a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

21 Aralık Kooperatifçilik Günü

Dünya’da kooperatifçilik hareketi, İngiltere’de yaşanan Sanayi Devrimi ve beraberinde getirdiği sıkıntılara karşı, bir tüketici örgütlenmesi olarak Rochdale’de 28 girişimcinin bir araya gelmesiyle 1844 yılında başlamıştır.

21 Aralık 2023 - 11:56 'de eklendi ve 8286 kez görüntülendi. A+A-

21 Aralık Kooperatifçilik Günü

İngiltere’de doğan ve birçok ülkelerde hiç görülmeyen kooperatifçilik akımı, buhranlar karşısında toplumun en zayıf kesimlerinin karşılıklı dayanışma yoluyla zorluklara göğüs gerebilme gücü olduğu anlaşıldıkça kısa sürede bütün Dünya’ya yayılmıştır.

Aradan geçen 178 yıldan sonra bugün hemen her ülkeden bir milyardan fazla insanın (Dünya nüfusunun en az %12’sinin) ortağı olduğu 3 milyondan fazla kooperatif bulunmaktadır. Dünyanın en yaygın örgütlenme biçimi haline gelen kooperatif işletmeler, aynı zamanda birer şirket olarak 280 milyondan fazla kişiye (istihdam edilen nüfusun %10’una) istihdam veya iş fırsatları sağlamaktadır. Sadece en büyük 300 kooperatif ele alındığında, yaklaşık 2,5 trilyon Dolar tutarındaki toplam gelir ile dünyanın en büyük dokuzuncu ekonomisini oluşturmaktadırlar. (World Cooperative Monitor). Ülkemizin de mensubu hatta çeşitli seviyelerde yönetim kurulu üyesi olduğu Uluslararası Kooperatifler Örgütü (ICA), 96 ülkeden 275 üyesi ile birlikte dünya çapında kooperatifçilikte en üst yapıdır. Gittikçe artan yoksulluk, açlık, çevre, sağlık ve eğitim ile ilgili küresel sorunların kooperatifler aracılıyla çözümüne yoğunlaşmıştır.

Bu nedenle Birleşmiş Milletler 2012 yılını Dünya Kooperatifler Yılı olarak seçmiştir. Bilim adamları insanlığın yanlış yönde bir uçurumun kenarına ilerlediği konusunda uyarıda bulunmalarına ve güveni yeniden tesis etmek ve umut aşılamak için kooperatiflerin önemli bir araç olarak kabul edilmesine rağmen hala istenilen sonuçlara ulaşılamamıştır. Gerçekten de geçtiğimiz 10 yıl, dünyanın dört bir yanında, ekonominin birçok farklı sektöründe faaliyet gösteren kooperatifler, krizlere diğer şirket türlerinden daha dayanıklı olduklarını kanıtlamışlardır. Son küresel ekonomik krizde dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dev şirketler ve hükümet kuruluşları batarken, kooperatif işletmelerinin krizden etkilenmemeleri aksine daha da güçlenerek çıkmaları bu yaklaşımın ne kadar doğru olduğunu göstermektedir. Ekonomik katılımı teşvik ederek, çevresel bozulma ve iklim değişikliğine karşı mücadele vererek, iyi işler yaratmış, gıda güvenliğine katkıda bulunmuş, yerel topluluklarda dışarıdan kimseye borçlanmadan finansal sermaye biriktirebilmiş, sadece parasal değil etik alanda da değer zincirleri oluşturmuş, insanların maddi koşullarını ve güvenliğini iyileştirerek barışa olumlu katkıda bulunmuşlardır.

Gelişmiş ülkelerde kooperatifler ekonomi ve sosyal politikaların temel uygulama aracıdır. Avrupa Birliği’nin tarım ve balıkçılık alanındaki ortak politikalarına ait ortak piyasa düzenlemeleri ağırlıklı olarak kooperatif tabanlı üretici örgütleri üzerinden yürütülmektedir. Tarım ürünleri piyasalarına kooperatifler hakimdir.

Üretimin, kooperatifler aracılığı ile pazarın talebine göre planlandığı, gıda değer zincirinde ağırlıkla kooperatiflerin rol aldığı ve en önemlisi piyasada üreticinin kooperatifi sayesinde rekabet gücüne kavuştuğu bu düzende, hem üreticinin hakkı korunmakta, hem de tüketici daha ucuza gıdaya ulaşabilmektedir.

Kooperatifçilikte 150 yıldan fazla bir geçmişe sahip ülkemizde kooperatiflerimizin özellikle AB ülkelerindeki emsalleri kadar piyasada etkili olamadıkları görülmektedir. Halbuki kooperatiflerimiz gelişmiş bütün ülkelerde olduğu gibi evrensel kooperatifçilik prensiplerine uygun olarak kurulmaktadır. İdare şekilleri ve katılım şartları demokratik ortamda gerçekleşmektedir. Hukuki alt yapı, destekler ve tecrübe birikimi açısından ciddi bir farklılığımız bulunmamaktadır. Cumhuriyetimizin ilanı ile Büyük Önder Atatürk’ün öncülüğünde kooperatifçilik çalışmalarına önem verilmiştir. Hatta 1960’lı yıllardan bu yana Tarım Bakanlıkları aracılığıyla Devletimiz kooperatifçiliğimizin gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla desteklemelerde bulunmuş ve çeşitli projeler yürütmüştür.

Tip projeler ile krediler kullandırılarak 2500’den fazla kooperatif 2,3 milyar TL (1,2 milyar USD) desteklenmiştir. Ayrıca destekleme ödemelerinde öncelikler tanınmıştır. Bu desteklemeler sayesinde bugün 4 milyondan fazla çiftçimizin ortak olduğu 12 binden fazla tarımsal amaçlı kooperatif kurulmuştur.

Görüldüğü üzere; ülkemizde kooperatifleşme problemi bulunmamaktadır.

Sorun, mevcut kooperatiflerin gelişmiş ülkelerdeki emsalleri gibi piyasada güçlü olmaları ve belirleyici rol oynayabilmeleri konusundadır.

Bakanlık olarak, tarladan sofraya gıda temininin her safhasında rol alan üreticimizi, işleme sanayimizi, sektörde hizmet veren bütün ara birimleri ve son olarak tüketici durumundaki bütün vatandaşlarımızı kucaklayan bir yaklaşımla kooperatiflerin etkin hale gelebilmelerini sağlamalıyız. Özellikle dünya tarımında dev, üretimde birçok üründe lider bir ülke olarak mevcut yapısal sorunların çözümü ve ihracatta da lider olabilmek için kooperatiflere önemli görevler düşmektedir.

Unutmamak gerekir ki “Daha Güçlü Bir Türkiye İçin Daha Güçlü Bir Tarıma, Daha Güçlü Bir Tarım İçin Daha Güçlü Bir Kooperatifçiliğe İhtiyaç Vardır”.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV