Sahte ve kaçak ilaçların internet üzerinden satışının engellenmesi amacıyla 96 ülkede düzenlenen operasyonun Türkiye ayağı dün bitti. Dünyada 3 bin, Türkiye’de 475 internet sitesi kapatıldı. İnternette illegal sitelerden satın alınan ilaçların yüzde 50’si sahte. Her yıl 1 milyondan fazla insan, sahte ilaç sebebiyle hayatını kaybediyor. Antibiyotikler yüzde 42 ile başı çekiyor. Sağlık Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim […]
29 Haziran 2013 - 17:34 'de eklendi.
Sahte ve kaçak ilaçların internet üzerinden satışının engellenmesi amacıyla 96 ülkede düzenlenen operasyonun Türkiye ayağı dün bitti.
Dünyada 3 bin, Türkiye’de 475 internet sitesi kapatıldı. İnternette illegal sitelerden satın alınan ilaçların yüzde 50’si sahte. Her yıl 1 milyondan fazla insan, sahte ilaç sebebiyle hayatını kaybediyor. Antibiyotikler yüzde 42 ile başı çekiyor.
Sağlık Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile ortak yürüttüğü çalışma kapsamında sahte ilaç satan 475 internet sitesine erişimi durdurdu.
Sahte ve kaçak ilaçların internetten satışının engellenmesi amacıyla 96 ülkede düzenlenen ‘Pangea Operasyonu’nun Türkiye ayağı dün bitti. Operasyon kapsamında 6 günde Türkiye’de 475, dünya genelinde ise 3 bin site kapatıldı.
Sitelerin çoğunluğunu, cinsel içerikli ve zayıflamaya yardımcı ilaç satan online eczaneler oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre internette illegal sitelerden satın alınan ilaçların yüzde 50’si sahte.
Dünya genelinde ise her yıl 1 milyondan fazla insan, sahte ilaç sebebiyle hayatını kaybediyor. Piyasadaki sahte ilaç oranında antibiyotikler yüzde 42 ile başı çekiyor. Antibiyotikleri, yüzde 18 ile psikolojik tedavi için kullanılan ürünler takip ediyor.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hazırladığı rapora göre internetin yaygınlaşmasıyla ilaç sahteciliği büyük artış gösterdi. 2005’ten bu yana ele geçirilen sahte ilaç oranı yüzde 400 arttı. Önlem alan Sağlık Bakanlığı bu yıl 3. kez katıldığı ‘Pangea Operasyonları’ çerçevesinde 475 siteye erişimi durdurdu. Bankalararası Kart Merkezi ile de anlaşan bakanlık, internetten kredi kartıyla alışveriş imkânını ortadan kaldırdı.
Böylelikle elektronik olarak ödeme yapılmasının önüne geçildi.
Facebook’tan hap satarken suçüstü yakalandı
Pangea Operasyonları kapsamında Türkiye genelinde araştırma yapan Emniyet, sahte ilaç satan bir firmayı Bursa’da takibe aldı. Ekipler tarafından salı günü yapılan operasyonda, firmanın Facebook hesabı üzerinden vücut geliştirici ve güç artırıcı ilaçlar satıldığı tespit edildi.
Ali Hoca lakaplı şahsın işyerine, ikametine ve aracına yapılan baskınlarda çeşitli markalara ait sahte cinsel gücü artırıcı 79 adet hap, içeriği belli olmayan 800 adet hap, 320 kutu bitkisel sporcu gıda takviyesi, 147 adet enjektör, 64 adet ampul iğne, 1 adet solüsyon ele geçirildi. Yakalanan şüpheli, mahkemeye sevk edildi.
ZAMAN/İLYAS KOÇ
Küresel Kalkınma İçin Gözlük Kullanımı’ raporunu hazırlayan ...
Rodenstock önümüzdeki aylarda Regen tesisini saf bir mühendi...
Orta Vadeli Program (OVP), kredi kartı ve kredi kullanımına ...
Mahkeme kararı doğrultusunda optik gözlük camlarının hastala...
AB'nin MDR düzenlemesinin Türkiye'de de yürürlüğe girmesi so...
“Silhouette Evi kişisel deneyime odaklanıyor. Schmied, Buras...
Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...
Küresel gözlük pazarı büyüklüğünün 2022'de 170,53 Milyar ABD...
Türkiye’de her üç çocuktan birinin göz bozukluğu yaşadığı ve...
Kollarınızı iyice uzatmadan yakını okuyamayacak duruma geldi...