Hiçbir yakınması olmasa bile her çocuğun düzenli olarak göz muayenesinden geçmesi gerekiyor.
31 Ekim 2020 - 15:07 'de eklendi.
Çocuklarda görme kaybı yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi okul başarısını da düşürüyor.
Üstelik sanılanın aksine görme problemleri bazen ailelerin fark edemeyecekleri şekilde belirtisiz olarak ilerleyebiliyor. Bunun sonucunda da kalıcı görme kaybı gelişebiliyor!
Okul çağındaki çocuklarda en sık ise şaşılık, yalancı şaşılık, göz tembelliği ve kırma kusurları görülüyor… Okula başlayacak olan çocukların yaklaşık yüzde 10’unda yaşına göre okuma-yazma zorluğu tespit ediliyor.
Bunun altında en sık yatan neden ise görme problemleri.Okul çağında en sık görülen 4 görme problemi:
Şaşılık
Bir nesne veya noktaya bakarken her iki gözün birlikte bakması gerekiyor. Gözlerden biri istenen hedefe bakarken diğerinin başka bir noktaya bakması ise “şaşılık” olarak adlandırılıyor. Çocukluk döneminde meydana gelen şaşılıklarda çocuk, genellikle bir gözünü tercih ederek devamlı olarak o gözü kullanıyor. Bunun sonucunda diğer gözde tembellik gelişiyor. Her şaşılık, anne, baba veya yakınlarının anlayabileceği şekilde ileri düzeyde olmayabiliyor. Hatta bazı şaşılıklar basit bir muayeneyle bile tespit edilemeyebiliyor ve ileri incelemeler gerekebiliyor. Şaşılıkların bir kısmı uygun gözlük camı ile düzeltilebiliyor. Kapama tedavisi ile kayan gözün daha iyi odaklaması sağlanabiliyor.
Yalancı şaşılık
Bazen şaşılığı taklit eden durumlar da görülebiliyor. Bunlara “yalancı şaşılık” deniyor. Göz kapaklarında oluşan bozukluklar veya burun kökü basıklığı gibi durumlarda yalancı şaşılık oluşabiliyor. Gerçek veya yalancı şaşılığın ayrımı ise ancak göz hastalıkları uzmanları tarafından yapılabiliyor. Tipi ne olursa olsun her tip kayma önemli. Bu yüzden kaymanın, bir an önce teşhis edilerek tedavi ve takip planının yapılması gerekiyor.
Göz tembelliği
Herhangi bir görme sinir tabakası veya görme sinir yolu hastalığı olmadan. görmenin tam görme seviyelerinin altında olması olarak tanımlanıyor. Görme sinirleri doğum sonrası görüntüler ile birlikte gelişimini tamamlıyor. Göz tembelliği; görme sinir tabakası üzerine düşen görüntünün bulanık olmasına neden olabilecek bir hastalık sonrası görme sinirinin tam olarak gelişmemesi sonucu oluşuyor. Genellikle tek bir gözde açığa çıkıyor ve bu nedenle aileler veya yakınları tarafından çok zor tespit edilebiliyor. Fark edildiğinde ise çoğunlukla tedavide çok geç kalınmış oluyor. 8-9 yaş civarında beynin görme algısı gelişimi tamamlandığı için göz tembelliğinde erken tanı, tedaviden başarılı sonuç alınabilmesinde büyük önem taşıyor. Aksi halde göz tembelliği kalıcı bir sorun haline dönüşebiliyor.
Tek gözde kırma kusuru, tek gözde kayma, bebeklikte uzun süren kapak problemleri (doğuştan görme eksenini örten kapak düşüklüğü, enfeksiyon veya travma kaynaklı kapak ödemi) göz tembelliğine yol açabiliyor. Göz tembelliği varsa görme sinirinin daha iyi çalışması için uygun gözlükle beraber bir gözü kapama tedavisi uygulanıyor.
Kırma kusurları
Çoğunlukla genetik geçişli oluyor. Yaş dönemi ile derecesi değişebiliyor. Bilgisayar kullanımı, yakından TV seyretmek ve yakından kitap okumak mevcut kırma kusurlarını ortaya çıkarabiliyor veya ilerletebiliyor. Kırma kusurları 3 şekilde görülüyor:
•Miyopi: Uzağı bulanık görmek.
•Hipermetropi: Yakını net görememek.
•Astigmatizma: Göz yuvarlağı çaplarının düzensiz olması sonucu uzak ve veya yakını gölgeli görmek.
Yapılan muayenelerde kırma kusuru varsa (miyopi-hipermetropi veya astigmatizma) gözlükle en iyi görme seviyesi sağlanıyor.
Her çocuk ilk 6 ay içinde göz muayenesi olmalı
Doğuştan katarakt, glokom veya göz kapağı düşüklüğü gibi her anne babanın dikkatini çekmeyebilecek göz hastalıklarının ilk haftalarda tespit edilebilmesi çok önemli. Bu sorunlara erken müdahale edilmezse göz tembelliği ya da körlükle sonuçlanabilecek sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle her bebek, risk faktörü olsun ya da olmasın, doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesinden geçmeli. İlk muayenesinde herhangi bir sorun tespit edilmeyen bir çocuk, yaklaşık 2.5-3 yaş civarında tekrar göz muayenesi olmalı. En geç 3 yaşında muayene olan çocuk bir problem tespit edilmemişse 5 ve 7 yaşında tekrar değerlendirilmeli. Okul başladıktan sonrada da yılda bir kez göz muayenesi olmalı.
Çocuğunuzda görme problemi olduğunu nasıl anlarsınız?
•Uzaktaki yazılara bakarken gözlerini kısması
•Başını eğmesi, nesnelere çok yakından bakması
•Okuma ve yazma sonucu baş ağrısı yaşaması,
•Okurken kelime ya da satır atlaması
•Cümleleri eliyle takip etmesi,
•Yazarken satırı düzgün takip edememesi
•Bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması
•Baş pozisyonu geliştirmesi
•Okurken kelimelerin bulanıklaştığını ya da kaydığını ifade etmesi
•Televizyonu yakından seyretmesi
•Gözlerinde sulanma
•Güneşli havalarda tek ( hep aynı göz) gözünü kapaması
Bu şikayetler ödevlerini yaparken zorlanması; okuma ve yazmada isteksiz olması ve ders takibinde yetersiz kalması gibi durumlarla ortaya çıkarabiliyor. Çocuklarında bu tür yakınmalara gözlemleyen ailelerin, bir hekime başvurmaları, çocuklarının okul başarısı açısından büyük önem taşıyor.
Küresel Kalkınma İçin Gözlük Kullanımı’ raporunu hazırlayan ...
Rodenstock önümüzdeki aylarda Regen tesisini saf bir mühendi...
Orta Vadeli Program (OVP), kredi kartı ve kredi kullanımına ...
Mahkeme kararı doğrultusunda optik gözlük camlarının hastala...
AB'nin MDR düzenlemesinin Türkiye'de de yürürlüğe girmesi so...
“Silhouette Evi kişisel deneyime odaklanıyor. Schmied, Buras...
Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...
Küresel gözlük pazarı büyüklüğünün 2022'de 170,53 Milyar ABD...
Türkiye’de her üç çocuktan birinin göz bozukluğu yaşadığı ve...
Kollarınızı iyice uzatmadan yakını okuyamayacak duruma geldi...