a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Gözlük masraflarında sigortalının cebinden çıkan para arttı.

SAĞLIK HARCAMALARI YILLIK CİROSU 250 MİLYAR EURO’YU AŞAN,ALMANYA’DA DİŞ TEDAVİSİ İLE GÖZLÜK YA DA İLAÇ MASRAFLARINDA SİGORTALININ CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTTI….   Federal Alman Sağlık Bakanı Ulla Schmidt: “Her yıl, bütçede öngörülenden fazla harcama yapılıyor.” Alman sağlık sistemi 250 milyar euroluk hâsılat hacmiyle en önemli ekonomik branşlar arasında yer alıyor. 1881 yılında Almanya İmparatoru 1. […]

11 Eylül 2014 - 1:19 'de eklendi ve 1516 kez görüntülendi. A+A-

Gözlük masraflarında sigortalının cebinden çıkan para arttı.

SAĞLIK HARCAMALARI YILLIK CİROSU 250 MİLYAR EURO’YU AŞAN,ALMANYA’DA DİŞ TEDAVİSİ İLE GÖZLÜK YA DA İLAÇ MASRAFLARINDA SİGORTALININ CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTTI….

 

Federal Alman Sağlık Bakanı Ulla Schmidt: “Her yıl, bütçede öngörülenden fazla harcama yapılıyor.

Alman sağlık sistemi 250 milyar euroluk hâsılat hacmiyle en önemli ekonomik branşlar arasında yer alıyor.
1881 yılında Almanya İmparatoru 1. Wilhelm ve Reich Şansölyesi Otto von Bismarck sosyal sigorta sisteminin temellerini attılar. Almanya’daki işçi durumundan memnun değildi. Düşük ücretle haftada 60 saat çalışıyordu.

İşçinin hastalanması, ailesinin açlığa mahkûm olması anlamına geliyordu. 1883 yılında sağlık sigortası, 1884’te kaza sigortası ve 1889 yılında da emeklilik sigortası yasaları yürürlüğe girdi. Çalışıp para kazanan sigortaya prim ödeyecek, hastalandığı ya da kaza geçirdiği için çalışamayan ise tedavi görecek ve devletten para yardımı alacaktı. Bismarck modeli sigorta sisteminin temelinde sosyal dayanışma yatıyordu. Sigorta priminin üçte ikisini çalışan, üçte birini ise işveren ödüyordu. Günümüzde ise sigorta primini işçi ile işveren yarı yarıya ödüyor.

 

Değişmeyen değişim!
Son 20 yılda Alman sağlık sigortası 14 kez değişikliğe uğradı. Reformlar sigortalının külfetini arttırdı. Diş tedavisi ile gözlük ya da ilaç masraflarında sigortalının cebinden çıkan para arttı. Devlet tarafından organize edilen sağlık sistemi bütün ihtiyaçları karşılamasına rağmen son yıllarda önemli gedikler vermeye başladı. Bundan da en çok hastalar ve sağlık personeli etkilendi.

 

Vizite tartışması
Hekimlerin sigortalarca karşılanan vizite ücretleri de yıllardır tartışma konusu. Çoğu hekim, ‘özel sağlık sigortasına kayıtlı hastalarım olmasa, muayenehaneyi kapatırdım, resmi sigortalar çok az ücret ödüyor’, diyor. Almanya’daki bütün sigortalıların yüzde onu özel sağlık sigortalarına kayıtlıdır.(Türkiye’de özel sağlık sigortası oranı %1 lere ulaşmamıştır) Üst gelir grubundakilerin özel sağlık sigortası yaptırması yüzünden, dayanışma prensibiyle işsiz, yaşlı ve ağır hastaları da sigorta etmek zorunda olan resmi sigortalar önemli gelir kaybına uğruyor. Özel sigortaları bu gruba dâhil kişilere temel sağlık hizmetleri sigortası yapma mecburiyeti getiren yasa geçen yıl yürürlüğe girdi.

Meslek kuruluşları, ilaç lobisi ve sigortalar arasındaki çıkar çekişmesini dengelemekle yükümlü olan Almanya Sağlık Bakanı Ulla Schmidt yıllar önce başlatılan reform hamleleri sırasında önemli tecrübeler edinmiş. Schmidt, “Diğer hiçbir branşta sağlık sistemindeki kadar para dönmüyor. Her yıl, bütçede öngörülenden fazla harcama yapılıyor. Bu sistemin aktörleri çıkarlarını kabul ettirmek ve lobileri kullanmak için gerekli paraya sahipler. Bunun faturasını, resmi sigortalı sayısı 70 milyonu bulduğu için aslında en güçlü konumda olması gereken sigortalı ve hastalar ödüyor” diyor.

 

Yoğun direniş
Almanya aynı zamanda, dünyanın en pahalı dördüncü sağlık hizmeti sunan ülkesi durumunda Yıllık cirosu 250 milyar Euro’yu aşan Alman sağlık sistemi siyasi ajandanın öncelikli konusu olmayı sürdürecek. Sağlık hizmetleri pahalanırken, sağlık sigortasına prim ödeyenlerin sayısı azalıyor. Almanya’nın nüfusu yaşlanıyor, doğum oranı ise düşüyor. Bu gelişme, sosyal dayanışma prensibine dayalı sigorta sistemini tehlikeye sokuyor. Kitle partileri Alman sağlık sisteminin geleceği ile ilgili farklı görüşleri benimsiyor. Sağlık bakanına kalsa, özel sigortaları kapatıp herkesi zorunlu resmi sigortalı yapacak. Ama karşısındaki güçlü direnişi bir türlü kıramıyor.

 
Kaynak:
Monika Lohmüller/ Çeviri: Ahmet Günaltay
Editör: Meltem Karagöz

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV