a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Gözlük camında ‘0’ hata bulundu

SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Habil Kalkan ile MESA Optik işletmecisi Mehmet Ali Ceylan kolları sıvadı ve optisyenlik sektörünün ihtiyaç duyduğu yeni bir projeye imza attı. Isparta, teknoloji alanında büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Tüketen bir toplumdan ibaret olduğumuzu ileri süren kaynaklara cevap niteliğinde olan bu proje, belki de konusunda […]

10 Şubat 2014 - 15:01 'de eklendi ve 1550 kez görüntülendi. A+A-

Gözlük camında ‘0’ hata bulundu

optisyen4SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Habil Kalkan ile MESA Optik işletmecisi Mehmet Ali Ceylan kolları sıvadı ve optisyenlik sektörünün ihtiyaç duyduğu yeni bir projeye imza attı.

Isparta, teknoloji alanında büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Tüketen bir toplumdan ibaret olduğumuzu ileri süren kaynaklara cevap niteliğinde olan bu proje, belki de konusunda Isparta’yı merkez bile yapacak durumda. Projenin mimarları SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Habil Kalkan ile MESA Optik işletmecisi Mehmet Ali Ceylan, gözlük camında sıfır hatayı yakalamak adına önemli bir simülasyonu hayata geçirmeye hazırlanıyor. TÜBİTAK’ında desteklediği proje şu anda geliştirme aşamasında. Ancak proje tamamlandığında gözlük camına ihtiyaç duyan insanlar neredeyse sıfır hatayla yaşamlarına devam edecek.

ISPARTA BU KONUDA MERKEZ OLABİLİR

Projenin detaylarını aktaran SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Habil Kalkan, optisyenlik sektörünün ihtiyaç duyduğu bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Geliştirdikleri proje sayesinde insanların artık daha net göreceğini ve istedikleri bir gözlüğe sahip olabileceklerini ifade eden Kalkan, şunları söyledi; ‘’Optisyenin 3 görevi vardır. İlki kişiye çerçeveyi beğendirmek, ikincisi ona uygun doktorun verdiği camları sunmak, üçüncüsü ise optisyenin montajı ve camdan ölçüm alması. Bu 3 şey günümüze kadar genellikle geleneksel yöntemlerle yapılmaktaydı. Özellikle de kataloglardan beğenilip, el yönetimi ile manüel olarak odaklama ölçümü yapılmaktaydı. Biz burada kişiye daha iyi bir şekilde cam ve çerçeve tanıtımı yapabilecek bir simülasyon yapıyoruz. Projedeki en önemli etkenlerden bir tanesi o kişiye uygun bir şekilde göz bozukluğunu simule etmek ve simülasyon ünitesinde hangi camları kullanırsa etrafı hangi şekilde görecek, bunu görsel olarak göstermek. Ayrıca kişiye göz çerçevesini ve camını tercih etmesinde yardımcı olmak amacındayız.

GÖRÜNTÜ İŞLEMEYE DAYALI YAZILIM GELİŞTİRİYORLARnovax

Bir diğeri ise optisyenin hastadan almış olduğu ölçümü çok daha hassas bir şekilde ve otomatik olarak almasını sağlayacak. Yani görüntü işlemeye dayalı yazılım geliştiriyoruz. Bu yazılımda hata oranımızı sıfıra yakın bir şekilde tutmaya çalışıyoruz. Çünkü hastanın göz fizyolojisine dair ölçümler net bir şekilde alınmazsa, o kişiye verilecek camda yanlış kesim sonucunda olumsuzluklar oluşmakta. Bu durumda da kişinin gözlüğe uyumunda negatif sonuçlar doğmaktaydı. Biz de yapacağımız çalışmada birebir hastalardan ve çerçeveden otomatik sıfır hataya yakın ölçüm yapmak ve insan hatasını ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu şekilde hem daha uygun cam verilecek, hem bu cam kesiminde oluşan hataların da önüne geçilecek. Çünkü bazen hatalı cam kesiminden sonra tekrar kesime gidebilmekteydi. Bu proje sayesinde gözlükçünün ekonomik hem ekonomik olarak maddi kaybı azalacak hem de hastaya sırf kendisine özel olarak kesilmiş cam verilmiş olacaktır.

YURT DIŞINA PARA KAZANDIRMAYACAĞIZ

Projede öncelikle sektörü inceledik. Sadece Isparta değil, il dışından da birçok optisyenle görüştük. Onların ihtiyaçlarını tespit ettik. Bu tespitler neticesinde projeye başlamış olduk. Proje aşamasında optisyenlerden geri besleme alarak bu projeyi geliştirmeye çalışıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu proje Türkiye’de bir ilk. Ancak yurtdışında yazılımların geliştirilmeye başlandığını görüyoruz. Bizim burada hedefimiz yerli üretim ve yerli yazılım yapmak ayrıca yabancı rakiplerimizin de önüne geçmek.

NE TÜR KATKISI OLACAK?

Ülkemizde çok ciddi şekilde genç nüfus var. Ayrıca çok ciddi sayıda da optisyen çalışıyor.Türkiyede 6 bine yakın optisyen çalışıyor. Avrupa’nın birkaç ülkesini toplasanız, birçok bölümünden çok daha fazla kitleye sahibiz. Sektörde bu şekilde durumumuz olmasına rağmen bir yazılım üretemiyorsak, bu bizim handikabımızdır. Bu yüzden kendi sektörümüze kendi ihtiyacımızı giderecek şekilde yazılım üretmek istiyoruz. Bu yurtdışından olan ithalatı azaltacaktır. Ayrıca geliştirmiş olduğumuz yazılımı yurtdışına da pazarlamak istiyoruz. Bu süreçte üniversite sanayi işbirliğini başarmış olacağız. Ayrıca Isparta bu konuda Türkiye’de bir merkez olma özelliği taşıyacaktır.

PROGRAM TABLETLERDE ÇALIŞACAK

Bu program tablet bilgisayarlarda çalışacak. Geçmiş zamanda çok büyük yer kaplayacak şekilde bu konuda konsollar hazırlanmış. Bu makineler çok ergonomik olmadığından satışlarının da sınırlı olduğunu biliyoruz. Tablet bilgisayarlarla çok geniş bir kullanım alanına sahip olacak ve optisyenler çok mobil olacaklar. Öte yandan müşteri kaydının tutulması gibi optisyenin ihtiyaçlarını karşılayacak özellikleri bulunduracak olan program bir nevi yardımcı optisyenlik görevi görecek.

6 AY İÇİNDE BİTECEK

Bu proje 6- ay önce başladı. İlk başlangıçta 3 ayımız araştırmayla geçti. İlk olarak optisyenlerimizin ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla araştırma çalışması yaptık. Daha sonra teknolojik çalışmalara başladık. Önümüzdeki 6 ay içinde de projeye son halini verebileceğimizi düşünüyoruz. Tablet bilgisayarların yaygınlaştığı ve elde edilebilirliğinin artmasını dikkate alarak bu projeyi Andorid işletim sistemine sahip olan tabletler için geliştirmeyi ve kullanıcıları programa özel tablet alma zorluğunda da kurtarmak istiyoruz. Geliştireceğimiz yazılım değişen ihtiyaçlara göre güncellenecek mahiyette olacaktır. Programı kullanan optisyenler ücretsiz olarak güncellemelerden de yararlanabilecekler.

PROJEYİ TÜBİTAK DESTEKLİYOR

Bu bir TEKNOGİRİŞİM projesi. Bu proje için 2013 yılında TÜBİTAK’a başvuru yaptık. Projemiz birkaç aşamadan geçtikten sonra TÜBİTAK tarafından 1512 TEKNOGİRİŞİM projesi olarak desteklendi. 1 Ocak 2014 itibariyle resmi olarak projeye başladık. Yaptığımız piyasa araştırmasında, proje ile sadece optisyenlerin değil optik cam firmalarının da ilgilendiğini gördük. Geliştirilecek yazılımın fiyatının makul seviyede tutularak bütün optisyenlerin elde edebileceği seviyede olacaktır.

VATANDAŞ GÖZLÜĞÜ VE CAMI GÖRSEL OLARAK ANINDA GÖRECEK

Öte yandan projenin bir diğer mimarı olan MESA Optik işletmecisi Mehmet Ali Ceylan ise projenin insanlar açısından faydalarını anlattı. Ceylan, ‘’Bu yazılım farklı açılarda, farklı çeşitlerde ve çerçevelerde fotoğraf alıyor ve gözlüğü taktığında kişi neyin yakıştığını görebiliyor. Bir diğer avantajı çerçevenin cama uyumu. Hatasız bir şekilde odak noktası alıyor. Bu odak noktasını hatasız şekilde cama monte ediyoruz. Kişinin görüş kalitesi çok ciddi anlamda artıyor. Yazılımın bir güzel avantajı da vatandaş almak istediği camın incelme oranlarını karşılaştırabiliyor. Güneşe çıktığında renklenen camların çeşitlerinden hangisi seçeceğini görsel olarak görebilecek. Numaralı renkli güneş camlarında istediği rengi seçebilecek. Ayrıca lens ve renkli lens çeşitleri de bu yazılım da olacak. Bu program yerli yazılım olarak Türkiye’de ilk olacak. Bu yazılım da hata payının binde 5 olması yönünde. Konsolların fiyatı 5 bin Avrodan başlıyor ve 15 bin Avroya kadar ulaşıyor’’ şeklinde konuştu.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane ...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile 10 saat arasında görme bozukluğunu giderdiği belirtildi....

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı!

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, mucizelerinin yanında beklenmedik sorunları da beraberinde getirebiliyor....

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı ne kadar?

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteyen birçok genç için staj, kariyer yolculuğunun en önemli adımlarından biridi...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hakkı

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nasıl kullanılacak? Bilinen adıyla işçi olanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamınd...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Güneş gözlüğünüzü 2-3 yılda bir değiştirin! Güneş gözlüğünüzü 2-3 yıl...

Nasıl ki lens veya numaralı gözlüklerinizi yeniliyorsanız, g...

Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...

2024’te fuarcılık hizmetlerine 83 milyon TL bütçe 2024’te fuarcılık hizmetl...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 2023 yılında fuarcılık hizmetleri...

Magazin HABERLERİ
Web TV