Mesul müdürün haftalık tatil ve mesai saatleri dışında müessese bulunmadığı sürelerde, reçete ile satışı ve uygulaması yapılan, geri ödeme kapsamındaki cihazların satışı yapılamaz.
20 Temmuz 2020 - 12:15 'de eklendi.
İşverenin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
AVM lerde faaliyet gösteren optisyenlik müesseseleri, sabah 10:00, akşam 10:00, 7 gün 84 saat faaliyet göstermektedir. 4857 sayılı iş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir.
Mesul müdür/Optisyen hafta da 24- 39 saat fazla çalıştırılmaktadır. Mesul müdür yasal süresi içinde iş kanununa uygun çalıştırılıyorsa, müessesede olmadığı 39 saat içerisinde reçeteli optik cihaz satışı yapılamaz.
Müessesede ikinci bir optisyenin bulunması bu sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. 84 saat faaliyet gösterilerek haksız rekabet yapılmaktadır. Mesul müdür, meslek kanunumuza göre de mesai saatleri içerisinde bilfiil görevinin başında olması gerekir. Optisyenlik mesleği ile ilgili tüm sağlık hizmetlerinin hastaya sunumu Optisyen –Gözlükçü tarafından yapılmalıdır.
Mesul müdürün haftalık tatil ve mesai saatleri dışında müessesede bulunmadığı sürelerde, reçete ile satışı ve uygulaması yapılan, geri ödeme kapsamındaki cihazların satışı yapılamaz.
İşverenin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
• Çalışanların Sağlığını ve Güvenliğini Sağlamak. …
• Mesleki Eğitimin Sağlanması…
• Ücret Ödeme Yükümlülüğü…
• Çalışanlara Eşit Davranma İlkesi. …
• Çalışan Haklarına Önem Verme. …
• Birimler Arası Koordinasyonun Sağlanması…
• İşveren Olarak Bireysel Gelişime Önem Verme.
Çalışan Haklarına Önem Verme
Yasalar çerçevesinde belirlenmiş çalışan haklarını ve sosyal güvence biçimlerini uygulayarak işçilerin mağdur olmasını engellemekte işveren sorumluluğu altındadır. İşçilerin hafta tatili ve yıllık izin haklarını kullanmalarını sağlamalıdır. İşçilerin talebi doğrultusunda özlük haklarını kullanmaları işveren denetiminde olmalıdır. Bunun dışında işyeri sahibi olmaktan kaynaklanan vergi gibi ödemelerin de takibini işveren yapmalıdır.
Bu hakları sağlanıyorsa mesai saatleri dışında mesul müdürün müessesede olmadı saatlerde müessese faaliyet gösteriyorsa, reçeteli satışı ve uygulaması yapılan tıbbi cihazların satışı yapılamaz. Müessesede ikinci bir optisyen olması mesul müdürün sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Özellikle AVM lerde faaliyet gösteren optisyenlik müesseseleri, sabah 10:00, akşam10:00 ,7 gün 84 saat faaliyet göstermektedir.
AVM Ierde faaliyet gösteren optisyenlik müesseselerinde, mesul müdür olarak çalışan Optisyen/Gözlükçülerin çalışma saatlerinin 4857 sayılı iş kanununda belirtilen çalışma sürelerine uyum sağlaması önem arz etmektedir.
4857 sayılı iş kanunun 63’cü maddesi “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir” hükmü amildir. Dolayısıyla, optisyenlik müesseselerinin haftada 6 gün çalışma düzenine göre mesul müdür optisyen /gözlükçünün günlük fiili çalışma sürelerinin yedi buçuk saat olması gerekir. Öte yandan 6301 sayılı öğle dinlenme kanunun 1’inci maddesi gereği “Günde bir saatten az olmamak kaydı ile öğle tatili “verilmesi, haftada bir günde tatil olması gerekmektedir.
Ayrıca 4857 sayılı iş kanununun 68’inci maddesi gereği;
“Yedi buçuk saatten az süreli işlerde en az yarım saat ara dinlenmesi, yedi buçuk saatten fazla süreli, işlerde ise, en az bir saat dinlenmesi verilmesi gerekmektedir.
Genel uygula, öğle yemekleri ara dinlenmesi olarak kabul edilmekte ve öğle arası tatil süresi ara dinlenme ile birleştirilmektedir. Ancak kanundaki en az tanımlanması esas alınarak, öğle dinlenmesi ve ara dinlenmesi sürelerinin ayrı verilebilmesi mümkündür.
Dolayısıyla, öğle dinlenmesi ve ara dinlenmesi için optisyenlik müesseselerine iki saat süre verilirse, mesul müdür optisyen /Gözlükçülerin günlük fiili çalışma süreleri yedi buçuk saati, öğlen arası ve ara dinlenmeler dâhil olmak üzere optisyenlik müesseselerinde geçirecekleri toplan süre ise dokuz buçuk saati aşmamalıdır.
İş kanunu Gereği günlük fiili çalışma süresi 7,5 saat, Öğlen arası 1 saat, Ara Dinlenmesi 1 saat, Optisyenlik müessesinde Geçirilecek azami süre 9,5 saat
Fazla mesai tanımı ise; 4857 sayılı iş kanunu 41’inci maddesinde ,”Fazla çalışma, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. “ şeklinde yapılmış olup, yıllık fazla çalışma süresine sınır getirilerek, bu sürenin 270 saat olduğu belirtilmiştir. (Yıllık 270 saat üstünde fazla mesai yapılması durumunda para cezası uygulaması vardır)
Sonuç olarak optisyenlik müessesi çalışma saatleri 9.:00-19:00 arası mümkün gözükmektedir. Başka bir ifade ile Optisyenlik müesseselerinde açık kalma süresi 10 saat olabilecektir.
Bir saat öğle arası ile günde iki kez verilecek yarımşar saat ara dinlenmenin toplamı olan 2 saat düşüldüğünde günlük fiili çalışma süresi 8 saat olacaktır.
Haftalık fiili çalışma süresi 48 saat (6*8=48 saat) olacağından haftada 3 saat ,(48-45=3 saat) yılda en fazla 156 saat ( 3 saat *52 hafta=156 saat) fazla mesai yapılmış olacaktır.
Bu durumda yıllık yasal 270 saat azami fazla çalışma süresini aşmadan fazla çalışma ücreti verilmek koşuluyla çözüm üretilmiştir.
İşçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir.
İş yerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,
b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden az olamaz.
Ancak, on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı/ Gözlükçü
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...