SAĞLIK HARCAMALARI YILLIK CİROSU 250 MİLYAR EURO’YU AŞAN,ALMANYA’DA DİŞ TEDAVİSİ İLE GÖZLÜK YA DA İLAÇ MASRAFLARINDA SİGORTALININ CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTTI…. Federal Alman Sağlık Bakanı Ulla Schmidt: “Her yıl, bütçede öngörülenden fazla harcama yapılıyor.” Alman sağlık sistemi 250 milyar euroluk hâsılat hacmiyle en önemli ekonomik branşlar arasında yer alıyor. 1881 yılında Almanya İmparatoru 1. […]
11 Eylül 2014 - 1:19 'de eklendi.
SAĞLIK HARCAMALARI YILLIK CİROSU 250 MİLYAR EURO’YU AŞAN,ALMANYA’DA DİŞ TEDAVİSİ İLE GÖZLÜK YA DA İLAÇ MASRAFLARINDA SİGORTALININ CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTTI….
Federal Alman Sağlık Bakanı Ulla Schmidt: “Her yıl, bütçede öngörülenden fazla harcama yapılıyor.”
Alman sağlık sistemi 250 milyar euroluk hâsılat hacmiyle en önemli ekonomik branşlar arasında yer alıyor.
1881 yılında Almanya İmparatoru 1. Wilhelm ve Reich Şansölyesi Otto von Bismarck sosyal sigorta sisteminin temellerini attılar. Almanya’daki işçi durumundan memnun değildi. Düşük ücretle haftada 60 saat çalışıyordu.
İşçinin hastalanması, ailesinin açlığa mahkûm olması anlamına geliyordu. 1883 yılında sağlık sigortası, 1884’te kaza sigortası ve 1889 yılında da emeklilik sigortası yasaları yürürlüğe girdi. Çalışıp para kazanan sigortaya prim ödeyecek, hastalandığı ya da kaza geçirdiği için çalışamayan ise tedavi görecek ve devletten para yardımı alacaktı. Bismarck modeli sigorta sisteminin temelinde sosyal dayanışma yatıyordu. Sigorta priminin üçte ikisini çalışan, üçte birini ise işveren ödüyordu. Günümüzde ise sigorta primini işçi ile işveren yarı yarıya ödüyor.
Değişmeyen değişim!
Son 20 yılda Alman sağlık sigortası 14 kez değişikliğe uğradı. Reformlar sigortalının külfetini arttırdı. Diş tedavisi ile gözlük ya da ilaç masraflarında sigortalının cebinden çıkan para arttı. Devlet tarafından organize edilen sağlık sistemi bütün ihtiyaçları karşılamasına rağmen son yıllarda önemli gedikler vermeye başladı. Bundan da en çok hastalar ve sağlık personeli etkilendi.
Vizite tartışması
Hekimlerin sigortalarca karşılanan vizite ücretleri de yıllardır tartışma konusu. Çoğu hekim, ‘özel sağlık sigortasına kayıtlı hastalarım olmasa, muayenehaneyi kapatırdım, resmi sigortalar çok az ücret ödüyor’, diyor. Almanya’daki bütün sigortalıların yüzde onu özel sağlık sigortalarına kayıtlıdır.(Türkiye’de özel sağlık sigortası oranı %1 lere ulaşmamıştır) Üst gelir grubundakilerin özel sağlık sigortası yaptırması yüzünden, dayanışma prensibiyle işsiz, yaşlı ve ağır hastaları da sigorta etmek zorunda olan resmi sigortalar önemli gelir kaybına uğruyor. Özel sigortaları bu gruba dâhil kişilere temel sağlık hizmetleri sigortası yapma mecburiyeti getiren yasa geçen yıl yürürlüğe girdi.
Meslek kuruluşları, ilaç lobisi ve sigortalar arasındaki çıkar çekişmesini dengelemekle yükümlü olan Almanya Sağlık Bakanı Ulla Schmidt yıllar önce başlatılan reform hamleleri sırasında önemli tecrübeler edinmiş. Schmidt, “Diğer hiçbir branşta sağlık sistemindeki kadar para dönmüyor. Her yıl, bütçede öngörülenden fazla harcama yapılıyor. Bu sistemin aktörleri çıkarlarını kabul ettirmek ve lobileri kullanmak için gerekli paraya sahipler. Bunun faturasını, resmi sigortalı sayısı 70 milyonu bulduğu için aslında en güçlü konumda olması gereken sigortalı ve hastalar ödüyor” diyor.
Yoğun direniş
Almanya aynı zamanda, dünyanın en pahalı dördüncü sağlık hizmeti sunan ülkesi durumunda Yıllık cirosu 250 milyar Euro’yu aşan Alman sağlık sistemi siyasi ajandanın öncelikli konusu olmayı sürdürecek. Sağlık hizmetleri pahalanırken, sağlık sigortasına prim ödeyenlerin sayısı azalıyor. Almanya’nın nüfusu yaşlanıyor, doğum oranı ise düşüyor. Bu gelişme, sosyal dayanışma prensibine dayalı sigorta sistemini tehlikeye sokuyor. Kitle partileri Alman sağlık sisteminin geleceği ile ilgili farklı görüşleri benimsiyor. Sağlık bakanına kalsa, özel sigortaları kapatıp herkesi zorunlu resmi sigortalı yapacak. Ama karşısındaki güçlü direnişi bir türlü kıramıyor.
Kaynak:
Monika Lohmüller/ Çeviri: Ahmet Günaltay
Editör: Meltem Karagöz
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...