Dünya corona virüs salgını ile mücadele ederken corona virüs pandemisinin ardından küresel sistem nasıl şekillenecek? Salgın sonrası nasıl bir küresel ekonomi ile karşı karşıya gelinebilir?
03 Mayıs 2020 - 20:22 'de eklendi.
An itibarıyla dünyada 500 binden fazla vakaya ve 24 binden fazla ölüme neden olan corona virüs salgını, seyahat ve turizmden medyaya, e-ticaretten eğlenceye kadar birçok farklı sektörü etkisi altına aldı.
Gözlük sektöründe işler yüzde 90 düştü
Salgın hastalık nedeniyle hastanelerde göz muayenesinin yapılamaması ve reçete üretilememesi nedeniyle ortalama ayda SGK kurumuna 100 reçete yapan müesseselerin SGK kurumuna yapmış olduğu aylık reçete sayıları 5-7 adete düştü.
Sektörün Tedarik kısmında ise bazı tedarik firmaları, müesseselerden alınan çek ve senetleri teminat olarak göstererek çekilen kredilerle getirilen ürünlerin, optisyenlik müesseselerine sevkinin yapılmış olmasına rağmen pandemi nedeniyle tahsilatının yapılamamış olması ve doların 7.00.-TL ye çıkması bir çok tedarik firmalarımızı da zor duruma soktu.
Gözlük Sektörünü neler bekliyor
Pandeminin ardından yeniden çarkların işlemeye başlaması ile birlikte kenarda yedek akçeleri olmadan bu işi yapmak zorlaşacak. 2020 yılı içinde müesseselerde satılmak üzere alınan güneş gözlükleri artık 2021 yılının yaz sezonunda vitrinleri süsleyecek. Yeni ürün alışlarında vadeler kısalabilecek!
Haber ve medya sektörü yüzde 2,07 artış gösterdi
Her ne kadar optik sektöründe düşüş olsa da haber ve medya sektöründe durum tam tersi. Gündemin yarattığı haber alma ihtiyacı sektörde yüzde 2,07’lik artışa neden oldu. Hukuk ve devlet bazlı aramalarda ise yüzde 12,21 oranında bir artış gözlemlendi.
Teslimat sektöründe yüzde 7,8’lik artış
E-ticaret ve alışveriş sektöründe ise geçtiğimiz haftaya oranla yüzde 1,57’lik bir düşüş mevcut. Teslimat sektöründe ise yüzde 7,8’lik bir artış görüyoruz. Evde kalma sürelerinin arttığı bu dönemde bunun şaşırtmayan bir yükseliş olduğunu söyleyebiliriz.
Streaming servislerine olan talep yüzde 9,07 arttı
Sosyal ağların kullanımı yüzde 7,33 oranında artarken, dijital streaming servislerinin kullanımı da yüzde 9,07 oranında arttı.
Salgının etkisini en yoğun hissettirdiği sektör hiç şüphesiz seyahat ve turizm sektörü oldu.
Virüs küresel olarak yayıldıkça, ülkeler yavaş yavaş sınırlarını kapatmaya başladı. Seyahat kısıtlamaları getirildi ve birçok ülkede yabancı bir ülkede tatil yapmak riskli hale geldi. Turizm endüstrisini izlemek, corona virüsün küresel ekonomiyi nasıl etkilediğini anlamamızı sağlıyor.
Hava yolculuğunda yüzde 34,02 düşüş
Sektörü alt başlıklar halinde uçak seyahati, oteller ve araç kiralama şeklinde ayıran SimilarWeb, otellere giden trafiği yakından izlemenin, salgının etkisinin büyüklüğü ve normalliğe dönüşün erken sinyali hakkında bir fikir verebileceğini belirtiyor. Verilere baktığımızda hava yolculuğunun yüzde 34,02, konaklama ve otellere olan talebin yüzde 38, 83 ve araç kiralamanın yüzde 32,52 oranında düştüğünü görüyoruz.
Küresel ekonomik büyümenin virüsten kaynaklı olarak 2020’de ne kadar zarar göreceği öncelikle salgının bahar ayları içerisinde kontrol altına alınıp alınamamasına bağlı olarak değişim gösterecektir. Alınan ekonomik tedbirlerin etkinliği de diğer bir temel belirleyici unsurdur.
Ticaret Bakanı Bolat'tan ek gümrük vergisi açıklaması: Amacı...
Optometri ve optisyenlik birbiriyle bağlantılı meslekler olu...
“Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar B...
Louis Vuitton’dan Dior’a birçok lüks markası olan LVMH, spor...
Ekim ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...
Sektörümüzde haksız kazanç elde edilmesine yönelik her türlü...
211 bin 770 adet numaralı ve güneş gözlüğü ile çerçevenin ya...
Ülkelere Göre Gözlük Ve Kontakt Lens Kullanan Nüfusun Yüzdes...
OECD tarafından yayınlanan "2023 Health at a Glance" Raporun...
Uzun ve kısa boylu iki kişinin ekranla arasındaki mesafeye v...