a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Göz ve görme sağlığından tasarruf olmaz

2017 yılında gerçekleşen toplam sağlık harcamaları (İlaç, tedavi hizmetleri, tıbbi cihaz gözlük vs) 140 milyarı aşmıştır.

21 Mart 2019 - 15:04 'de eklendi ve 2236 kez görüntülendi. A+A-

Göz ve görme sağlığından tasarruf olmaz

Toplam sağlık harcamaları içerisinde, gözlük için ödenen tutar yıllık %0,3 den azdır (350 milyon).

Bu bedel ilaç tedavi gibi diğer sağlık hizmetleri harcamaları ile kıyaslandığında son derece düşük ve azdır. Bütün gözlükçülere ödenen bedel, 6 günlük ilaç ya da hastane tedavi hizmeti giderleri kadardır. SGK sigortalılarına yılda 7 milyon gözlük almaktadır.

Gözlükçülük bir formasyon mesleğidir. Aldığımız bedel meslek bilgimizin karşılığıdır.

SGK hak sahiplerine, Çerçeve için 35, yerli çerçeve 40 TL, cam için ortalama 10-15 TL ödeniyor. Bu ücretlere hizmet bedeli ve işçilik dâhildir. Hastalara ücretsiz sağlık danışmanlığı ve garanti servis hizmeti sunuyoruz.

Döviz kurlarında, faiz oranlarında, Finans maliyetlerinde, enflasyonda ve işletme masraflarındaki artış, cam çerçeve girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar müesseselerimizi finanse edemez hale getirdi.Gözlük sağlık yardımları ile ilgili olarak 2004 yılından beri son yerli çerçeveler için 5 TL katkı dışında gözlük cam ve çerçeve fiyatlarında maalesef bir iyileştirme yapılmadı.

13/9/2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35)’ne uygun olarak yerli malı belgesi almış görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB)’nda yerli malı olduğuna ilişkin bilginin olması şartıyla GZ.11110 SUT Kodlu “Çerçeve” alan tanımı ile yer alan görmeye yardımcı tıbbi malzemenin fiyatı 5 TL artırılarak ödenir.

YERLİ GÖZLÜK ÇERÇEVESİNE “ 5 TL” DESTEK sağlanmıştır. Gözlük CAMLARI İÇİN çok çok küçük bir artış olmuştur. 2004 den beri yapılan tek iyileştirme budur.

Gözlük cam ve çerçeve için yapılan sağlık yardımı bedelleri çok düşük rakamlarda kaldı. Sağlık, en temel insan hakkıdır. Cam ve çerçeve fiyatlarının, kamu imkânları da gözetilerek iyileştirilmesi mecburiyet haline gelmiştir. Meslektaşlarımızın, vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi ivedi olarak bekliyoruz.

Daha önce 2 sene olan gözlük hak ediş süresi tasarruf gerekçesi ile 3 seneye çıkarıldı. Koruyucu göz ve görme sağlık hizmetlerindeki tasarruf amaçlı süre sınırlandırılması, kısıtlanması uzun erimde diğer kamu sağlık harcamalarının misli artmasına sebep olur.

Kanser, kalp, akıl hastalıkları, diyabet gibi, göz ve görme sağlığı bakım hizmetleri toplumların en sık karşılaştığı temel sağlık problemlerinden biridir. Periyodik göz muayeneleri genel sağlık bakımının bir parçasıdır. Erken teşhisin ülkemizde ki durumunu ise; “Ülkemizde, glokom, katarakt, diyabet ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu(AMD) erken dönemde teşhis etmek ve bu rahatsızlıkların geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açmasını engellemektir.

Aynı zamanda kırma kusuru düzeltilecek hastalara ulaşmak, bu hastaların yaşam kalitesini konforlu, güvenli hale yükseltmek olmalıdır. Görme bozukluğu ile mücadele etmek demek temel nedensel koşullarının anlaşılması ve ele alınması demektir.

Ülkemizde her yıl 5 bin vatandaşımız kaza yerinde, 6 bin insanımız ise trafik kazaları nedeniyle 30 gün içerisinde hastanelerde dramatik şekilde hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır.

Resmi açıklamalar incelendiğinde, trafik kazaları sebepleri olarak, aşırı hız, trafik kurallarına uymamak, hatalı sollama, Alkol uyuşturucu kullanma, emniyet kemeri vs değerlendirilmektedir. .

Yetersiz görmenin kazalar üzerindeki etkisinden hiç söz edilmez. Araç ve sürücü bir bütündür.

Resmi verilere göre, her yıl meydana gelen trafik kazalarında ekonomik mal kaybı 20 milyar TL dir (katrilyon) Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye, indirilmesi cam ve mal kayıplarını %30 azaltır.

İŞ GÜCÜ, İŞ VE ÜRETİM VERİMLİLİĞİ ARTIRIR

Görme bozukluğu, kişilere yük getirir ve yaşam kalitesini düşürür. Görme kaybı, iş kaybının genel bir nedenidir. Bu da gelir kaybı, bağımsızlık ve sağlığı içine alan bir kısır döngüye dönüşür. Vatandaşımızın görme kusurlarının düzeltilmesi, gözlük kullanmasının sağlanması iş gücü, iş ve üretim verimliliğini artırır, katma değer sağlar.

Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden, tekrar 2 seneye düşürülmesi, çocuklarda rapor şartı kaldırılarak 1 seneye indirilmesi koruyucu sağlık hizmetidir. Körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine ve tedavisine imkân verir.

GÖZLÜK ÇOCUKLARINIZIN GÖZÜNÜ DÜNYA’YA AÇAR

Çocuklarda görme kusurları okul başarısını etkiler. Görmeyen çocuk öğrenemez. Çocuklarımızın eğitim ve öğretim başarısını yükseltir.

Çocuklarda hak ediş süresi bir sene olarak düzenlenmelidir. 0.5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir” şeklinde düzenlenmesi kamu sağlığının korunması ve sürdürülmesi açısından doğru uygulama olacaktır.

Özetle; Çocuk büyüme çağındadır. Alınan bir gözlük anatomik olarak üç sene sonra yüzüne küçük gelecektir. Hareketli bir dönemdedir, kırılabilir deforme olabilir. Öğrenme dönemidir. Yürürlükteki mevzuata göre doktor raporu ile süre kısıtlaması olmadan gözlük alabilir ancak, rapor uygulamasını ebeveynler bilmemektedir. Hak ediş süresinin 1 seneye olarak düzenlenmesi raporla tanınan hakkın, bürokratik işlemlerin zorlukların kaldırılmasından ibaret olacaktır.

Ayrıca çok önemli bir talep ve önerimiz bulunmaktadır.

“ Öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam gördüklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulmasıdır.” Bu uygulama çok sayıda ülkede mevcuttur.

Sağlık AB müktesebatı değildir. Sağlık alanında üye her ülke ekonomik imkânlarına ve sağlık ihtiyaçlarına göre istediği düzenlemeyi yapabilir.

Sağlık alanında ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin, tedaviye erişim ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın kişinin kendisinin sağlığını korumaya yönelik farkındalığı gelişmediği sürece başarılı olabilme şansı sınırlıdır. Bu nedenle toplumlarda sağlık okuryazarlığının artırılması gereklidir.

Gözlerimizin sağlıklı olması bedensel ve ruhsal dünyamızı etkiler. Göz ve görme sağlığının tasarrufu olmaz.

Daha iyi bir göz ve görme sağlığı hizmeti, erken teşhis, daha az körlük, daha az trafik kazası, daha az can ve mal kaybı, daha fazla üretim, daha fazla katma değer, daha başarılı eğitim, uzantısında çağdaş bir toplum ve daha az kamu gideri demektir.

Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.

 

Taylan KÜÇÜKER/ Eczacı- Gözlükçü

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV