Dr. Cüneyt Karaarslan, bilgisayar ekranına yakın çalışmanın ve yanlış ışık seçiminin, miyopi hastalığını ilerletebildiğine dikkat çekti. Gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net göremediği bir durum olan miyopi, çocukları büyüme çağında tehdit ediyor. Okul döneminin başlamasıyla birlikte aydınlatma sistemine dikkat edilmezse çocuklarda miyopi ilerlemesinin hızlanabileceğini söyleyen Dr. Cüneyt Kararslan, “Bilgisayar ekranına yakın […]
17 Mart 2013 - 0:22 'de eklendi.
Dr. Cüneyt Karaarslan, bilgisayar ekranına yakın çalışmanın ve yanlış ışık seçiminin, miyopi hastalığını ilerletebildiğine dikkat çekti.
Gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net göremediği bir durum olan miyopi, çocukları büyüme çağında tehdit ediyor. Okul döneminin başlamasıyla birlikte aydınlatma sistemine dikkat edilmezse çocuklarda miyopi ilerlemesinin hızlanabileceğini söyleyen Dr. Cüneyt Kararslan, “Bilgisayar ekranına yakın çalışmak ve yanlış ışık seçimi de bu süreci hızlandırabilir. Gece mutlaka karanlıkta yatmak gerekir.
Çünkü göz kaslarımızın tıpkı vücuttaki diğer kaslar gibi rahatlamaya ve gevşemeye ihtiyacı vardır” dedi. Dr. Karaarslan, ışığın her zaman gözün içinde var olan gözbebeğinin küçülüp büyümesini ve gözün uyum yeteneğini sağlayan kasların kasılmasına neden olduğunu hatırlatarak, “Bu kasların gevşemesi gerekir ki, miyopinin oluşumunu ve ilerlemesine katkıda bulunan mekanizmayı çalıştırmasın” dedi.
“Evde sarı ışık kullanın”
Çalışırken gözümüze direk gelen parlak ışıklardan korunulması gerektiğini ifade eden Dr. Karaarslan, şunları kaydetti:
“Parlak ışıklardan korunmamız gerek. Bilgisayar ekranımız kapalıyken eğer ekranda bir parlama ya da dışarıdan gelen ışığın yansıması oluyorsa ekranın yerini değiştirmemiz gerekebilir. Baktığımız ekran parlamamalı, çalışırken direk karşıdan gözümüze ışık gelmemeli. Evde tercihen gün ışığı (sarı) ışık kullanılması, beyaz ışığa göre daha avantajlı olacaktır.”
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...