a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Realist yorum teorisi

Amacım; Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği Merkez Yönetim Kurulumuzun çalışmalarını sekteye uğratmak veya Sabote etme değil aksine yapılan veya yapılacak çalışmaların gerçek hedeflerine ulaşmasında önlerinde bulunan engellerin realitesinin öngörülebilmesidir.

12 Kasım 2021 - 2:41 'de eklendi ve 5387 kez görüntülendi. A+A-

Realist yorum teorisi

Değerli   Meslektaşlar,

04.11.2021 tarihinde Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği tarafından Kamuoyuna Açıklama başlıklı bildirgeleri, Hukuki görüşleri de Sektör mensupları ve meslektaşlarımızla paylaşılmıştır.

Özellikle; Hukuki görüşler sunularak Anayasa Mahkemesinin gerekçeli iptal kararına ilişkin değerlendirmeleri ise tartışmaların sonlanmasını maalesef bitirmemektedir.

Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesi kararını gözeterek , Yasal düzenlemeler için gerekli çalışmaların halen yürütüldüğünü bu itibarla kararın yürürlüğü bakımından herhangi güncel bir Hukuki problemimizin bulunmadığı belirtilmiştir.

24.05.2019 tarih 30783 sayılı T.C Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren TOGB yönetmeliği halen yürürlüktedir. 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un geçici  4.Maddesinin yönetmeliğe  dayanak teşkil eden asıl düzenleyici kısmı halen yürürlüktedir. Anayasa Mahkemesi Hukuk sisteminin bir parçası olup temel amacı da, Kurumların hukuka uygun olarak ayakta tutulmasıdır.

Ayrıca; T.C Ankara Bölge İdare Mahkemesi , 12.İdari Dava Dairesi 21.10.2021 tarihinde ,TOGB nin 03/04 Nisan 2021 tarihli Genel Kurulda alınan kararların iptali ve Yürütmenin durdurulması isteminin reddi yönünde , Ankara 6. İdare Mahkemesince verilen 28.09.2021 gün ve E:2021/1245 sayılı kararın hukuka aykırı ve kaldırılmasını, Dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması istenmektedir.

Hükmü veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesince, dava dosyası incelenmiş olup, Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre; Yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda Yasaya aykırılık bulunmadığından 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27.Maddesinin 7. Fıkrası uyarınca reddine oybirliği ile kesin karar vermiştir.

Bu açıklamalar TOGB nin  web sitesinden meslektaşlarla paylaşılmıştır. Birlik MYK tarafından meslektaşlarımızın aydınlatılması, bilgilendirilmeleri, doğru bilgilerin aktarılmasındaki hassasiyetleri her birimizi memnun ederken, eksikliklerin olması da bir o kadar üzücüdür.

Şöyle ki;     Ankara 12.İdari Dava Dairesi tarafından verilen hüküm;

6. İdare Mahkemesince verilmiş olan, Yürütmenin durdurulması hakkındaki kararın hukuka uygun olması ve yasaya aykırılık taşımamasıkararıdır.   Anlamamız gereken yürütmenin durdurulma isteminin gerçekleşmemesidir.     Dava ESASTAN devam etmektedir.

Anayasa Mahkemesi ise Hukuk sisteminin bir parçası değil, T.C Anayasamızda belirtilen 2.madde SOSYAL HUKUK DEVLETİ anlayışının ve ADALETİN uygulanmasını sağlayan,

 HUKUK SİSTEMİNİN ÜST AKLI ve 1.DERECEDE UYGULAYAN EN ÜST YAPISIDIR

Bu sebeple Anayasa Mahkemesinin yetki ve sorumluluk alanlarının tekrar ele alınması büyük önem arz etmektedir.

Bu yazımda tüm meslektaşlarımızın bilmesini istediğim Anayasa Mahkemesi hakkında iki önemli konu ve soruya açıklık getirmek gerekliliği doğmaktadır.

1)ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARININ GERİYE YÜRÜMEZLİĞİ NE DEMEKTİR?

Yasama Organının ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI yok sayarak iptal edilen kararını yok sayarak iptal edilen Kanunun aynen yeniden kanunlaştıramaması ya da benzer bir kanun yapamaması demektir.

2) ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI BAĞLAYICIMIDIR?

Anayasanın 153.maddesinde yer alan kararlarının bağlayıcı olduğuna dair hükmün herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. Dolayısıyla diğer mahkemeler ve Kamu gücünü kullanan diğer organlar Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamaktan veya gereğini yerine getirmekten KAÇINAMAZ…

Hukuk sistemimizin üst yapısını temsil eden Anayasa Mahkemesinin karalarını yorumlar iken göz ardı edemeyeceğimiz kriterlere haiz olduğunu bilmeliyiz…

Belli bir ülkede, belirli bir dönemde yürürlükte bulunan (Kanun, Tüzük, Yönetmelik, Örf ve Adet Kuralları) hukuk kurallarının bütününe POZİTİF HUKUK denmektedir.

Bir toplumda uygulanabilecek, olması gereken en mükemmel hukuk kurallarına da İDEAL HUKUK denmektedir.

REALİST YORUM TEORİSİ: Hukuk uygulamasında Yorumun kaçınılmazlığını vurgular. Bu teoriye göre, Hukuk kuralının uygulanmasından önce mutlaka bir yorum yapılır. Zira Hukuk kuralı; ANAYASA, KANUN, TÜZÜK, YÖNETMELİK, SÖZLEŞME gibi bir Hukuki metnin içinde bulunur.

Yazılı hukuk kurallarından oluşan Pozitif Hukuku, İdeal Hukuka getirebilmeniz için REALİST YORUM yaptığınızda mutlak (doğru) sonuca ulaşabiliriz.

Birlik MYK tarafından hazırlanan Kanun teklifinin 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunumuzun devamı olarak;

Madde.16…………………….., Madde.17………………., Madde.18……………… vs.  ilave maddelerle monte ederek Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 4 aylık zaman kalmasının bilinmesine ve çıkartılacağı düşüncesi ve inancınıza dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin ANAYASAYA AYKIRILIK SORUNU sebebiyle iptal edilen Yönetmeliğin çok az değiştirilerek ilgili yasamızda uygulamak istemenize katılmadığımı ve TBMM tarafından da kabul görmesinin mümkün olamayacağını meslektaşlarımızın bilmesini öngörmekteyim.

Amacım; Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği Merkez Yönetim Kurulumuzun çalışmalarını sekteye uğratmak veya Sabote etme değil aksine yapılan veya yapılacak çalışmaların gerçek hedeflerine ulaşmasında önlerinde bulunan engellerin realitesinin öngörülebilmesidir. 12.11.2021

En derin sevgi ve SAYGILARIMLA….    

 

CEMAL BALIKTUTAN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Magazin HABERLERİ
Web TV