Tebliğin amacı; piyasaya nihai ürün olarak arz edilen bazı tüketici ürünlerinde kullanılan tehlikeli kimyasal maddelerin kullanımının sınırlandırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
11 Şubat 2016 - 12:41 'de eklendi.
Tebliği tekrar yayımlamamızın nedeni, meslektaşlarımızın gümrüklerde yaşadığı sorunlardır.
AKSESUAR ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRİLME
Türkiye pazarına nihai ürün olarak arz edilen bazı tüketici ürünlerinde kullanılan tehlikeli kimyasal maddelerin kullanımının sınırlandırılmasına ilişkin “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliği” Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 14/01/2015 tarihli ve 29236 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmıştır.
Tebliğin amacı; piyasaya nihai ürün olarak arz edilen bazı tüketici ürünlerinde kullanılan tehlikeli kimyasal maddelerin kullanımının sınırlandırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Bu tebliğin yayınlanması ile, 2 Nisan 2011 tarihli ve 27893 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.
Aksesuar ürün grubuna (bilezik, kolye, yüzük, kulağa ve vücudun diğer kısımlarına delinerek delinerek takılan takılar, kol saati, saat kordonu, broş ve kol düğmeleride dahil olmak üzere mücevherat veya imitasyon takı eşyaları ile saç aksesuarlarının metal parçaları vb..) yönelik ürünlerde tebliğ kapsamında, Azo, Kadmiyum ve Nikel analizlerinin uygulanması gerekmektedir.
Azo Boyar Maddeler
Avrupa Birliği 2004/21/EC direktifi ile 24 amin grubu içeren azo boyarmaddenin kullanımı 30 ppm ile sınırlandırılmıştır. Bazı azo boyarmaddeleri, boyama sonucunda serbest amino gruplarının oluşmasına sebep olurlar. Oluşmuş bu serbest amino gruplarının 4 tanesi kesin kanserojen, diğer 20 tanesi ise muhtemelen kanserojen olarak adlandırılmaktadır. Bugün dünya üzerinde yaklaşık olarak 3500 kadar azo boyarmadde vardır. Azo boyarmaddeler, dünyadaki boyarmaddelerin %65’ini oluşturmaktadır. Sağlığa etkileri kanserojen olarak tanımlanmaktadır.
Nikel
Avrupa Birliği 94/27/EC Direktifi ile sınırlanan Nikel, metal alaşımlarda çokça rastlanan bir ağır metaldir. Alaşım numunelerin kaplamasında, korozyona karşı direncinin arttırılmasında ve sertliklerinin arttırılmasında kullanılır.
Deri ile temasta olan metal aksesuarın tebliğe göre 0.5 μg/cm2/hafta, takı eşyalarının 0,2 μg/cm2/hafta sınırının geçmemesi gerekmektedir. Nikel yüksek derecede alerjik bir maddedir.Her dört kişiden birinin nikele karsı alerjisi bulunmaktadır. Nikel alerjisi bayanlarda daha yaygındır.
Kadmiyum
Avrupa Direktifi 91/338/EEC ile sınırlandırılmıştır. PVC plastik malzemelerde stabilizer olarak kullanılır.
Boyanmış ürünler 1000 ppm (%0.1), plastik ve metal ürünler 100 ppm (%0.01) ile sınırlandırılmıştır. Ağır metaller aynı zamanda boya bileşenleridir ve boyama işlemlerinde kullanılırlar. Kadmiyum kemik hastalıklarına ve anemiye yol açar. Akciğer kanseri ve prostat kanserine de neden olabilir.
Konu ile ilgili daha fazla bilgi için; http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/01/20150114-14.htm
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...