a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Küçük camların ardındaki büyük çekişme

Türkiye güneş gözlüğü pazarı, 1 milyar liralık hacmi ve büyük potansiyeliyle yabancı şirketlerin gözbebeği oldu. Son iki yıldır pek çok ünlü marka Türkiye’ye geldi, yerel şirketleri ya satın aldı ya da onlarla ortaklık kurdu. Pazardaki büyüme beklentisi, bu sene için yüzde 40. NÜFUSUN yüzde 15’inin gözlük kullandığı Türkiye’de pazar, son dönemde iyice hareketlendi. Yabancı markaların […]

03 Eylül 2011 - 0:05 'de eklendi ve 3974 kez görüntülendi. A+A-

Küçük camların ardındaki büyük çekişme

Türkiye güneş gözlüğü pazarı, 1 milyar liralık hacmi ve büyük potansiyeliyle yabancı şirketlerin gözbebeği oldu. Son iki yıldır pek çok ünlü marka Türkiye’ye geldi, yerel şirketleri ya satın aldı ya da onlarla ortaklık kurdu. Pazardaki büyüme beklentisi, bu sene için yüzde 40.

NÜFUSUN yüzde 15’inin gözlük kullandığı Türkiye’de pazar, son dönemde iyice hareketlendi. Yabancı markaların Türkiye’de ciddi bir potansiyel görerek yatırım yapması, bu hareketliliğin en büyük nedeni.
Toplam optik piyasası 2 milyar liralık bir hacme sahip. Bunun 1 milyar lirasını güneş gözlüğü oluşturuyor. Yatırımcılar Türkiye’nin genç nüfusunu, pazardaki potansiyeli değerlendirecek en önemli dinamik olarak görüyor. Doymamış olarak görülen Türkiye pazarında büyüme beklentisi bu sene için yüzde 40. Pazara yabancı yatırımcıların ilgisi ise yeni değil. 2000 yılında dünya devi Luxottica Group, Türkiye’ye girmişti. Ama ardından uzun süreli bir sessizlik yaşandı. Nihayet iki yıl önce, dünyanın en büyük gözlük perakendecisi olan Hollanda orijinli Hal Holding, Atasun’u alarak “Türkiye pazarında ben de varım” dedi. Arkasından başka büyük şirketler de, potansiyel gördükleri bu pazara girdiler. 
Sektörde, şu anda, Türk şirketleriyle ortaklık kurmuş ya da Türk şirketlerini satın almış üçü çok büyük olmak üzere, dikkate değer büyüklükte dört yabancı, perakende tarafındaki küçük şirketleri de sayarsak 10’a yakın yerli şirket bulunuyor.
Sektörde olup bitenleri daha iyi anlamak için şunu söyleyelim: Ortaklık ve satın almalarla şirketlerin faaliyet alanları genişlemiş durumda. Örneğin, İtalyan De Rigo üretim ve dağıtımın yanında aynı zamanda perakendecilik de yapıyor. Opmar Optik’le ortak olunca, Türkiye pazarında da perakendeciliğe girmiş oldu. Dolayısıyla grup, her iki alanda da faaliyet gösteriyor. Bu durumda olan birkaç şirket var. 
Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük dağıtımcılar Luxottica, De Rigo, Safilo Group Türkiye, Logo Paris (Doğan Optik) ve Türk şirketi Turkuaz. Bunu izleyen onlarca küçük şirket var. En büyük perakendeciler ise Opmar (De Rigo’nun ortağı), Atasun (Hal Holding tarafından satın alındı) ve yüzde yüz yerli bir marka olan Göz Grup.

ÜÇ BÜYÜKLER TÜRKİYE’DE
Türkiye pazarına ilk giren Luxottica Group, dünyanın en büyük gözlük tedarikçisi. Üretim, tasarım, dağıtım ve finansal açıdan çok büyük bir güç. Yıllık satış hacmi ise 5 milyar euro’nun üzerinde. Ve dünyada en çok satılan marka olan Ray-Ban’ın sahibi… Kitleye yönelik markalar olan Ray-Ban ve Vogue’un yanı sıra, Chanel, Versace gibi üst gelir grubuna hitap eden bir çok ünlü markayı da bünyesinde bulunduruyor. Şirket 2000 yılında Türkiye pazarına girdikten sonra, en çok satılan yerli marka güneş gözlüklerinden TopTen’in üreticisi Eksen Optik’i satın alarak önemli bir hamle yapmıştı. Halen Türkiye’de ürünleri 1700 satış noktasında satılıyor. Pazarın sadece dağıtıma odaklanan tek şirketi.
İkinci dev şirket, iki yıl önce Atasun Optik’i satın alarak pazara giren Hal Investment’ın içinde olduğu Hollanda kökenli Hal Holding. 1996 yılında kurulmuş olan Hal, satın almalarla hızlı büyüyor. Kuruluşundan kısa bir süre sonra optik ve gözlük işinde dünyanın sayılı şirketlerinden biri haline gelmiş. Üretimden perakendeye kadar bu işin tüm ayaklarında faaliyet gösteren şirketleri var. Sadece perakendede 3 bin mağazalı bir zincirin sahibi. Grubun geçen yıl perakendeden elde ettiği ciro 1.4 milyar euro.
Türkiye pazarındaki üçüncü büyük yabancı ise İtalyan De Rigo Grubu…

Yüzde yüz yerli sloğanı ile pazara giren bir başka grup ise Elegance Optik Shop,üç yılda üç yüz mağaza olmayı hedefleyen grup bir yıl içinde 80 mağazaya ulaşmış durumda,bugün itibari ilede sayısal olarak Türkiyenin en büyük optik grubu…Peşpeşe açtıkları mağazalar ile önümüzdeki günlerde adından çokça söz ettirecek. 

Anlaşılan küçük renkli camların ardındaki büyük çekişme önümüzdeki yıllarda dahada artacağa benziyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir seçimdir. İyilik bir seçimdir. Vermek bir seçimdir. Saygı bir seçimdir. Yaptı...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş göz...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan aramada, gümrük kaçağı 53 bin 500 güneş gözlüğü ele geçirildi....

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen ve Gözlükçüler ...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi örnek aldı!

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon kişiye yasal sağlık sigortası sağlamaya devam edebilmek için 1 Temmuz 2027'y...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir se...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 ...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan ara...

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Küt...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Si...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Magazin HABERLERİ
Web TV