a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

TÜRK OPTİSYENLER ODASI VE BİRLİĞİ KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

Sağlık Meslekleri içerisinde( tabip,diş hekimi,Eczacı, veteriner hk) meslek odası olmayan sadece gözlükçülerdir .Bu eksiklik mesleğimizin gelişim ve değişiminide geciktirmektedir. Eczacı teknikerleri bile konfederasyon kurarak meslek odası olmak için girişimde bulunmuşlardır .Yeni hükümet döneminde konunun sürekli gündeme getirilmesi mesleğimizin açıından çok önemlidir. Bu konuda konfederasyonun yaptığı ciddi kapsamlı bir çalışma raporu hazırdır. TÜRK OPTİSYENLER ODASI VE […]

17 Haziran 2011 - 14:51 'de eklendi ve 1528 kez görüntülendi. A+A-

TÜRK OPTİSYENLER ODASI VE BİRLİĞİ KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

Sağlık Meslekleri içerisinde( tabip,diş hekimi,Eczacı, veteriner hk) meslek odası olmayan sadece gözlükçülerdir .Bu eksiklik mesleğimizin gelişim ve değişiminide geciktirmektedir. Eczacı teknikerleri bile konfederasyon kurarak meslek odası olmak için girişimde bulunmuşlardır .Yeni hükümet döneminde konunun sürekli gündeme getirilmesi mesleğimizin açıından çok önemlidir. Bu konuda konfederasyonun yaptığı ciddi kapsamlı bir çalışma raporu hazırdır.

TÜRK OPTİSYENLER ODASI VE BİRLİĞİ KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

Genel Gerekçe
T.C Anayasası Madde 135’te  “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleridir.”
Hükmü bulunmaktadır.
Cumhuriyetimizin ilk yıllarında toplum sağlığını ilgilendiren ilk Kanunlardan kısa adıyla Tabipler Kanunu 1928 yılında ve Kanuna bağlı olarak meslek kuruluşu amacı ile Oda ve Birlik Kanunu olan Türk Tabipler Birliği Kanunu da 1953 yılında yasalaşmıştır. 
 
Yine toplum sağlığını ilgilendiren Eczacılık Kanunu 1953 yılında ve Kanuna bağlı olarak meslek kuruluşu amacı ile Oda ve Birlik Kanunu olan Türk Eczacılar Birliği Kanunu da 1956 yılında yasalaşmıştır. 
 
Ama maalesef Gözlükçülük Kanunun tarihi 1940 yılı olmasına rağmen, mesleğin 2010 yılında Anayasamızın 135 maddesinde gerekçesinde açıkça bir meslek kuruluşu hükmedilmesine rağmen hala bir Oda ve Birlik Kanunu bulunmamaktadır.
 
Gözlükçülük Kanunu 2004 yılında günün şartlarına uygun olarak revize edilmeye çalışılmış ve 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanun  madde 1’de belirtildiği gibi toplumun ve fertlerin göz ve görme ve halk sağlığını korumak üzere mesleğin icra edilmesini, müesseselerin açılması ile ilgili usul ve esasları düzenlemiştir.
 
Optisyenlik Mesleği,  Özel Meslek Kanun ve Yönetmeliği olan, Sağlık Bakanlığının denetimi ve gözetimi altında yapılan çok önemli bir sağlık mesleğidir. Bu konuda özel eğitim almış gözlükçü ve optisyenler 70 yıldan beri büyük bir özveri ile bu hizmeti topluma sunmaktadır.
 
5193 sayılı kanunun madde 1  Amaç bölümünde, Toplumun ve fertlerin sağlığını korumak üzere denilmek suretiyle meslek ve meslek kişilerine kamusal bir görev verilmiştir.
Madde 4 te;  Optisyenlik mesleğine haiz kişiler için, optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim veren yüksek okulu mezunu olmak gerekir denilmek suretiyle mesleğin yüksek okul seviyesinde eğitimi vardır.
Meslek, sosyal güvenlik kuruluşlarına bağlı olan vatandaşların gözlük temininde devletle iş yapmaktadır ve bundan böyle yapmaya devam edecektir.
Devletimiz gözlük ödemeleri konusunda oto-kontrolu sağlamak amacıyla meslek mensuplarından yardım istemekte, kanunla kurulmuş meslek kuruluşu olma yönünde sürekli talepte bulunmaktadır.
 
Optisyenlik Mesleğinin, 1940 yılından beri bir Meslek Kanunu olmasına rağmen bu konuda meslek örgütünün olmayışı sonucunda, meslek bir sağlık mesleği yerine bir ticaret mesleği olarak algılanarak yapılmakta ve giderek ve artarak yozlaşmakta ve bir sağlık mesleği olan optisyenlik mesleğinin icrasında, halk sağlığı adına meslek disiplini ve ahlakını yeterince korumada büyük sıkıntılara neden olmakta ve giderek artan suistimaller sonucunda kamu kaybı ve zararına sebep olmaktadırlar.
 
İlgili Kanunda belirtildiği üzere Cumhuriyetimizin ilk sağlık mesleklerinden biri olan bu çok önemli bir sağlık Mesleğinin genelde bir Meslek Kanunu olmasına rağmen, Kanunun ilgili idari ve cezai müeyyidelerini yerinde ve yakından takip edecek olan ve Anayasamızın 135 ci maddesinde açıkça belirtilen bir meslek örgütüne sahip olması gerekmektedir.

kAYNAk  :http://haber.optisyeninsesi.com/haberler/turk-optisyenler-odasi-ve-birligi-kurulmasi-hakkinda-kanun-teklifi-6770.html

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazırladığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye ekipleri İstanbul'un ç...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Magazin HABERLERİ
Web TV