İstanbul Okan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Erdoğan Özdemir’in başkanlığında, optisyenlik müesseselerinde çalışan 203 optisyeni kapsayan bir araştırma gerçekleştirdi.
24 Ocak 2020 - 19:20 'de eklendi.
ABD merkezli alan indekslerinde taranan (web of science) “International Journal of Education in Mathematics, Science and Technology” dergisinde yayınlanan (https://ijemst.net/index.php/ijemst/article/view/728) makalede optik sektörü açısından ilginç bulgular yer almaktadır.
Araştırmada İstanbul’da faaliyet gösteren optisyenlik müesseselerinde çalışan optisyenlerin optik fizik kavramları ile ilgili kavramsal anlama düzeyi araştırıldı. Araştırmaya katılan optisyenlerin %36’sı kadın, %64’ü ise erkektir. Katılımcıların %42’si 1-4; %19’u 5-9; %12’si 10-14 yıl aralığında sektör sektörde çalışmaktadır. Ayrıca %27’si ise 15 yıldan daha fazla süredir optik sektöründe çalışmaktadır.
Araştırmada veriler çeşitli araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olan Açık Uçlu Sorular, Kavram Karikatürlerinin yanı sıra Sokoloff tarafından geliştirilen “Işık ve Optik Kavramsal Değerlendirme Testi” ile toplanmıştır.
Araştırma sonucunda optisyenlerin optik kavramları ile ilgili kavramsal anlama düzeylerinin düşük olduğu ayrıca optisyenlerin birçok kavram yanılgısı ve eksik öğrenmeye sahip olduğu anlaşılmıştır.
Optisyenlerin öne çıkan kavram yanılgıları şu şekildedir; Beyaz tüm cisimler ışık kaynağıdır. Işık olmayan bir ortamda görüntü oluşabilir.
Bir cismin görüntüsü ışınların gözden yansıyarak cisme ulaşması ile oluşur. Işık cismi parlaklaştırdığı için cismin görüntüsü oluşur.
Araştırmada optisyenlerin en fazla kavram yanılgısı ve eksik öğrenmesi olan optik konularının ise polarizasyon, gölge oluşumu, ince ve kalın kenarlı merceklerde odak uzaklığı, yansıma yasaları olduğu ifade edilmiştir.
Araştırmada optisyenlerin gözün optik sistemi, kırma kusurlarının anlaşılması için son derece önemli olan optik kavramlarını doğru öğrenmesinin mesleki bilgi ve becerileri açısından son derece önemli olduğu vurgulanmıştır.
Bu araştırma sonuçlarına bakarak hem optik sektöründe çalışan optisyenlerin hem de üniversitelerde öğrenim gören optisyen adaylarının optik kavramlarını daha iyi öğrenmesinin yollarını aramanın gerekliliği anlaşılmaktadır.
Dr. Erdoğan Özdemir
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...