a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

İşletme Körlüğü

“Körlük” biyolojik ve fiziksel yönden insana özgü bir hastalık/engel olarak bilinmektedir. İnsana özgü olan bu problemin izlerine örgütsel düzeyde de rastlamak mümkündür. Zira örgütler ve onları yönetenler insanlar gibi çeşitli faktörlerin etkisi ile hem dış hem de iç çevredeki uyaranları ve sorunları algılayamaz (göremez) zamanla rutinleşip körelirler. Örneğin, hastaneye gittiğinizde içeride, farklı bir koku (ilaç […]

06 Eylül 2015 - 10:07 'de eklendi ve 2815 kez görüntülendi. A+A-

İşletme Körlüğü

“Körlük” biyolojik ve fiziksel yönden insana özgü bir hastalık/engel olarak bilinmektedir.

İnsana özgü olan bu problemin izlerine örgütsel düzeyde de rastlamak mümkündür. Zira örgütler ve onları yönetenler insanlar gibi çeşitli faktörlerin etkisi ile hem dış hem de iç çevredeki uyaranları ve sorunları algılayamaz (göremez) zamanla rutinleşip körelirler.

Örneğin, hastaneye gittiğinizde içeride, farklı bir koku (ilaç vb.) algılarsınız. Çünkü orada kullanılan ilaç ve diğer sarf malzemelerin kokusu dışarıya yayılmıştır. Siz bu kokuyu rahatlıkla algılarken (bazen de rahatsız olurken), orada saatlerce görev yapan sağlık çalışanları bu kokuyu kanıksadıkları için rahatsız olmadan işlerini yaparlar. Nasıl ki aynı kokuya uzun süre maruz kalan sağlık çalışanları hastane kokusunu algılamıyorsa; işletme yöneticileri ve çalışanları da birçok etkenden dolayı(rutinlik vs.) zamanla çevrelerine karşı duyarsızlaşarak sorunları-fırsatları algılayamazlar.

Bu durum işletme körlüğü olarak ifade edilebilir.İşletme Körlüğü kavramı konusunda, yazında az ve kısıtlı sayıda tanımlama ve ifade söz konusudur.

Bir blog yazısında bu kavram: “belli, ortada ve açık olanın görülememesi “olarak ifade edilirken (http://outsidethe3.blogspot.com), konuyla ilgili Türkçe yazındaki bir tanıma göre bu kavram: “aynı kişilerin aynı ekiple uzun zaman aynı işi yapmalarından kaynaklanan bir durumdur. Bu durumda rutinlere, alışkanlıklarınıza öylesine bağımlı hale gelinir ki, sonuçta sizin tarafınızdan değerlendirilmeyi bekleyen en açık fırsatları bile ya görünmez ya da görülse bile rutini bozmamak adına değerlendirmekte tereddüt edilmeye başlanır. Bu tereddüttün sonucu da genellikle rutini bozmama yönünde gerçekleşir.” olarak ifade edilmiştir (Altınay ve diğerleri, 2012).

Başka bir tanımda, İşletme Körlüğü; çalışanlarla doğrudan ilişkili olup bir işletmede kullanılan yöntem ve uygulamalardaki hataların ve gelecekteki olası fırsatların ve risklerin çalışanlar tarafından algılanamaması sorunudur (Sağlam,2014).

Bu ifadelerin harmanlanması ve diğer incelemeler sonucunda İşletme Körlüğü kavramı şöyle tanımlanabilir: Normal koşullarda algılanabilen fiziksel (maddi) ve soyut (sezgisel) unsurların; rutinlik, alışkanlık, kişisel faktörler (yaş, eğitim vb.), içinde bulunulan sektör (durağan, aktif, teknolojik vb.) gibi unsurların etkisi ile organizma (işletme/kişiler) tarafından algılanamaması durumudur.

Bu tanımdan hareketle işletme körlüğü; dış çevre körlüğü, iç çevre körlüğü, geleceği görememe, geçmişi görememe gibi boyutlara ayrılabilir.

İşletme körlüğünden kurtulmak için; birimler arası rotasyon yapmak, sürekli güncel kalmak, farklı yerlere seyahat etmek, işletmemizi üçüncü bir göze analiz yaptırmak vb. birçok yöntemden yararlanılabilir.

taskinkilic

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir seçimdir. İyilik bir seçimdir. Vermek bir seçimdir. Saygı bir seçimdir. Yaptı...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş göz...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan aramada, gümrük kaçağı 53 bin 500 güneş gözlüğü ele geçirildi....

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen ve Gözlükçüler ...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi örnek aldı!

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon kişiye yasal sağlık sigortası sağlamaya devam edebilmek için 1 Temmuz 2027'y...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir se...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 ...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan ara...

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Küt...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Si...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Magazin HABERLERİ
Web TV