Her geçen gün sektörde çığır açacak yeni yöntemlere başvuran araştırma ve pazarlama dünyası, şimdi de “Eye Capture” ile tanıştı. Klasik pazarlama yöntemlerini ve vazgeçilmez anketleri geride bırakan bu araştırma yöntemi, kızılötesi bir gözlük sayesinde tüketicinin reklama veya bir ürüne tepkisini bakışlarıyla ölçüyor. Reklam ve pazarlama dünyası artık tüketicinin düşüncelerini, tepkilerini herhangi bir soru sorma gereği […]
12 Mart 2011 - 17:33 'de eklendi.
Her geçen gün sektörde çığır açacak yeni yöntemlere başvuran araştırma ve pazarlama dünyası, şimdi de “Eye Capture” ile tanıştı.
Klasik pazarlama yöntemlerini ve vazgeçilmez anketleri geride bırakan bu araştırma yöntemi, kızılötesi bir gözlük sayesinde tüketicinin reklama veya bir ürüne tepkisini bakışlarıyla ölçüyor.
Reklam ve pazarlama dünyası artık tüketicinin düşüncelerini, tepkilerini herhangi bir soru sorma gereği duymadan bakışlarıyla ölçüyor.
Araştırma sektöründe büyük bir devrim niteliğinde olan ve ”Eye Capture” adı verilen bu yöntemde kızılötesi teknolojili gözlükler kullanılıyor.
Teknoloji harikası bu gözlükler sayesinde insanların bakışları ölçümlenerek reklama ya da ürüne karşı tepkileri ortaya çıkarılabiliyor.
Göz hareketlerini kaydederek insanın dikkatini ölçebilen gözlük, araştırma sektöründe bir devrim yaratırken perakende ve reklamda yeni bir dönemin kapısını açıyor.
Kızılötesi teknoloji kullanılarak bakılan noktaları işaretleyip kaydedilebilmesini sağlayan ”Tobii” gözlük, sorularla cevap aranılan tüketici düşüncelerini, beğenilerini, duygularını artık göz hareketleriyle elde edebiliyor.
İlk olarak Millward Brown araştırma şirketi tarafından kullanılmaya başlanan bu yöntemle, izleyicinin nereye baktığı, malzemeyi ne şekilde algıladığı, nelerin dikkatini çektiği, neleri hiç görmediği, hangi unsurların zor anlaşıldığı gibi birçok soruya cevap bulunuyor.
Pazarlamada kullanılan tüm materyallerin tüketici üzerindeki etkisi ile ilgili detayları inceleyebilen yöntemde kızılötesi gözlükler sayesinde tüketicinin baktığı alan, görsel unsurlarının izlenme süreleri, hareketli bir görsel malzemenin ne şekilde izlendiği, bakışın odaklandığı alanın sırası, sıklığı ve süresi belirleniyor.
Gözlükler, üzerinde bulundurduğu kamera ve minik mikrofon ile tüketicilerden alınan tüm tepkileri kaydedebiliyor.
DAHA OBJEKTİF SONUÇLAR ELDE EDİLİYOR
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan, toplanan tüm verilerin dijital ortama aktarılarak değerlendirildiği bu yöntem sayesinde pazarlama araştırmalarında objektif sonuçlara ulaştıklarını belirtti.
Khan, ”Bu yöntem ile cevapları tüketicinin gözünde açıkça görmek mümkün gibi gözükse de; tüketicinin baktığı noktayı net olarak saptadığımızda, özel yöntemlerimizle ‘bakarken görmediğini’ de ispat edebiliyoruz.
Teknolojiyi, klasik yöntemlerle ustaca harmanlayıp en doğru sonuca ulaşıyoruz” dedi.
Gözlüğün hangi noktaya bakıldığı bilgisini saniyede 30 hz kızılötesi ışın göndererek tespit ettiğini belirten Khan, ”Kayıt cihazına toplanan bu bilgilerin aktarıldığı bilgisayarlarda tüketicinin odaklandığı noktalar grafiklerle tespit ediliyor” diye konuştu.
Birçok uygulama alanı bulunan gözlüğün raflarda hangi noktaların dikkat çektiğini, kör noktaların nerelerde olduğunu da gösterdiğini belirten Khan, yöntemin böylece ürün yerleşiminden ambalaj tasarımına kadar birçok alanda doğru karar vermeye yardımcı olduğunu belirtti.
Betül Khan, ”Bir ürün ambalajının çekiciliğinin de somut olarak ölçümlendiği bu yöntemle ambalaj tasarımının nasıl algılandığını incelemek, güçlü ve zayıf noktalarını ortaya çıkartmak da mümkün oluyor” şeklinde konuştu.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...