Gelecek bu vergi ile birlikte internet üzerinden satılan güneş gözlüğü, kontaktlens gibi ürünlere de extra stopaj vergisi konulacak. Dolayısıyla mağazalar ile e ticaret arasında bir denge kurulacak.
21 Aralık 2024 - 10:33 'de eklendi.
İnternetten ürün veya hizmet satılan tüm platformlara ekstra %25 veya %15 oranında stopaj adı altında devlet tarafından alınacak yeni bir kesinti geliyor.
Gelecek bu vergi ile birlikte internet üzerinden satılan güneş gözlüğü, kontaktlens gibi ürünlere de extra stopaj vergisi konulacak. Dolayısıyla mağazalar ile e ticaret arasında bir denge kurulacak.
Bu kesinti yüzünden son tüketici tüm ürünleri minimum %25 oranında zamlı olarak almak durumunda kalacak.
E-ticaret stopaj vergisi, yeni bir vergi düzenlemesi olarak yürürlüğe girecek. Bu düzenlemeyle şahıs işletmesi, limited ve anonim şirketler için e-ticarete kaynakta vergi kesintisi gelecek. Şirket türüne göre stopaj oranı değişiklik gösterse de her satışa KDV hariç olarak yansıyacak. Bu kesinti yalnızca pazaryerleri ve online yemek siparişi verilen platformları kapsamaktadır. Bu platformlar üzerinden satış yapan işletme ve kişiler için belirtilen kesintiler gerçekleşecektir.
Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü Raporu
Türkiye’nin 2023 yılı e-ticaret hacmi 1,85 trilyon Türk lirasına ulaştı.
Ülkemizde e-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla göre %115,15 artarak 1,85 trilyon Türk lirasına ulaştı. (77,89 milyar dolar) İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre %22,25 artarak 5,87 milyar adet olarak gerçekleşti.
Ticaret Bakanlığınca e-ticaret hacminin 3,4 trilyon Türk lirası ve işlem sayısının da 6,67 milyar adet olacağı öngörülüyor.
E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında %10,1 iken yıllar içinde büyük bir artış kaydederek 2023 yılında %20,3’e ulaştı.
2023 yılında e-ticaret hacminin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı (E-GSYH) bir önceki yıla göre %33,3 oranında artarak %6,8’e ulaştı. E-GSYH’nin 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı %26 oldu.
E-ticaret hacminin %51’ini mal ticareti, %49’unu ise hizmet ticareti oluşturuyor. Bunun yanında kartlı işlem hacminin %63’ü mal ticareti iken %37’si hizmet ticareti kaynaklı işlemlerden meydana geliyor.
E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektörden ilki 233 milyar Türk lirası ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri olurken bu sektörü sırasıyla 135 milyar Türk lirası ile elektronik ve 127 milyar Türk lirası ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörleri izliyor.
Bir haftadır aramızda soğuk rüzgarlar esiyor. Herkes yılbaşı...
Aralık ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştı...
Yıllar süren söylenti ve spekülasyonların ardından e-ticaret...
Dünya genelinde genç milyarderler, hem aile miraslarını yöne...
Mido 2025, iki haftadan kısa bir süre içinde 50'den fazla ül...
Kapsayıcı göz bakımı, Londra'nın Yeni Yıl Geçit Töreni'nde, ...
Yeni güneş ve optik stilleri içeren ilk Kendra Scott gözlük ...
Bir Optisyen olarak Göz sağlığı gibi hassas bir alanda, bizi...
Davetliler gecenin ilerleyen saatlerinde, muazzam şovların t...
Vision Expo East, ilk Florida edisyonu öncesinde fuar yenili...