Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yardımcı eczacılık ile ilgili esasları içeren kılavuzu yayımladı.
30 Aralık 2018 - 1:44 'de eklendi.
Yardımcı Eczacı Yerleştirmesi ve Çalıştırılmasına Dair Usul ve Esasları içeren düzenlemeye göre, mezun olduktan sonra serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen eczacılar, 1 yıl süreyle “yardımcı eczacı” olarak eczanelerde çalışacak.
2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültelerine giren öğrencileri kapsayan düzenlemeyle, yeni mezunların eczane açmadan önce “eczane eczacılığı” hakkında bilgi ve mesleki deneyim edinmeleri amaçlanıyor.
Ayrıca, eczacının hastalara verdiği hizmet kalitesinin ve süresinin artırılması, eczacı başına düşen hasta sayısının azaltılarak hastaların eczacılık hizmetlerinden daha etkili bir biçimde yararlanması hedefleniyor.
Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacı, çalışabileceği eczaneyi kendisi belirleyebilecek.
Eczacı, çalışacağı eczaneyi bulamaz ise bölge eczacı odasına başvuracak. Eczacı odası, müracaat sırasını dikkate almak suretiyle, eczanelerin ciro bilgisi ve reçete dağılımını da dikkate alarak yerleştirme yapacak.
Cirosu yıllık 2 milyon 300 bin lira ve üzerinde olan eczaneler yardımcı eczacı çalıştıracak.
Kılavuz yayımlanmadan önce serbest eczanelerde çalışmaya başlayanlar, yardımcı eczacılık süresini belgelendirecek ve çalıştıkları süre, söz konusu 1 yıldan düşürülecek.
Yeni mezun eczacılar, özel hastanelerde de yardımcı eczacı olarak çalışabilecek. Askerliğini hastanede eczacı olarak yapanlar da yardımcı eczacılık yapmış sayılacak.
Yardımcı eczacılar asgari ücretin en az 1,5 katı kadar ücret alabilecek. Alacakları maaş, eczacılarla aralarında yapacakları sözleşmeye göre belirlenecek. Yardımcı eczacılar ayrıca, eczanelerde ikinci eczacı olarak da çalışabilecek.
Bu uygulamanın belli tarihten sonra mezun olan Optisyenlere de gelmesi gerekmektedir. Böylece yeni mezun optisyenler meslek hakkında bilgi ve deneyim edineceği gibi yeteri kadar tecrübe edinmeden açılıp kapatılan müesseselerinde önüne geçilecektir.
Bunun yanı sıra yine eczacılarda olduğu gibi belli ciro tutarını geçen optiklere de yardımcı optisyen çalıştırma zorunluluğu gelmelidir. Bu iki yeniliğin bir çok problemi çözeceği gibi aynı zamanda mesleki profesyonelliği sağlayıp, işsiz optisyen açığını da eritecektir. Bu konuda tüm meslektaşlarımızı sektörümüzdeki gelişmeleri yakından takip etmeye davet ediyorum.
Ferhat Yaşar
Optisyen – Sağlık Yöneticisi
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...