09:01 - 15 Temmuz Günümüz Kutlu Olsun.
16:55 - Bu çerçeveyle çok şey görmeyin!
09:08 - Optisyenlik bölümüne ilgi sürüyor ama iş bulmak kolay değil!...
11:56 - 7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma!
11:09 - Optik sektörü denetimlerden payını alıyor
09:25 - Robotun Gözlüklüsü
17:50 - Fielmann, 2030’a Kadar 4 Milyar Euro Ciro Hedefliyor
15:35 - Elektronik Evrak Dönemi Başladı! (Tarama yok)
11:18 - Mezunlar Çok, Kadrolar Yok!
Devletin yılda optik çerçeve için ödediği para yaklaşık 250 milyon dolar. Dünya gözlük piyasasının yıllık hacmi, 130 milyar dolar. Türkiye’de ise yıllık toplam hacim 1 milyar dolar civarında.
06 Eylül 2011 - 15:44 'de eklendi.
Türkiye’de tüketilen gözlüklerin yüzde 90’ı Çin kaynaklı. Çin, İtalya başta olmak üzere pek çok ülke için fason üretim üssü haline geldi.
TURHAN ÇÖMEZ’İN SEKTÖRÜMÜZE İLGİ VE ALAKASI NEREDEN KAYNAKLANIYOR?(11.Eylül 2006)
Çömez, TOBB başta olmak üzere bazı meslek örgütleri ve sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda hazırladığı rapor.
Çömez’den Başbakan’a rapor: İthal gözlüğe vergi konulmalı
AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, gözlükçülük sektörünün sorunlarını içeren bir raporu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğunu bildirdi.
Turhan Çömez, Türkiye’deki gözlük fabrikalarının, İtalya başta olmak üzere birçok ülke için fason üretim yapan Çin ile rekabet edemediği için üretimlerini durdurmak zorunda kaldıklarını kaydetti.
Sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların kendisine iletilmesinin ardından yaptığı araştırmada, Türkiye’de gözlük üreten 18 fabrikadan 5’inin aktif durumda olduğunu belirlediğini anlatan Çömez, diğerlerinin ise Çin’in fason üretimi karşısında zor duruma düşerek üretimlerine ara verdiklerini vurguladı.
Çömez, TOBB başta olmak üzere bazı meslek örgütleri ve sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda hazırladığı raporu Başbakan Erdoğan’a sunduğunu dile getirirken, ithal gözlük başına üç yıl süreyle 3 dolar vergi konulmasıyla sektörün darboğazdan kurtarılabileceğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan’a sunduğu raporda, yıllık 6 milyon adet üretim kapasitesine sahip Türkiye’deki fabrikaların sadece 600 bin adetlik üretim yapabildiğine yer verdiğini ifade eden Çömez, ülkede kullanılan gözlüklerin içindeki yerli sektör payının ise yüzde 3 olarak belirlendiğini söyledi.
Çömez, Türkiye’de kullanılan 10 milyon güneş gözlüğünden sadece 1.5 milyonunun standartlara uygun olduğunun tespit edildiğine dikkati çekerek, bunların tamamının ithal edildiğini bildirdi.
Yıllık tüketilen 10 milyon optik çerçevenin 9 milyonunun ödemesini kamunun yaptığını anlatan Çömez, raporunda şu tespitlere yer verdi:
”Devletin yılda optik çerçeve için ödediği para yaklaşık 250 milyon dolar. Dünya gözlük piyasasının yıllık hacmi, 130 milyar dolar. Türkiye’de ise yıllık toplam hacim 1 milyar dolar civarında. Türkiye’de tüketilen gözlüklerin yüzde 90’ı Çin kaynaklı. Çin, İtalya başta olmak üzere pek çok ülke için fason üretim üssü haline geldi. Ancak, emek yoğun üretim nedeniyle kalite oldukça düşük.
Yerli gözlük sektörüne önümüzdeki günlerde koruma-teşvik sağlanmadığı takdirde, bir daha canlanamayacak şekilde yok olma riskiyle karşı karşıyayız. Sektörde halen yoğun işten çıkartmalar yaşanıyor.” Raporunda sektörü korumak, istihdamı artırmak ve ithalatı ihracata çevirebilmek için alınması gereken tek önlemin, ithal gözlüğe vergi konulması olduğuna işaret eden Çömez, şunları kaydetti:
”İthal gözlüğe 3 yıl süreyle gözlük başına 3 dolar vergi konulması, sektörün sorunlarını bitirecek ve önemli avantajlar sağlayacaktır. Mevzuat buna müsaittir. Bu gerçekleştiği takdirde, halen kapalı bulunan fabrikalar tekrar açılacak ve yeni istihdam imkânları ortaya çıkacaktır. Üretim kapasitesi artacağı için maliyetler düşecek ve Çin’le rekabet şansı ortaya çıkacaktır. Yakınlık ve teknolojik üstünlük nedeniyle Çin’le rekabet şansı bulacak olan yerli, sektör bir süre sonra Avrupa için fason üretim üssü olabilecektir.”
SORU: TURHAN ÇÖMEZ İLE GÖRÜŞEN BU BİLGİLERİ KENDİSİNE AKTARAN MESLEK ÖRGÜTLERİ VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR. ?
Milliyet
11 Eylül 2006 / Pazartesi
Ramazan Demir / AA Milliyet
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüz Kutlu Olsun....
Bir gözlük çerçevesine 118.80 TL, camına da (numarasına göre!) yaklaşık 40 TL veren SGK, “Bak işte gözlüğü verdik ya, daha ne istiyorsu...
Optisyenlik, sağlık sektöründe cazip bir meslek olarak öne çıkıyor. Ancak artan mezun sayısı, iş bulmayı her geçen yıl biraz daha zorla...
Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir araştırma, çocuklarda hızla artan miyopi sorununa karşı geliştirilen yeni nesi...
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüz Kutlu Olsun....
Bir gözlük çerçevesine 118.80 TL, camına da (numarasına göre...
Optisyenlik, sağlık sektöründe cazip bir meslek olarak öne ç...
Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir ara...
Bakanlık kaynakları, kayıt dışı ekonomiye karşı sıkı denetim...
Mesleğimizde her müşteri bir hikâye getirir. O gün kapıdan g...
Fielmann, orta vadede hedeflerini de yükseltti. Şirket, yıll...
SGK, MEDULA Optik’te evrakların yalnızca elektronik ortamda ...
Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun olurken, kamu kur...
Gaziantep Optikçiler Derneği, sektördeki dayanışmayı pekişti...
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.