Lens alırken hekime danışın, gözlük reçetesiyle lens almayın, renkli lensleri her gün takmayın… Günlük hayatta gözlük kullanmak istemeyenlerin rağbet ettiği kontakt lensler; yüksek dereceli göz kusurları olanlar tarafından da tercih edilmektedir. Kalın gözlük camları yerine göze yakından bakılmadıkça fark edilmeyen lens kullanmak görünüm açısından da kişiyi daha rahat hissetirmektedir. Ayrıca gözlüklerdeki merceklerin teknik olarak yetersizlikleri […]
04 Ağustos 2012 - 10:06 'de eklendi.
Lens alırken hekime danışın, gözlük reçetesiyle lens almayın, renkli lensleri her gün takmayın…
Günlük hayatta gözlük kullanmak istemeyenlerin rağbet ettiği kontakt lensler; yüksek dereceli göz kusurları olanlar tarafından da tercih edilmektedir. Kalın gözlük camları yerine göze yakından bakılmadıkça fark edilmeyen lens kullanmak görünüm açısından da kişiyi daha rahat hissetirmektedir.
Ayrıca gözlüklerdeki merceklerin teknik olarak yetersizlikleri kontakt lenslerin yaygın olarak kullanılmasına neden olmaktadır. Lens kullanımı; göz kusurlarını gidermede, gözlük kullanımından daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Esra Kazancıbaşı’nın kaleme aldığı ‘Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları’ adlı kitapta Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Neslihan Özgen, kontakt lensler konusunda merak edilenleri anlatıyor…
MİYOPLARA RENKLİ LENS
Kontakt lens kullanımı konusunda kişiyi kim yönlendirmeli? Göz hastalıkları uzmanı mı, optisyen mi?
Kontakt lensler, optikçilerde satılmaktadır. Ancak optikçilerde, hastaya gözlük numarasına göre lens verilmesi doğru değildir. Optisyenler; gözdeki kapak ve kirpik hastalıkları, kapak bütünlüğünün bozulması gibi yüzey problemlerinden anlayamazlar. Bunu ancak göz muayenesi sırasında bir hekim fark edebilir.
Bir diğer önemli konu da kişinin göz yapısına uygun lens seçimidir.
Kornea çapı önemli bir kriterdir. Mesela, düz bir korneanın önünde olması gerekenden daha dik bir lens koyar veya tam tersini yaparsanız o lensin teması arzu ettiğiniz uygunlukta olmayacaktır. İşte bu yüzden hastalar mutlaka hekim reçetesiyle kontakt lens almalıdır. Gözlük reçetesi ile optiğe gidip de lens alınması ise söz konusu bile olmamalıdır. Gözlük reçetesinde çap belirtilmediğinden hatalı lens alınabilir.
Gözde kırma kusuru olanlara yönelik renkli lensler var mı?
Evet, renkli lenslerin de miyop, hipermetrop, astigmat hastaları için olanları mevcut. Ancak renkli lenslerle elde edilen görüş kalitesi renksiz lensler kadar iyi değildir.
Renk körlüğünün tedavisinde kontakt lenslerin yeri nedir?
Renk körlüğü olanlar için geliştirilmiş özel gözlük ve lensler de bulunmaktadır. Renk körlüğü olanlara söz konusu lensler tatbik edilir. Böylelikle göremedikleri renklerde görüş sağlanır.
Kontakt lens kullanan bir hasta ameliyata nasıl hazırlanmalı?
Lazer ameliyatından en az üç hafta önce kontakt lens kullanımı bırakılmalıdır. Çünkü kontakt lens, korneanın şeklini bozabilir. Bu nedenle lazer ameliyatı yapılmadan önce ideal ölçüleri alabilmek için yumuşak lenslerin operasyondan yaklaşık bir hafta önce bırakılması gerekir. Sert lensler için ise bu süre yaklaşık üç haftadır.
TEDAVİ İÇİN UYGUN
Lazer ameliyatı sonrasında hastalara neden kontakt lens takılıyor?
Eskiden yüzeysel tedavilerde epitelin iyileşmesi için iki göz kapatılırdı. Hastaların şiddetli ağrıları olurdu. Günümüzde gözün kapatılması yerine hastaya artık koruyucu kontakt lens takılmaktadır.
HERKES LENS TAKABİLİR Mİ?
Eğer göz kapağında arpacık, şelazyon gibi hastalıklar, kirpiklerle ilgili problemler ve göz nezlesi gibi yüzeysel problemler varsa yumuşak lenslerden uzak durulmalıdır. Kontakt lens kullanmaması gereken bir diğer grup da travma sonucu kapak bütünlüğü bozulmuş hastalardır. Felç nedeniyle göz kapağı hareketleri muntazam olmayan kişiler için de aynı şey geçerlidir.
HUZURSUZ OLUNCA HEMEN ÇIKARMALISINIZ
Kuru göz sorunu olanlar lens kullanabilir mi?
Kontakt lensler, kuru göz sorunu olanlarda sıkıntı doğurabilir. Lensin materyaline bağlı olarak gözde kuruluk artabilir. Bazen de lens kendi materyali nedeniyle gözyaşını sünger gibi içine çekebilir. Zaten az olan gözyaşı iyice uzaklaşabilir. Bu nedenle kontakt lensler, kuru göz sorunu olanlara mümkün olduğunca verilmemelidir.
HİJYEN ÖNEMLİ
Kontakt lenslerin acilen çıkartılmasını gerektiren durumlar var mıdır?
En ufak bir huzursuzluk hissinde kontakt lensler hemen çıkartılmalıdır. Kontakt lenslerin acilen çıkartılması gereken başlıca belirtileri şöyle sıralamak mümkün: Görmede azalma, gözde kızarıklık, çapaklanma, batma, yanma, sulanma ve kaşıntı. Bu tür yakınmalar kişinin uygun olmayan bir lens kullanmasından ya da hijyen ve bakım kurallarına dikkat etmemesinden kaynaklanabilir.
RENKLİ LENS HER GÜN TAKILMAMALI
Renkli lensleri herkes kullanabilir mi?
Kozmetik lensler de mutlaka doktor kontrolünde verilmelidir. Yüzey problemi olan kişiler asla kontakt lensleri kullanmamalıdır. Yüzey problemi olmayan kişiler renkli lensleri aksesuvar olarak kullanmalı, her gün takmamalıdır.
YENİLER ‘HAYALLERİ’ GERÇEK KILIYOR!
Kontakt lensler artık sadece görme kusurlarını gidermek ya da kozmetik amaçlı olarak kullanılmıyor, insanların hayallerini de gerçek kılıyor. Mavi gözler mi, yeşil mi yoksa menekşe rengi mi, istediğiniz renk göze sahip olabilirsiniz. Op. Dr. Nurşen Şen yeni nesil kontakt lensleri anlattı: “Son teknoloji lensler görme dışında estetik olarak da bazı özelliklere sahip. Sadece görmeyi arttırmak ve kırma kusurlarını düzeltmek için düşünülerek imal edilen kontakt lensler, son yıllarda göz rengini farklı göstermek yani kozmetik amaçlı olarak da kullanılmaya başlandı.
Pek çok çeşit kontakt lens şu an göz kusurlarının geçici çözümü olarak insanlara sunuluyor. Lensler aynı zamanda gündelik hayatın akışına ayak uyduracak şekilde geliştiriliyor. Geceleri nefes alabilen lensler artık lens çıkarma derdine son veriyor.”
LENSLERLE UYUNUR MU?
Kontakt lensler imalat aşamasında belli oranlarda oksijen geçirgenliği ve kullanım amacı taşırlar. O yüzden kontakt lenslerle uyumak göze zarar verebilir. Son birkaç yıldır, 30 gün çıkartılmadan gözde kalabilen ya da sadece hafta da bir çıkartılan kontakt lensler satışa sunulmuştur.
LENSLERLE SEYAHAT EDİLİR Mİ?
Kontakt lensler seyahatler için son derece idealdir. Seyahatinizin mümkün olduğunca sorunsuz geçmesi için lens kutusunu ve minik boy lens solüsyonunuzu yanınızdan ayırmayın.
Uçakta küçük miktarlarda (genellikle en fazla 100 ml) göz damlası ya da benzer sıvıları bulundurmanıza izin verilir. Bundan daha büyük miktarları sadece kontrol edilen valizinizde taşıyabilirsiniz.
Kullandığınız lens çiftini kaybetme ya da çizme ihtimalinize karşı yanınızda iki adet ekstra lens çifti bulundurun.
Uçak kabinleri genellikle oldukça kurudur ve lenslerinizin normalden daha fazla rahatsız etmesine neden olabilir. Bu ihtimale karşı seyahatler için hazırlanmış küçük bir nemlendirici damla taşıyabilirsiniz.
Maksimum rahatlık için varış noktasına ulaştığınız zaman yeni bir lens çifti takabilirsiniz.
EL BAGAJINA KOYUN
Seyahat için günlük tek kullanımlık lenslerden kullanabilirsiniz. Böylelikle her gün yeni lensler kullanacak olmanızın yanı sıra solüsyon ya da lens kutusu taşımanıza gerek kalmaz.
Hava yoluyla seyahat ediyorsanız lenslerinizi, lens kutunuzu ve solüsyonunuzu el bagajınızda bulundurarak aktarma sırasında kaybolmalarını önlemiş olursunuz.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...