64 yıl yürürlükte kalmış yasanın içeriğine dikkatle baktığımızda göze ne kadar değer verildiğini daha iyi göreceksinizdir.
19 Mart 2016 - 14:23 'de eklendi.
Sevgili meslektaşlarım,
Her insanın hayatında belli günler vardır ki onları unutmak mümkün değildir. Kendisinin ve yakınlarının doğum günü, evlilik, yıl dönümü bazen de çok özel başka tarihler vardır.
Onlarda her zaman akılda kalır. Örneğin 1940 yılında çıkan 1941 yılında yürürlüğe giren 3958 sayılı gözlükçülük yasası gibi…
Gözlükçülük kanunu, göz sağlığı mesleği olduğu ve halkın sağlığı ile ilgili bir yasa olduğu gözlükçü meslektaşların hepsinin malumudur.
1940 yılında çıkan 1941 yılında yürürlüğe giren bu tarihi hiç bir gözlükçü meslektaşım unutmaması gerekir.
1941 yılı bu meslek için özel bir yıldır.
Mesleğimizin yasasının çıktığı yılı asla unutmamalıyız. Bu meslek o tarihte benliğini ve kimliğini almış ve yasa ile tescil edilmiştir. Artık bu tarihten sonra, Gözlükçüler bir sağlıkçı ve çıkan kanun da sağlık kanunudur.
Bu yasa tam 64 yıl yürürlükte kalmış herkes tarafından, saygı duyulmuş bir meslek olarak, meslektaşlarımızda bu saygınlığa uygun bir şekilde, etik bir gözle bakarak mesleklerini icra etmişlerdir. Öyle ki böylesine saygın mesleğimizi daha yüksek yerlere taşımak için ne yapabiliriz düşüncesiyle 1986 yılında iki yıllık yüksek okul açmayı planladık.
İlkini 1990 yılında Sivas’ta, ikincisini Muğla da üçüncüsünü Samsunda dördüncüsünü İzmir de açtırdık. Günler geçti, okullardan mezun olan kişiler mevcut 3958 sayılı yasaya göre gözlükçülük yapamadılar. Gözlükçülük yapabilmeleri için 3958 sayılı yasanın değişmesi gerekirdi.
Bu defa yasa değişmesi gerektiğini ve okuldan mezun olan optisyenlerin gözlükçülük yapabilmesi için yasa değişmesi gerektiği ihtiyacı hasıl olması nedeniyle yasa çalışması yapıldı ve netice olarak yasanın çıkarılmasına karar verildi. Bu arada defalarca sağlık bakanlığına yazı yazarak sesimizi duyurmak için mücadele verdik.
Ancak 2004 yılında ilgili makamlara sesimizi duyurabildik. 5193 sayılı yasa çıkması esnasında bazı dernek başkanları modern gözlükçülük getirelim diye gözlükçüler ve göz doktorlarıyla birlikte çalışmaya başladılar bu çalışma 3958 sayılı yasanın 7 maddeye aykırı olması münasebetiyle 15/01/1991 tarihinde esas 1994/358 karar no: 1996/139 sayılı dosya ile hukuki yollara baş vurulmuş hukuksuz iş yaptıkları için hepsi tek tek kapatılmıştır.
Bu mücadeleden sonra doktor ile gözlükçülerin bir arada çalışmasına engel olunmuştur. Sonuçta bu tür çalışan gözlükçüler bir araya gelerek bu verdiğimiz mücadele karşısında kendi yandaşlarını da yanlarına alarak dernek kurdular.
2004 yılında 5193 sayılı yasa çıkması esnasında bu hukuksuz konularla ilgili mücadelelerini orada da sergilediler, sonuçta tabiri caizse nur topu gibi çocuk dünyaya getirdiler ve mesleği bu hala getirdiler ve meslek hakkımızı 1-3958 sayılı yasanın bir madde ————-Türk olmak ibaresini kaldırdılar. Bu Türk kelimesini çok görenler bu gün ne hale geldiğimizi görünce içlerini çekerek ne yaptık diye mırıldanıp duruyorlar.
TC vatandaşın yerine hansı getirdiler. Gözlükçü yerine optisyeni koydular. Ertesi gün sabah kalktığımızda kendimizi Fransız gördük. Bu vatandaşlar şimdi tek tek yok olmaya başladılar o günün dernekcileri ise türbinlerdeki seyirciler gibi oturmuş izliyor. nedir bu vur duymamazlık anlamış değilim. Daha ne kadar bekleyeceksiniz dükkanlarınızın anahtarlarını tek tek teslim alıncaya kadar mı bekleyeceksiniz?
Sizler bekleye durun bu mesleği sağlıktan çıkarıp rantçılara teslim ettiler. Edenler utansın 1940 yılında çıkan 1941 yılında yürürlüğe giren bir sağlık meslek gurubu olan yasa 1940 yılında ufukları geniş olan ve göze ne kadar önem verilmiş gözle ilgili göze ne kadar değer önem arz ettiği o yıllarda sağlık ile ilgili sağlık kapsamına alarak yasa çıkarttırılmıştır. Çıkaranlara meslek adına şükranlarımızı sunuyoruz.
64 yıl yürürlükte kalmış yasanın içeriğine dikkatle baktığımızda göze ne kadar değer verildiğini daha iyi göreceksinizdir.
2004 yılında çıkan 11 yıllık yasa bugün bu mesleği bitirmiş meslek ayaklar altında sürünürken mesleğin bir etkinliği kalmamıştır. Meslek mesleği olmayan kişilerin eline geçmiştir ve toplumun sağlığı ile oynama safhasına kadar varılmıştır. Bu duruma dur diyecek birilerini arıyoruz! Bu meslekten anlamayanlar, asalak gibi bu mesleğin sırtından geçiniyorlar. Ancak yasa düzeltmesiyle öne geçebiliriz. 2004 yılında 5193 sayılı yasa çıkması esnasında adeta yalvardım yasadan TC yi çıkarmayın, bu memlekete hansı getirmeyin, Hans la işimiz yok gelin bu tüzel kişiyi buraya koymayın. Optisyen kelimesini kaldırın bizleri Fransız yapmayın diye…
Ama fayda vermedi. Daha önce kurgulanmışlar, bildiklerini yaptılar fakat birileri duvar gibi sessiz kaldı. Şimdi bu ülkede gözlükçülük mesleğini yabancı gruplara teslim ederek TC kimliğine sahip olanları işsiz bırakıp dükkan kapatıp bir işsiz ordusu yarattılar. Mesleğimizi TC vatandaşından alıp Hansa teslim edenlere hakkımızı helal etmeyeceğiz.
Ne zamana kadar Tc ve tüzel kişilerden alıp hak sahibine yani kişilerimize teslim edilinceye kadar, Optisyen kelimesini gözlükçü yapıncaya kadar ilgili makamları bu duyarlılığa davet ediyoruz, edeceğiz. Aksi takdirde bu mesleğin vebali altında hep vicdan azabı çekeceklerdir.
Mahmut Yetim
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...
Mahmut abi ağzına,kalemine sağlık sözün bittiği yerdeyiz.Denilecekleri demișsin daha ne olsun.