Geçmişte uygulanan fon, döviz fiyatlarındaki yüksek artış, enflasyon sebebi ile maliyetlerimiz, masraflarımız, girdilerimiz katlanarak arttı.
11 Ağustos 2018 - 23:47 'de eklendi.
2017 yılında gerçekleşen toplam sağlık harcamaları (İlaç, tedavi hizmetleri, tıbbi cihaz gözlük vs) 119 milyarı aşmıştır.
Toplam sağlık Harcamaları içerisinde, gözlük için ödenen tutar yıllık %0,3 den azdır .(350 milyon) Bu bedel ilaç tedavi gibi diğer sağlık hizmetleri harcamaları ile kıyaslandığında son derece düşük ve azdır. Bütün gözlükçülere ödenen bedel, 6 günlük ilaç ya da hastane tedavi hizmeti giderleri kadardır.
Geçmişte uygulanan fon, döviz fiyatlarındaki yüksek artış, enflasyon sebebi ile maliyetlerimiz, masraflarımız, girdilerimiz katlanarak arttı. Her yıl ortalama %9 enflasyon olan ülkemizde, 2004 yılından beri son yerli çerçeveler için 5 TL katkı dışında gözlük cam ve çerçeve bedellerine zam yapılmıyor.
Daha önce 2 sene olan gözlük hak ediş süresi tasarruf gerekçesi ile 3 seneye çıkarıldı. Koruyucu göz ve görme sağlık hizmetlerindeki tasarruf amaçlı süre sınırlandırılması, kısıtlanması uzun erimde diğer kamu sağlık harcamaların artmasına sebep olur.
Ülkemizde, glokom, katarakt, diyabet ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu(AMD) erken dönemde teşhis etmek ve bu rahatsızlıkların geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açmasını engellemektir.
Aynı zamanda kırma kusuru düzeltilecek hastalara ulaşmak, bu hastaların yaşam kalitesini konforlu, güvenli hale yükseltmek olmalıdır.
Çocuklarda görme kusurları okul başarısını etkiler. Görmeyen çocuk öğrenemez. Çocuklarımızın eğitim ve öğretim başarısını yükseltir.
Ülkemizde her yıl 5000 vatandaşımız kaza yerinde, 6000 insanımız ise trafik kazaları nedeniyle 30 gün içerisinde hastanelerde dramatik şekilde hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır.
Resmi verilere göre, her yıl meydana gelen trafik kazalarında ekonomik mal kaybı 20 milyar TL dir (katrilyon) Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi cam ve mal kayıplarını %30 azaltır.
Vatandaşımızın gözlük kullanmasının sağlanması iş gücü, iş ve üretim verimliliği, katma değer sağlayacaktır.
Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden, tekrar 2 seneye düşürülmesi koruyucu sağlık hizmetidir. Körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine ve tedavisine imkân verir.
Çocuklarda hakkediş süresi bir sene olarak düzenlenmelidir.
0.5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir” şeklinde düzenlenmesi kamu sağlığının korunması ve sürdürülmesi açısından doğru uygulama olacaktır.
Sağlık AB müktesebatı değildir. Sağlık alanında üye her ülke ekonomik imkânlarına ve sağlık ihtiyaçlarına göre istediği düzenlemeyi yapabilir.
Göz ve görme sağlığının tasarrufu olmaz
Daha iyi bir göz ve görme sağlığı hizmeti, erken teşhis, daha az körlük, daha az trafik kazası, daha az can ve mal kaybı, daha fazla üretim, daha fazla katma değer, daha başarılı eğitim, uzantısında çağdaş bir toplum ve daha az kamu gideri demektir. Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...