TÜMGÖZDER Genel Başkanı İsa Alpat, Türkiye’de 5 bin 191 gözlükçü bulunduğunu söyledi. Murat Kaya – Tüm İşveren Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği (TÜMGÖZDER) Genel Başkanı İsa Alpat, Türkiye’de 5 bin 191 gözlükçü bulunduğunu belirterek, “Bunlardan optisyen diploması olmayan 2 bin 500’ü kapatılma riskiyle karşı karşıya” dedi. Alpat, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 5 bin 191 gözlükçüden 500’ünün ilkokul, 2 […]
06 Temmuz 2013 - 13:50 'de eklendi.
TÜMGÖZDER Genel Başkanı İsa Alpat, Türkiye’de 5 bin 191 gözlükçü bulunduğunu söyledi.
Murat Kaya – Tüm İşveren Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği (TÜMGÖZDER) Genel Başkanı İsa Alpat, Türkiye’de 5 bin 191 gözlükçü bulunduğunu belirterek, “Bunlardan optisyen diploması olmayan 2 bin 500’ü kapatılma riskiyle karşı karşıya” dedi.
Alpat, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 5 bin 191 gözlükçüden 500’ünün ilkokul, 2 binin ise lise mezunu olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığının yayımladığı yönetmeliğe göre, optisyenlik alanında en az ön lisans düzeyinde mesleki eğitim veren yüksekokullardan mezun olanların “optisyen” unvanını kullanabileceğine dikkati çeken Alpat, bu eğitime sahip olmayanların ise optisyen sertifikası sahiplerini sorumlu müdür olarak çalıştırmak koşuluyla iş yeri açabildiğini belirtti.
Mesul müdürün işten ayrılması halinde ruhsatın iptal edilerek iş yerinin kapatılacağını ifade eden Alpat, şunları söyledi:
“Birçok üniversite şu anda optisyenlik programı açıyor ama herkesin yükseköğretime devam etme şansı yok. Bu sorunun çaresi, Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesinin açıköğretim programlarıdır. Biz yıllardır bu işi yapıyoruz ve işimizin de ustasıyız. Bunun için uzaktan eğitim programlarına geçiş hakkı istiyoruz. Deniyor ki ‘uygulamalı dersler var, uzaktan eğitim programı olmaz.’ Bizler zaten uygulamaları iş yerlerimizde yapıyoruz, sadece teorik dersleri internet üzerinden almak istiyoruz. Okul bitiminde ise diplomamızı alıp kendi ruhsatımızla iş yerimizi gönül rahatlığıyla açmak istiyoruz.”
Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerden sonuç alamadıklarını belirten Alpat, “Bir başkasının diplomasıyla iş yeri açabiliyorsunuz ancak bu kişi diplomasını alıp gittiği anda iş yeriniz kapatılma riskiyle karşı karşıya kalıyor. İş yerinde 5 kişi istihdam ediyoruz, onca masraf yapıyoruz ancak bu kişi başka bir gözlükçü 50-100 lira fazla verince diplomasını alıp gidiyor” diye konuştu.
Anadolu Üniversitesinde optisyenlik alanında bölüm açılmasını, açıköğretimde iki yıl eğitim alıp iş yerlerine kendi diplomalarını asmak istediklerini dile getiren Alpat, “Mevcut sistemde biz düz lise mezunu olduğumuz için istesek de optisyenlik bölümlerine sınavsız geçiş yapamıyoruz.
Puanları da yüksek olduğu için sınavlarda başarılı olamıyoruz” dedi. – Niğde
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Bende Yıllarda mesul müdürlük yaptım Şimdi Çok şükür kendi mağazamı açtım İzmirde.
Diplomaya verdiğiniz Paralar Gözünüze bu kadar batıyorsa Girersin sınava Kazanırsın 2 sene dükkanını kapatır diplomanı açarsın yeniden.
En fazla 2 sene çalışmayan dükkana kira ödemiş olursun.Madem bu mesleği yıllardır yapıyosun 1992-93 te sınav açıldı 2004 de Kurs açıldı optisyenlik bölümleri 1996 dan beri faal Sadece 2006-2012 arasında SINAVSIZ Geçiş vardı.Diğer yıllar niye gidip almadınız.
Ayrıca Hiçbir optisyen 100 tl için Yıllarca çalıştığı yeri bırakıp gitmez.İtibarını zedelemez Zedeletmez. Mutlaka bir Güvensizlik olmuştur Ondan.Hatayı birazda kendinizde arayın.
her şey nasip nasip olmadıktan sonra hiç bir şey olmaz diploması olupta bu işten ekmek yiyemeyenlerde var her şey ALLAH ‘ın nasibi…..
öncelikle isa beye tşk etmek istiyorum isa başkan haklıu bizler zaten bu mesleği icra ediyoruz bazı optisyenlere 100tl fazla verildiği zaman hemen işi bırakıp gide biliyor peki hiç düşünüyormu bu dükkan optisyen bulabilirmi nezaman nasıl bulabilir işte bizler bunu istemiyoruz hakkımız olan uzaktan eğitim istiyoruz siz optisyenler gelinde doğu ve güney doğuda optisyen bulabilirmisiniz yoksa bulamazmısınız işte ozaman biz gözlükçülerin sıkıntısını anlarsınız doğu ve güney doğuda diploma sıkıntısı çok yetkililere sesleniyorum gelin bizimsıkıntılarımızı görün optisyenler doğuya ve güneydoğuya gelmiyorlar gelende 3000tlden ağzını açıyor yeter diyoruz sesimize kulak verin saygılarımla
kemal bey e katılıyorum doğuda optisyen bulmak çok zor neler çektiğimizi çekenler bilir ben şuan 2500tl optisyene veriyorum sırf doğu olduğu için…
murat bey doguluyum optisyelik mezunuyum ve işsizim optisyen bulmak zor degil doğuda optik sektorunde iş yok.
İsa bey Tümgözder isimli derneğin başkanısınız ama anlaşılan şahsınızın gözlükçülük ruhsatnameside yok. Gözlükçü enflasyonu yaşanan şu günlerde mesleği iyice batırmak için uğraştığınızın farkındamısınız..sadece bir diploma sahibi olmak için uğraşıyorsunuz ama bu kadar yüksekokul varken birde sizin dediğiniz gibi diploma verilirse o diplomaları alır tuvalet kağıdı yaparsınız.başka bir işe yaramaz..Dernek kurmak için izin bile almaya gerek olmayan şu zamanda dernek kurabilirsiniz ama kanun değiştirmek dernek kurmak kadar kolay değildir.
diploma diye bu kadar ortalığa düşülmesine bir anlam veremiyorum, hemen hemen bütün ünv.optisyenlik bölümü açılıyor ve çok düşük puanla alım yapılıyor. türkiyede zaten diploma açığı yok artık fazlası var,.sizdeki bu diploma sevdasını bir türlü anlamıyorum