OFTALMOLOG (GÖZ HASTALIKLARI UZMANI) Kim? Oftalmolog uzun yıllar boyunca göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde (tıbbi ve cerrahi) uzmanlık eğitimi almış bir tıp doktorudur. Türkiye’de oftalmolog olabilmek için tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık sınavını kazanmak ve 3 yıllık uzmanlık eğitiminin ardından girilen bir sınavla uzmanlık belgesi almak gerekiyor. Hastanelerde göz hastalıkları bölümlerinin başında oftalmologlar bulunur, […]
15 Şubat 2011 - 0:47 'de eklendi.
OFTALMOLOG (GÖZ HASTALIKLARI UZMANI) Kim?
Oftalmolog uzun yıllar boyunca göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde (tıbbi ve cerrahi) uzmanlık eğitimi almış bir tıp doktorudur. Türkiye’de oftalmolog olabilmek için tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık sınavını kazanmak ve 3 yıllık uzmanlık eğitiminin ardından girilen bir sınavla uzmanlık belgesi almak gerekiyor.
Hastanelerde göz hastalıkları bölümlerinin başında oftalmologlar bulunur, ama sizi uzmanlık eğitimi gören bir asistan da muayene edebilir. Ancak oftalmoloji bölümüne başvuran bütün hastaların nihai klinik sorumluluğu bu bölümdeki uzmanlara aittir.
**
Optometrist kim?
Optometrist otonom olarak oküler tetkik ve optik teknolojisi hizmetleri veren kapsamlı göz ve görme teknikleri ile gözün refraktif gücünü ölçer. Ayrıca görme kusurlarının sebeplerinin tespiti için gerekli cihazları, tetkik amaçlı ilaçları ve teknikleri kullanır, görme cihazı reçetesi düzenler, hastayı bu konuda bilgilendirir, tespit edilen kusurların gözlük, kontakt lens, diğer görme gereci ve göz egzersizleri ile düzeltilmesi hizmetlerini verir. Primer göz sağlığı pratisyeni olan optometristler, üniversitelerin optometri lisans programlarını tamamlayarak ‘optometrist’ unvanı kazanıyor. Optometri Ulusal Meslek Standardı kapsamında belirlenen teorik ve pratik yeterlilikler çerçevesinde mesleğini icra eder.
* *
Optisyen kim?
Optisyen, otonom olarak optik teknoloji ve görme fonksiyonu hizmetlerini veren, bu konuda hastayı bilgilendiren, reçete verilerine uygun görme cihazlarının seçimini, hazırlanmasını ve hastaya adaptasyonunu sağlayan kişidir. Üniversitelerin optisyenlik ön lisans programlarını tamamlayarak ‘optisyen’ unvanı kazanır. Optisyenlik Ulusal Meslek Standardı kapsamında belirlenen teorik ve pratik yeterlilikler çerçevesinde mesleğini icra eder.
* *
UZMAN HEMŞİRELER
Hastanelerin göz servislerinde görev yapan özel eğitimden geçmiş uzman hemşirelerin sayısı giderek artıyor. Gerek bu uzman hemşireler, gerekse göz servislerinde çalışarak deneyim kazanmış diğer hemşireler oftalmoloji servislerinin önemli bir bileşenini oluşturur ve birçok görevi yerine getirirler. Örneğin göz kazalarıyla ilgilenen hemşireler kornea sıyrıkları gibi basit göz sorunlarıyla ilgilenir; glokom hemşireleri göz tansiyonunu ölçer ve toplum içinde göz tansiyonu taramaları yapar; tedavi hemşireleri ise gözkapağı kistlerinin açılması gibi küçük girişimleri gerçekleştirir.Türkiye’de özel olarak göz konusunda eğitim almış hemşireler olmamakla birlikte göz servislerinde çalışarak deneyim kazanmış ve bu alanda hizmet veren hemşireler vardır.
**
ORTOPTİSTLER
Tıpta yardımcı (paramedikal) meslek dallarından birine dahil olan ortoptistler şaşılık gibi göz hareketleri sorunlarının tedavisinde uzmandır. Çalışmalarının büyük bir bölümünü bu sorunlar oluştursa da, birçok serviste ortoptistler glokom taraması, görme alanı testleri, hatta bazen oftalmik fotoğraf çekimleri yapar.
**
Mesleki ve teknik eğitim
2006’da 5544 sayılı yasa ile kurulan, kamu tüzel kişiliğine haiz idari ve mali özerkliğe sahip MYK, mesleki ve teknik eğitimin meslek standartlarına göre verilmesi için MEB ve YÖK ile işbirliği yapıyor. Ayrıca hazırlanan ulusal meslek standartlarının başta AB olmak üzere uluslararası kıyaslanabilirliğini de sağlıyor.
* *
İş ve trafik kazalarına etkisi
Pek çok ülkede, özellikle gelişmiş ülkelerde koruyucu göz sağlığı ve görme kusuru sorunlarının optisyen, optometrist ve oftalmologların koordineli çalışmaları ile çözümlendiğini söyleyen Yüksel Toksoy, şu noktalara dikkat çekti: “Gelişmiş ülkelerde yüzde 50’nin üzerinde olan gözlük kullanma oranı Türkiye’de yüzde 18-20 civarında. İş ve trafik kazaları ile eğitimde yaşanan başarısızlıkta görme kusurlarının zamanında tespit edilip giderilememesinin önemli bir payı bulunuyor. Optisyenlik ve optometri ulusal meslek standartlarının MYK’da onaylanması sonucunda mesleğin daha üst düzeylere taşınacağına inanıyorum.”
Kaynakça : İstanbul Ticaret Odası
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...