2011 yılında, TBMM Kanser Araştırma Komisyonunca hazırlanan raporda okul ve marketlerde kalori menüsü belirtilmesinin yanı sıra şapka ve güneş gözlüğünde de yasal düzenleme önerildi.
14 Kasım 2023 - 9:45 'de eklendi.
GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİN KONTROL VE DENETİMİNİN TC SAĞLIK BAKANLIĞINA GEÇMESİNİ İSTEMEMİZİN GEREKÇELERİ
Ozon tabakasının %20 oranında kalınlığını muhtemelen kaybetmeye devam ettiği haber verilmektedir. Ozon tabakasındaki bu kalınlık kaybı incelme, Dünya yüzerinde UV radyasyonuna maruz kalma miktarını artıracak ve bunun sonucunda birçok göz hastalıklarının Artmasına Sağlık Bakım masraflarının artmasına sebep olacaktır. Bu bakımdan UV radyasyonuna maruz kalan nüfus için bir TOPLUM SAĞLIĞI konusu olmaktadır.
Güneş gözlükleri, parlak ışık geçirgenliğini kontrol eden tedavi amacı ile(dikleksi ve migren) kullanılabilen, optik sağlık gereçlerdir.
Uluslararası standartlara göre araba kullanımında takılan genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri %8 den daha koyu olmamalıdır. İşporta gözlükleri trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını engellediği için maalesef ciddi kazalara can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Kamu sağlığı olumsuz etkilenir, kısıtlı geri ödeme kamu sağlığı harcamalarında artışa neden olur. UV radyasyonu Cilt kanseri ve zamanından önce katarakt oluşmasına sebep olur.
UV radyasyonun etkisi kümülatiftir. Bu yüzden güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının topluma küçük yaştan itibaren kazandırılması gereklidir. İşporta gözlükleri hurda malzemeden üretildiği için cilt kanseri, alerji tahriş yapar, kolayca kırılır göz yüz yaralanmalarına neden olur.
Ebeveynlerin çocuklarına süs olarak aldıkları renkli işporta gözlükleri, çocuklarının gözlerine bilmeyerek çok büyük zarar vermektedir.
İşporta güneş gözlükleri için yaptığımız şikâyetlerde, İl sağlık müdürlükleri, Belediye zabıta müdürlüklerini işaret etmektedirler. Böyle bir hak sağlığı probleminin zabıta tedbirleri ile kontrol ve denetiminin sağlanamayacağı açıktır. Yaşadığımız problem güneş gözlüklerinin denetiminin TC Sağlık Bakanlığın da olmamasından kaynaklanmaktadır.
İğneden ipliğe her türlü kozmetik, takviye gıda, tıbbi cihaz, ilaç vb ürünleri denetleyen Sağlık Bakanlığı yasal bir düzenleme ile güneş gözlüğü denetim ve takibini yapmalıdır. İlaç, (İTS ) ilaç takip sistemi ile ithalat üretimden itibaren, Ecza depolarına, eczanelere, hastalara kadar takip edilmektedir. Bu sayede sahte taklit kayıt dışı bir ürünün dolaşımına izin verilmemektedir. Tıbbi cihaz ve Kozmetik ürünlerde İTS ye benzer, ÜTS (Ürün Takip sistemi) ile 2017 de İthalat ve üretimden vatandaşa kadar her aşamada takip edilecek izlenecektir.
Sağlık Bakanlığımızın resmi web sitesinden duyurduğu gibi, Güneş gözlüğü aksesuar değil, göz sağlığınızı koruyan bir üründür. Sahte güneş gözlükleri gözümüze zarar verir. Güneş gözlüğü bir çift renkli cam ve çerçeveden ibaret değildir. ÜTS sistemine dâhil edilmesi karekod ile izlenmesi, halk sağlığı ve kamu yararına bir uygulama olacaktır.
2011 yılında, TBMM Kanser Araştırma Komisyonunca hazırlanan raporda okul ve marketlerde kalori menüsü belirtilmesinin yanı sıra şapka ve güneş gözlüğünde de yasal düzenleme önerildi. TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, kanser vakalarının önüne geçebilmek için hazırladığı raporu tamamladı. Komisyon raporunda, kanserin en önemli nedeni olan obeziteye karşı çocukların korunması için okul ve marketlerde satılan ürünler ile lokantalardaki mönülerin kalorilerinin açıkça belirtilmesi istendi. Komisyon ayrıca, güneş ışınlarının zararlı etkenlerine karşı şapka, gözlük, güneş kremi gibi önlemlerin alınmasına yönelik yasal düzenleme yapılması ve fast food reklam ve satışlarının sıkı takibe alınması önerisinde de bulundu. 2011 yılında TBMM kanser komisyonunca hazırlanan rapor “ güneş gözlüklerinde yasal düzenleme” ile sonuçlanmamış olsa da, yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ortaya koyması açısından değerli ve anlamlıdır.
Güneş gözlükleri için yasal bir düzenleme yapılması kamu sağlığının korunması, kamu sağlık harcamalarında tasarruf sağlayacağı, trafik kazlarında can ve mal kayıplarının azalmasını sağlayacaktır. Kaçak gelen sahte taklit ürünler yüzünden meydana gelen katma değer vergi kayıplarının kamu zararının azalmasını sağlayacaktır.
Endişelerimiz ticari değil halk sağlığının korunması adına meslekidir. Güneş Gözlükleri ile ilgili her türlü denetim ve kontrol Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülmesi için yasal bir düzenleme yapılana kadar, optisyenlik müesseseleri dışında işporta, sosyete pazarı, parfümeri, market, bijuteri, benzin istasyonu vs satılan işporta sahte taklit güneş gözlüklerinin, garanti belgesi, faturası, uluslararası standartlara uygunluğu. Yasal düzenleme yapılana kadar, Periyodik olarak, Defterdarlık, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetim elemanları ve zabıta müdürlüklerinin eş güdümlü ortak denetlenmesi problemi tam olarak çözmese de nihai çözüme kadar uygun olacağını değerlendiriyoruz.
Taylan KÜÇÜKER/ Eczacı– Gözlükçü
Ticaret Bakanı Bolat'tan ek gümrük vergisi açıklaması: Amacı...
Optometri ve optisyenlik birbiriyle bağlantılı meslekler olu...
“Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar B...
Louis Vuitton’dan Dior’a birçok lüks markası olan LVMH, spor...
Ekim ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...
Sektörümüzde haksız kazanç elde edilmesine yönelik her türlü...
211 bin 770 adet numaralı ve güneş gözlüğü ile çerçevenin ya...
Ülkelere Göre Gözlük Ve Kontakt Lens Kullanan Nüfusun Yüzdes...
OECD tarafından yayınlanan "2023 Health at a Glance" Raporun...
Uzun ve kısa boylu iki kişinin ekranla arasındaki mesafeye v...