Ölçümün nasıl yapılacağını her optisyen eğitiminde alarak uygulayabilecek teorik bilgi ve pratik alet ve edevata sahiptir.
.
ALTIN GÜMÜŞ BRONZ KAPLAMA
.
Gözlük camlarında yansıma önleyici kaplamlar iki amaçla yapılır.
1)Camın optik performansını artırmak için
2) Kozmetik estetik amaçla
.
Bütün tedarikçilerde kaplamalarda yaklaşık aynı materyal kullanılır. Antirefle kaplama malzemesi içerisinde asla Altın, Gümüş ve Bronz kullanılmaz. Farklı bir ürün satılıyormuş gibi tüketici yanıltılmaktadır. Bu reklamların tamamı gerçeğe aykırı talep yaratan, kamu zararına sebep olan tanıtımlar dır.
.
Bize gerekçe olarak şu söyleniyor ne yapalım kanunu 11 ci maddesinde gerçeğe uygun reklam yapamaz yazıyor. Bu gerekçeyi kabul edemeyiz hekim tarafından reçete ile yazılan ilaç ve TEDAVİLERİN reklâmı yapılamaz bu genel hüküm bizim reklamlarında bu hüküm çerçevesinde değerlendirilmesi gereklidir.
.
1994 yılında Türkiye’ nin taraf olduğu ‘Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi’ uyarınca, böylesi bir düzenlemenin yapılmasının zaruri olduğunu belirtmişlerdir.
”Söz konusu Sözleşme, ülkeler arası yayıncılıkta reçeteye tabi ilaç ve reçeteye tabi tedaviler için reklâm yapılmasını kesin olarak yasaklamaktadır
Yaptığımız meslek sağlık mesleğimidir? Bunda şüphe yoktur. Hekim tarafından yazılan cam numaraları meslek bilgimizi de katarak gözlük üretilmekte göz ve görme sağlığının korunması ve devamlılığı sağlanmaktadır. Biz bu ürünlerin raftan alarak sadece satıcısı değiliz aynı zamanda üreticisi ve Sağlık danışmanıyız. Bu ürünlere 2 sene garanti servis hizmeti sunmaktayız.
.
SUT alternatif tıp ve estetik cerrahi dışında her tedavi için ödeme yapmaktadır. Yaptığımız hizmet sağlık hizmet sunumu olduğu içinde ödeme yapılmaktadır.
.
Örneğin çocuklarda şaşılık, göz 6 kas ile hareket eder. Kaslardaki bu uyumsuzluk 6–7 yaşına kadar 50 tl lik bir gözlükle düzeltilebilir. Aksi takdirde cerrahi işlem pahalı ve risklidir. Keretokonus korneanın öne doğru bonbelenmesidir. Sert kontakt lenslerle tedavi edilebilir, bu lensleri SGK kurumu da öder, kornea yanıkları, binoküler görme bozuklukları prizmatik camlarla tedavi edilebilir. Az görenler için teleskopik gözlükler tedavidir. Esasen görme kusurları da DSÖ tarafından hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu örnekler sayısız çoğaltılabilir.
.
REKLAMI KİMLER NEDEN SAVUNUYOR?
.
Reklamı sayıları son derece sınırlı sermaye perakende müesseseleri istiyorlar ve savunuyorlar? Amaçları nedir? Perakende de ve toptan tedarikte tekel oluşturmak.
.
Taylan KÜÇÜKER
Zengin arabasını dağdan aşırı, fukara düz ovada şaşırır!. Kanun gücüne dayalı para kazanmaya alıştırılmış sektör, beslendiği sistemin kendisine zarar vermekte olduğunu anlamaya başladı nihayet!. Yasalar güçlüyü korur!, güçsüzü kırar geçer!. Meslektaşını ağır yasal yükümlülüklere bağlayarak terbiye edileceğini sanan çapsız kasaba politikacısı kafasına sahip yöneticilerin peşinde sürüklenen sektörü bekleyen asıl tehlike piyasaların “dizayn” edilme teşebbüsüdür!. Tedarikçi firmaların sermaye yapılarında yaşanan değişimler, birleşmeler, el değiştirmeler yeni bir piyasa modeline doğru gidişatın sinyallerini veriyor!. Büyük oyuncu pozisyonuna girecek olan tedarik zincirlerinin piyasa çalışma koşullarını yeniden dizayn edecekleri aşikar!. Mali disiplini de beraberinde getirecek olan yeni piyasa düzeni, sektör içi özlenen istikrarı ve saygınlığı… Read more »