TASLAK YÖNETMELİĞİMİZDE REKLAMIN ve KONTAKTLENS İNTERNET SATIŞLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK DÜZENLEME, TC Sağlık Bakanlığı, Müsteşarı SAYIN Prof. Dr. Nihat TOSUN ‘un imzasını bekliyor. . Aldığımız bilgilere göre, 5.000 gözlükçünün ve 24 gözlükçü meslek kuruluşunun karşı olduğu reklam ve internet satışlarına izin veren düzenlemenin imza için Sayın Müsteşarımız Prof Dr. Nihat TOSUN un imzasını beklediğini öğrenmiş bulunuyoruz. Değerli meslektaşlarımız, . […]
22 Ocak 2013 - 2:15 'de eklendi.
TASLAK YÖNETMELİĞİMİZDE REKLAMIN ve KONTAKTLENS İNTERNET SATIŞLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK DÜZENLEME, TC Sağlık Bakanlığı, Müsteşarı SAYIN Prof. Dr. Nihat TOSUN ‘un imzasını bekliyor.
.
Aldığımız bilgilere göre, 5.000 gözlükçünün ve 24 gözlükçü meslek kuruluşunun karşı olduğu reklam ve internet satışlarına izin veren düzenlemenin imza için Sayın Müsteşarımız Prof Dr. Nihat TOSUN un imzasını beklediğini öğrenmiş bulunuyoruz.
Sayın Prof. Dr. Recep AKDAĞ
TC Sağlık Bakanı.
Konu: Reçete ile satılan ürünlerin Reklâmı, talebi ve Sağlık harcamalarını artırır. Kamu zararı yaratır. Halk sağlığını olumsuz etkiler.
Sayın Bakanım,
TASLAK YÖNETMELİĞİMİZDE REKLAMIN ve KONTAKT LENS İNTERNET SATIŞLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK DÜZENLEME, TC Sağlık Bakanlığı, Müsteşarı SAYIN Prof. Dr. Nihat TOSUN ‘un imzasını bekliyor.
Reklam ve kontakt lens internet satışları ile ilgili bir düzenlemenin, yeni hazırlanan yönetmelik içerisinde yer almaması için, Konfederasyon olarak yaptığımız bütün çalışmalar ve itirazlar maalesef dikkate alınmamıştır.
Aldığımız bilgilere göre, 5.000 gözlükçünün ve 24 gözlükçü meslek kuruluşunun karşı olduğu reklam ve internet satışlarına izin veren düzenlemenin imza için Sayın Müsteşarımız Prof Dr. Nihat TOSUN un imzasını beklediğini öğrenmiş bulunuyoruz.
Sınırlı sayıda sermaye gurubunun, teşkil ettiği, üye sayısını çok göstermek amacıyla, firma çalışanlarının ve firma sahiplerinin de üye olduğu, bizleri temsil etmeyen, tedarikte ve perakende de tekel oluşturmak isteyen, mesleğimizi bir sağlık mesleği değil de. “teknik ve ticari bir meslek olarak” algılayan ve düzenlemek isteyenlerin talep ve isteklerin dikkate alındığı görülüyor.
Orta ve uzun vade de, reçete ile yapılan ve satılan optik ürünlerin reklamları ile Halk sağlığı göz ve görme sağlığı olumsuz etkilenir. Mesleğimize olan saygı ve güven azalır. Reklam sektör pazarının gelişmesini de sağlamaz. Bu sadece reklamı yapan firmanın pazarını genişletir. Kamunun tasarruf etmeye çalıştığı kıt kaynakları, sermaye sahiplerine aktarılması sağlanır. Reklam maliyetleri ile ürün fiyatı ve harcamaları artar. Devletin sağlık ödemesi yaptığı bir alanda reklam yönlendirme, talep yaratarak kamu zararı, haksız rekabet ve haksız kazanca sebep olur. Geleneksel müesseselerin bu reklamları verecek finans kaynağı olamayacaktır. Reklamla yaratılacak rekabet, orantısız güç kullanımına sebep verecek geleneksel müesseselerin olumsuz etkilenmelerine yüzlercesinin kapılarına kilit asmalarına neden olacaktır. Ayrıca tartışılan konunun öznesi insan sağlığıdır. Ticari değildir. Gözlükçüler Eczacılar, Tabipler gibi kamuda istihdam dahi edilmemektedirler.
SİGORTA REÇETEM LE GELDİM HEMDE İKİ GÖZLÜĞÜ BEDAVAYA ALDIM diye reklamlar yapılmaktadır. Bu reklamın yapılmasına izin verilmesi sürdürülmesi kamu zararı yaratacak düzenlemelere izin verilmesi, mesleğimizi itibarsızlaştırır saygınlığını ve güvenilirliğini azaltır.Halk sağlığını olumsuz etkiler.
.
1994 yılında Türkiye’nin taraf olduğu ‘Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi’ uyarınca, ülkeler arası yayıncılıkta reçeteye tabi ilaç ve reçeteye tabii tedaviler için reklâm yapılması kesin olarak yasaklanmıştır.
Reklama Gerekçe olarak 5193, deki 11 ci madde reklama izin verdiğini söylüyorlar.
.
Bize gerekçe olarak şu söyleniyor ne yapalım kanunu 11 ci maddesinde gerçeğe uygun reklam yapamaz yazıyor. Bu gerekçeyi kabul edemeyiz. Hekim tarafından reçete ile yazılan ilaç ve TEDAVİLERİN reklamı yapılamaz bu genel hüküm bizim reklamlarında bu hüküm çerçevesinde değerlendirilmesi gereklidir. Başka bir ifade ile 11 ci madde de kastedilen, gerçeğe uygun olmayan reklam, hekim reçetesi ile yazılan yapılan tedavi reklamının yapılmasına izin vermektir.
Gözlük mutlaka hekim reçetesine göre kullanılabilen sadece gözlükçü tarafından üretilebilen ve satılabilen bir sağlık gerecidir. Sağlık alanında yapılan reklamların sektörün gelişimine, bir yararı yoktur. Reklamı yapanın pazarını genişletir, talep oluşturur tüketimi artırır kamu zararı yaratır. Yaptığımız meslek sağlık mesleği midir? Bunda şüphe yoktur. 5193 sayılı meslek kanunumuzun amaç bölümünde TOPLUMUN VE FERTLERİN SAĞLIĞININ KORUNMASI YASA İLE GÖZLÜKÇÜLERE EMREDİLMİŞTİR.
Reklam yapılarak toplumun sağlığı ve yasa hükmü nasıl uygulanacaktır?
.
Türkiye de sadece göz hekimi gözlük reçetesi yazmakla yetkilidir. Hekim tarafından yazılan cam numaraları meslek bilgimizi de katarak gözlük üretilmekte göz ve görme sağlığının korunması ve devamlılığı sağlanmaktadır. Biz bu ürünlerin raftan alarak sadece satıcısı değiliz aynı zamanda üreticisi ve Sağlık danışmanıyız. Bu ürünlere 2 sene garanti servis hizmeti sunmaktayız.
.
SUT alternatif tıp ve estetik cerrahi dışında her tedavi için ödeme yapmaktadır. Yaptığımız hizmet sağlık hizmet sunumu olduğu içinde ödeme yapılmaktadır.
Örneğin çocuklarda şaşılık, göz 6 kas ile hareket eder. Kaslardaki bu uyumsuzluk 6–7 yaşına kadar 50 TL lik bir gözlükle düzeltilebilir. Aksi takdirde cerrahi işlem pahalı ve risklidir. Keretokonus korneanın öne doğru bonbelenmesidir. Sert kontakt lenslerle tedavi edilebilir, bu lensleri SGK kurumu da öder, kornea yanıkları, binoküler görme bozuklukları prizmatik camlarla tedavi edilebilir. Az görenler için teleskopik gözlükler tedavidir. Esasen görme kusurları da DSÖ tarafından hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu örnekler sayısız çoğaltılabilir.
Gözlükçüler ve Optisyenler konfederasyonu 24.02.2011 tarihinde 11/30 sayılı yazısı ile TC Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık genel Müdürlüğüne şöyle bir soru soruyor?
5193 sayılı Optisyenlik Hakkında kanuna göre, reçete ile satılan gözlük camı ve çerçeveleri ile ilgili Optisyenlik müesseseleri İNTERNET, GÖRSEL VE YAZILI basında reklâm yapıp yapamayacağı konu alan yazımıza Bakanlığın 19 Nisan 2011 tarih ve B.10.0.IEG. 0.17.00.04 sayılı Bakan Adına imzalı, Doç Dr Levent Altun imzalı verdiği cevapta, “REÇETE İLE SATILAN ÜRÜNLERDE KAMPANYA YAPILAMAYACAĞI İFADE EDİLİYOR. ”
İlaç Eczacılık genel müdürlüğünün reklâmlarla ilgili hukuki görüşünü okumak için lütfen aşağıdaki linkli tıklayınız.
TC Sağlık Bakanlığımız Reklamlarla ilgili hukuki görüşünden neden ve hangi gerekçe ile geri adım atıyor? 5.000 gözlükçünün, 24 gözlükçü meslek kuruluşunun istemedi reklâmları neden sektöre dayatıyor, ısrar ediyor?
Reçete ile satılan ürünlerin Reklamı talebi ve Sağlık harcamalarını artırır. Kamu zararı yaratır. Halk sağlığını olumsuz etkiler.
Bizler birer sağlık çalışanıyız. Gözlüğün Optisyenlik müesseseleri tarafından reklamının yapılmasının halk üzerinde yanlış anlaşılmalara sebep olacağını, halk sağlığının ciddi şekilde zarar göreceğini, özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile reklamın son derece yanıltıcı bir hal alacağını, büyük kamu zararına neden olacağına inanıyoruz. Yeni düzenlemenin de hayata geçirilmeden durdurulmasını taraflarca yeniden müzakere edilmesi için ilgililere emir ve müsaadelerinizi saygılarımızla arz ederiz. ../01/2013
Adı Soyadı
…..…..Optik
İmza
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
şimdi yolladım.eline,emeğine sağlık nuri abi.izmir e selamlar.
umarım çektiğimiz ve gönderdiğimiz faksların sonuçları olumlu olur.
TÜM OPTİSYENLER ve GÖZLÜKÇÜLER FEDERASYONU NUN MAİL VE FAKS İÇİN HAZIRLADIĞI ÇALIŞMA METNİ Tarih : 21/01/2013 Sayı : 21 Konu : Optisyenlik Müesseselerinde Reklâm ve E-Ticaret Hk. TC. SAĞLIK BAKANI Sn. Prof. Dr. Recep AKDAĞ Sayın Bakanım, Sağlık bakanlığımızın 22596 sayılı yönetmelikle ilgili yaptığı yeni yönetmelik çalışmasında aldığımız bilgilere göre sona gelindiği, reklâm ve internet satışlarına izin veren düzenlemenin imza için müsteşarımız Sayın Prof Dr. Nihat TOSUN un imzasını beklediğini öğrenmiş bulunmaktayız. Yeni yönetmelik çalışmalarında Tıbbi Cihaz Kurum Başkanlığı tarafından Konfederasyonumuzdan görüş talep edilmiş, yönetim kurulumuz konunun önemine istinaden toplum ve halk sağlığı, kamunun menfaatleri gözetilerek bir çalışma yapmıştır. Fakat… Read more »
Bugün Sabah, çok sevdiğim değerli meslektaşım sayın Nuri GİZER den aşağıdaki maili aldım. Çok sade açık, akıcı bir Türkçe ile kaleme alınmış Çokta beğendim. Ben bu metini hem Bakanımıza hem de müsteşarımıza gönderdim. Elelrinize sağlık sayın meslektaşım .Teşekkür ederim Saygılarımla Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ TC Sağlık Bakanı Bakanlığınız ilgili birimlerince hazırlanan, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanunumuzun yeni taslak yönetmeliği içinde, yürürlükte bulunan yönetmeliğimizde uygulamada tartışmalara neden olan reklam konusunun hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde önünün açıldığı ve Bakanlığınız Müsteşarlığında imzada olduğu duyumu almış bulunmaktayım. Bakanlığınız Kanun ve Mevzuatına bağlı çalışan bir işyeri sahip ve mesul müdürü olarak, reçete ile… Read more »