Gözlük, kontaktlens, refraktif cerrahi ( lazer) hangisi? Siz de bu kararsızlığı yaşayanlardan mısınız? GÖRME bozukluğu nedeni ile göz muayenesine gelen kişiler genellikle göz hekimlerini gözlüklü gördüklerinde ilk sordukları soru ‘siz neden gözlük kullanıyorsunuz lazer yaptırmıyorsunuz’ dur. Bizim toplumumuzda gözlük kullanmak yanlış bir kanı olarak bir eksiklik veya özür gibi algılanmaktadır. Halbuki göz hekimleri […]
20 Nisan 2015 - 11:00 'de eklendi.
Gözlük, kontaktlens, refraktif cerrahi ( lazer) hangisi? Siz de bu kararsızlığı yaşayanlardan mısınız?
GÖRME bozukluğu nedeni ile göz muayenesine gelen kişiler genellikle göz hekimlerini gözlüklü gördüklerinde ilk sordukları soru ‘siz neden gözlük kullanıyorsunuz lazer yaptırmıyorsunuz’ dur.
Bizim toplumumuzda gözlük kullanmak yanlış bir kanı olarak bir eksiklik veya özür gibi algılanmaktadır. Halbuki göz hekimleri konuyu böyle algılamazlar.
Önemli olan iyi görmedir.
Bunu da günümüzde gözlük, kontaktlens ve refraktif cerrahi sağlamaktadır. Miyop, hipermetrop ve astigmat ile 40 yaşından sonra ortaya çıkan presbiyopi’ye refraksiyon kusuru denir.
Görüntü retina üzerine odaklanmadığından net değildir. Bu odaklanmayı gözlük, kontakt lens veya refraktif cerrahi adını verdiğimiz içinde lazeri de kapsayan çeşitli ameliyat yöntemleri ile düzeltmek mümkündür. Düşük dereceli görme bozukluklarında sadece ihtiyaç anında gözlük kullanmak çoğunlukla yeterlidir. Gözlük, kontakt lens külfeti veya lazer gibi cerrahi gerektirmeyen kolay, basit bir yöntemdir.
Çocuklarda hala en iyi seçenektir. Gözlük kullanmak istemeyen kişiler için kontakt lens iyi bir alternatiftir. Günümüzde kontakt lens teknolojisi oldukça iyi gelişmiştir ve sürekli olarak daha iyi özellikleri olan lensler piyasaya verilmektedir. Özellikle numarası sürekli artan veya sabit olmayan kişiler refraktif cerrahiden önce gözlük kullanmak istemiyorlarsa kontakt lens kullanabilir.
Ancak unutulmaması gereken en önemli en önemli husus kişinin gözüne en uygun lensi, uygun sürede ve iyi hijyen koşullarında kullanmasıdır. Aksi takdirde kontakt lensin gözde oluşturduğu tahribatlar ileride lazer yapılmasına engel olabilir.
Refraktif cerrahi görme kusurlarını düzeltmek için yapılan tüm cerrahi işlemlerin genel bir tanımıdır. Gözümü çizdirmeye geldim diyen kişilerin aslında kalemle gözlerine çizik atılmadığını lazerle bir cerrahi işlem geçireceklerini bilmeleri gerekir. Günümüzde bu başlık altında lasik, intralase, lasek, kornea halkası, göz içine lens yerleştirilmesi, şeffaf lens çıkarımı ve multifokal lens yerleştirilmesi gibi görme kusurlarını düzelten birçok cerrahi yöntem başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Gözlük mü, kontakt lens mi, refraktif cerrahi mi? Hangisini tercih etmeliyiz? Bu sorunun cevabı birden fazla değişkene bağlıdır.
Kısaca belirtecek olursak,
1. Kişinin yaşı. 18-20 yaşın altında cerrahi genellikle uygulanmaz. Gözlük veya kontaktlens tercih edilmeli.
2. Gözlük numarası sürekli artan kişilerde cerrahi numara artışı duruncaya kadar ertelenmeli. Çünkü işlem mevcut durumu düzeltmektedir. Sonraki gelişmelere engel değildir.
3. Cerrahi öncesi yapılacak ölçümlerde gözün durumunun bu cerrahiye uygunluğunun araştırılması gerekir. Uygun olmayanların koşullarını zorlaması halinde görmede daha büyük problemlerin olabileceği konusunda uyarılmalı.
4. 40 yaş öncesi uzak görme için yapılan Excimer lazer uygulamasının presbiyopiyi önlemediği ve yakın görme için ileride gözlüğü ihtiyacının olacağını önceden bilmeli.
Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...
Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...
Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...
Gözler şimdi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon toplantısın...
Uzmanlar, “Kullanım süresi geçmiş lensler, enfeksiyon, korne...
Mikroçiplerden gözlük camlarına, en küçük sensörlerden lensl...
Artık yılda bir kez düzenlenecek olan fuara katılım, firmala...
Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaş...
Türkiye'de güneş gözlükleri, tıbbi cihaz değil, kişisel koru...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından başlat...