Türkiye gözlük sektörünün en az %80 ine sahip olacak; tekel konumuna gelecek, yerli ve milli firmalar, gözlükçüler yok olacaktır.
08 Mayıs 2021 - 16:20 'de eklendi.
KAMUOYU AÇIKLAMASI
Fransız gözlük cam üreticisi Essilor ile İtalyan gözlük çerçeve üreticisi Luxottica’nın 2018 yılında birleşmesiyle kurulan EssilorLuxottica, küresel gözlük pazarının en büyük firması olmuş ve ülkemizde de zaman içerisinde, geleneksel gözlükçülerin en büyük tedarikçi firması konumuna gelmiştir. Bu birleşme, tekelleşmenin önünü açacak ve geleneksel gözlükçüleri rekabet edemez hale getirecek tehlikeli bir sürecin başlangıcı olmuştur. Üretim ve tedarikte zirveye oturan EssilorLuxottica firması, perakende tarafında da Sunglass Hut, LensCrafters gibi mağazalarla faaliyet göstermektedir.
Genişlemeye devam eden bu grup, imalattan başlayarak, son kullanıcıya kadar olan ürün tedarikinin, tüm yönlerini kontrol etmek, tekelleşmek anlamına gelen son büyük adımı atmış olup; Rekabet Kurumuna başvuru yaparak, Avrupa ‘nın en önemli perakendeci firması olan Grandvision firmasını satın almak için harekete geçmiştir. Grandvision firmasının ülkemizde %100 iştiraki olarak optik sektöründe faaliyet gösteren firmayı biliyor muyuz ?
Konunun ülkemizdeki optik sektörünü ilgilendiren önemli kısmı burada başlamaktadır. Bu firma ülkemizde faaliyet gösteren Atasun firmasıdır. Bu birleşme ve satın almaların sonucunda EssilorLuxottica firması, optik cam ve çerçeve olarak tedarikten son kullanıcıya kadar, Türkiye gözlük sektörünün en az %80 ine sahip olacak; tekel konumuna gelecek, yerli ve milli firmalar, gözlükçüler yok olacaktır.
Bu satın almadan önce de EssilorLuxottica firması Grandvision firmasının iştiraki olarak faaliyet gösteren Atasun firmasına sattığı ürünleri geleneksel gözlükçülere göre daha düşük fiyatla verdiği için geleneksel gözlükçülerin rekabet imkânı her geçen gün zayıflamaktaydı. Bu grubun Grandvision firmasını da satın alması halinde, diğer gözlükçülerin rekabet edebilme durumu tümüyle ortadan kalkacaktır.
Söz konusu firmanın optik müesseselerini tıbbi cihaz satış merkezi olarak görmediği, gözlükçülük mesleğini bir sağlık mesleği ve sağlık hizmet sunucusu olarak kabul etmediği, satış ve hizmet politikalarından kolayca anlaşılmaktadır. Gözlükçülük mesleğini sağlık odaklı değil, tamamen ticari olarak değerlendirmektedirler. Sonuç olarak bu girişim ülkemizdeki yerli ve milli gözlük firmalarını nefessiz bırakarak ortadan kaldırmasının yanında, bir kaç yıl sonrasında tüketici konumundaki tüm halkımızın sağlık ürünü olan gözlüğe daha az seçenekte ve daha yüksek fiyatla ulaşmasına sebep olacaktır.
Bu birleşme-satın almanın gerçekleşmemesi için Rekabet Kurumumuza başvurumuzu yaptık. Devletimizin yaklaşık sekiz bin meslektaşımıza, adil rekabet kuralları çerçevesinde ve vatandaşlarımıza da optik müesseselerimizden daha çok seçenek imkanları ve uygun bedeller ile sağlık hizmeti alması için sahip çıkacağına inancımız tamdır.
Birlik ve Odalarımız olarak mesleğimiz, meslektaşımız ve vatandaşlarımız adına konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birlik Yönetim Kurulu
OptisyeninSesi Haber Notu: Şahıs veya Şirket kuruluşu Gözlükçülük sektöründe iştigal eden herkes bu konu ile ilgili Rekabet kurumuna itirazda bulunabilir. İtirazlarını eozyurt@rekabet.gov.tr mail adresine gönderebilirsiniz. |
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...